Energi, Solceller

När Jörgen valde solcellstak försvann varumärket – men inte effekten

Jörgen Strandberg var en av de första villaägarna i Sverige som valde att satsa på ett tak med solcellspannor. Idag finns varken varumärket eller leverantören kvar, men Jörgen ångrar inte sin ”snyggt osynliga” investering.

När Jörgen valde solcellstak försvann varumärket – men inte effekten

Halmstadsbon Jörgen Strandberg producerar egen el med en ”osynlig” solcellsanläggning på villataket. Solcellerna är nämligen diskret fastlimmade i de släta, svarta takpannorna.

– Jag ville satsa på solceller och tyckte att denna variant blev snyggare än att sätta upp paneler ovanpå taket, berättar Jörgen.

Det har gått nästan tio år sedan han bestämde sig för att ersätta den uttjänta taktäckningen på 70-talsvillan med ett solcellstak. Eller rättare sagt: endast ena taksidan (i läge öst-väst) rymmer solcellspannor medan den motsvarande sidan har vanliga betongpannor i samma utseende.

– Hade jag lagt om taket idag skulle jag täckt hela rubbet med solcellspannor, säger Jörgen bestämt.

Varumärket försvann

Om detta vore aktuellt hade Jörgen fått leta upp en annan leverantör och en annan modell av solcellspanna. Vid den tiden, 2016, var det en lