Hoppa till huvudinnehåll
Nyheter
Bibliotek
Forum
Bilder
Shop
Avbryt
Bli medlem
Logga in
Nyheter
Bibliotek
Forum
Bilder
Shop
Nyheter
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Visa alla (11)
Visa färre
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö
Byggahus.se
VVS & Inomhusklimat
Energi
Energi
Sortera
Bäst matchning
Visa artiklar i popularitetsordning men visa senaste och klistrade artiklar först
Populärt
Visa artiklar med flest unika läsare först. Länkar till quiz och foruminlägg saknar unika läsare och visas därför sist.
Senast publicerat
Visa artiklar som publicerat senast först
Senast uppdaterat
Visa artiklar som uppdaterats senast först
A-Ö
Visa artiklar i bokstavsordning
Innehåll
Artiklar
88
Nyheter
99
Det senaste om energi. Läs artiklar, nyheter och se videoklipp om energi på Byggahus.se.
Senaste
Energideklaration 2024: Regler, kostnader och viktiga förändringar
Vi besvarar sju viktiga frågor om energideklaration: Vad är det, vad kostar det och varför måste man göra en energideklaration egentligen?
Vad kostar bergvärme?
Vi går igenom vad det kostar att installera bergvärme och vad det är som påverkar priset upp eller ner. Vi utgår från ett konkret exempel.
Pris FTX-ventilation
Vi visar ett exempel på vad det kan kosta att installera FTX-ventilation i ett befintligt hus och diskuterar vad som styr priset upp eller ner.
Jämförelse jordvärme bergvärme
Här jämför vi bergvärme och jordvärme vad gäller funktion, pris, dimensionering, för- och nackdelar med mera.
Vad kostar solceller och hur lönsamt?
Allt fler husägare i Sverige vill producera sin egen el med solceller. Men hur lönsamt är det egentligen? I den här artikeln gör vi en kalkyl på en solcellsinvestering för ett hus med rätt förutsättningar.
Allt om luft/vatten-värmepumpar - allt effektivare
Luft/vattenvärmepumparnas effektivitet har förbättrats under senare år och är - med rätt klimatförutsättningar - ett konkurrenskraftigt alternativ till berg- och jordvärmepumpar. Här får du veta mer om luft/vattenvärmepumpar och vad du ska tänka på inför en installation.
Priser på villaolja
Tillhör du de husägare som fortfarande värmer huset med en oljepanna? I så fall kan du tjäna en slant på att hitta rätt bränsleleverantör. Här ger vi aktuella prisexempel på villaolja.
Frånluftsvärmepump - allt du behöver veta
Frånluftsvärmepumpen återvinner värme från husets frånluftventilation och genererar både värme och varmvatten. Funktion, för- och nackdelar, pris, med mera
Poolvärme - fyra alternativ för att värma poolen
Det kan skilja tusenlappar i driftkostnader för att värma upp utomhuspoolen. Här får du en översikt över vilka värmesystem som kan passa just din pool.
Maxa luft-luftvärmepumpens energibesparing
En luft-luftvärmepump behöver regelbunden skötsel för att fungera effektivt. Så här gör du för att värmepumpen ska ge bästa möjliga energibesparing.
Solceller - priser, fakta och fabrikat på solcellsmarknaden
Utbudet av solcellspaneler och solcellstillbehör växer kraftigt i Sverige – och kvaliteten och priset på produkterna varierar. Byggahus har tittat närmare på solcellsmarknaden och ger råd om vad du bör tänka på vid en installation.
Energiinnehåll ved för 15 olika träslag – från al till äpple
Så påverkas vedens energivärde av
Träslaget
Fukthalt
Röta
Kåda
Allt om luft/vatten-värmepump
Att värma huset med en luft/vatten-värmepump har blivit populärt i hus med ett vattenburet värmesystem. Det krävs inga större ingrepp vare sig i huset eller på tomten och blir därmed förhållandevis billigt. Nackdelen är buller och lägre verkningsgrad när det är kallt.
Pris installera braskamin
Vi har undersökt hur arbetet går till när man ska sätta in en braskamin i ett hus som saknar skorsten, samt vad det i snitt kan tänkas kosta att installera en braskamin med skorstenspaket.
Energiproffset Stefan byggde ladan med smarta energilösningar
Stefan Gustavsson flyttade en gammal lada till en vacker sjötomt. Där byggde han upp den igen och fyllde den med smarta energilösningar. Hans byggprojekt har vi kunnat följa i forumet där han har medlemsnamnet "Mossen stefan". I den här filmen (10:46) visar han oss slutresultatet och berättar om alla listiga detaljer och kluriga metoder han använt sig av.
Grund av cellglas jämfört med traditionell platta på mark
Då och då ser vi husbyggen med en grund av cellglas. När vi jämför cellglasgrunden med en traditionell platta på mark ser vi bland annat att cellglasgrunden är dubbelt så dyr, men att köldbryggorna är 10 gånger större i betongplattan.
Energideklaration pris
En energideklaration av huset kan vara billig eller dyr, beroende på vilket besiktningsföretag du anlitar. Vi har jämfört priser på energideklarationer och ger även råd om vad du bör tänka på när du beställer tjänsten.
Bygger nytt passivhus i Sätila
Medlemmen Johannes Carlsson bygger ett passivhus 45 km sydost om Göteborg. I den här filmen visar han sitt hus, berättar vad ett passivhus är och hur det är konstruerat. (10:12)
Rita husets elanläggning
Tänk till ordentligt innan du låter elektrikern sätta igång och installera husets elanläggning. Om du lämnar över en genomtänkt elritning till elektrikern säkerställer du att elanläggningen blir som du vill ha den.
Vågar man utföra elarbeten själv?
El, hur svårt kan det vara? Ganska komplicerat. Elen i ett hus är mycket mer än bara två hål i väggen och har du inte fackkunskaper ska du vara väldigt försiktig med att skruva själv.
Bygga med SIP-paneler och sandwichpaneler – forskningsläget
Att bygga med SIP-paneler är fortfarande ganska ovanligt i Sverige, men i USA är det desto vanligare. Vi undersökte vad forskningen har kommit fram till om byggmetoden.
Fjärrvärme - plus, minus och så funkar det
Varmt och skönt i huset och obegränsat med varmvatten i duschen är några av fördelarna med fjärrvärme. Enkelt, miljövänligt, hyfsat billigt och i stort sett underhållsfritt är andra argument.
Spara pengar på el i stugan
Står ditt fritidshus och slukar energi i onödan? Med rätt åtgärder kan du spara dyra kilowattimmar och samtidigt förbättra komforten i boendet.
Bergvärme fakta - så gör du effektiv installation
Bergvärme är ett bra sätt att sänka energikostnaderna. Men det krävs en noggrann installation för att det ska bli riktigt lönsamt. Så här gör du.
Så fungerar husets klimatskal
Här definierar vi vad husets klimatskal är, hur det fungerar och vad du bör tänka på om du vill förbättra det.
Frågor och svar om värmesystem
Björn Lovén svara på frågor.
Fakta om småskalig vindkraft
Låg efterfrågan, höga priser och dålig kvalitet.
Annorlunda placering av solcellerna – montera på fasaden, i trädgården eller pergola
Solpaneler behöver inte nödvändigtvis läggas på hustaket. De kan likaväl monteras på fasaden, i trädgården eller rentav på en skuggande pergola! Teknikutvecklingen inom solceller banar väg för nya användningsområden – men räkna med att speciallösningar oftast kostar en extra slant.
Flytta värme i huset
En vedkamin gör mest nytta om du kan fördela strålningsvärmen över stora ytor. Det vet gårdsägaren Björn Blomstergren. I anslutning till sin kamin har han installerat ett termostatstyrt fläktsystem som ökar värmecirkulationen och minskar hela gårdens värmeförbrukning.
Luftvärmepump - allt du behöver veta
Luft/luftvärmepumpen hämtar värme från uteluften och består av en utomhusdel och fläktenhet inomhus. Funktion, för- och nackdelar, pris, leverantörer m m.
Lagrar solvärme i sand - ASES
För knappt tio år sedan introducerades en ny teknik för att lagra solvärme, så att den kan utnyttjas i en byggnad året om. Så här har det gått.
Nu tar Tesla beställningar på sitt solcellstak
Tesla har öppnat upp för bokningar av deras solcellspannor som bildar ett helt tätt tak.
Egen vindkraft försörjer huset
Sedan i fjol snurrar ett vindkraftverk på Mats Jepsens tomt utanför Helsingborg. Trots att tekniken periodvis strulat ångrar han inte investeringen på närmare 300 000 kronor.- I det långa loppet kommer det att löna sig, säger han.
De sparar 60-70 procent av sin energiförbrukning
Nina Lovén och hennes familj har satt in bergvärme, vilket har gjort att de har sänkt elförbrukningen rejält. De önskar att de hade gjort det tidigare.
Så får du tag på ved
Har du goda kontakter kan du elda med ved för en billig peng. I annat fall får du söka på nätet där skogsägare och även privatpersoner säljer ved på olika sätt. Det blir dyrare om du köper veden i säck på byggvaruhuset och allra dyrast är priset på macken.
När Jörgen valde solcellstak försvann varumärket – men inte effekten
Jörgen köpte solcellstak redan för tio år sedan. Så här har det gått.
Luft/vatten-värmepump närmar sig bergvärme i effektivitet
I genomsnitt ger en luft/vatten-värmepump idag huset en energibesparing på 60 procent. Det visar ett nytt test av åtta luft/vatten värmepumpar som Energimyndigheten har utfört.
Värmer villan med både solfångare, solceller och hybridsystem
Mikael Oskarsson i Brämhult vill fånga så mycket solenergi som möjligt. Idag använder han tre olika system, däribland en helt ny typ av solcellspanel som både kan leverera varmvatten och el till huset.
9 900 kronor i skillnad mellan billigaste och dyraste elnätsavgifterna
Elnätsavgifterna har fortsatt att öka över hela landet och storbolagen fortsätter gå i bräschen för de kraftiga höjningarna.
Byggde gediget tegelhus utan vanlig uppvärmning
Boverkets energikrav får husbyggare att installera dyra värmesystem i onödan. Det anser Mikael, som byggt ett gediget tegelhus med okonventionell uppvärmningsteknik. – Mitt hus är i praktiken mer energismart och hållbart än vad de teoretiska beräkningarna visar.
Frekvensstyrd värmepump
Utbudet av frekvensstyrda värmepumpar ökar i handeln. Här får du en kort genomgång om hur frekvensstyrda värmepumpar fungerar och vilka för- och nackdelar som finns med den aktuella tekniken.
Ackumulatortank hjärta i värmesystemet
Värmen kan bli både billigare, tryggare och miljövänligare om du kombinerar olika energislag. Om du investerar i ett vattenburet system bör du utgå från ackumulatortanken och sedan bygga på med lämpliga värmekällor.
Plusenergihuset i Husdrömmar - från kris till succé på tre år
Veckan har bjudit på säsongspremiären av Husdrömmar. I det första och väldigt späckade avsnittet fick vi besöka fyra gamla deltagare. Här berättar vi om besöket hos Johannes Igelström och Åsa Kumliens plusenergihus i Lund, tre år efter.
Eget vindkraftverk - en svårberäknelig investering
Med ett litet vindkraftverk på tomten kan du få miljövänlig el till ditt hus. Samtidigt måste du räkna med nyckfulla vindar och ett elpris som kanske inte motsvarar vad leverantören lovat.
Experiment off grid - gick det att skippa sladden?
Jens Johansson är ansvarig för experimenthuset där man försökte skapa ett hus helt off grid, men med all modern komfort. Så här fungerade det i längden.
Anders gjorde fiffiga speciallösningar för lägre värmekostnader
Anders Persson är småhusägaren som trimmade sitt värmesystem med egna speciallösningar och begagnade värmeprylar från Blocket.
Erfarenheter av passivhus
2006 byggde Michael och Rebecca Malmborg i Lidköping Skandinaviens första passivhus. Det här är deras erfarenheter.
Elräkningen kan öka med 10% i vinter – så påverkas du av nya EU-reglerna
Svenska Kraftnät inför ett nytt system för att optimera det europeiska elnätets kapacitet. Så här påverkas svenska elkonsumenter.
Nästa ›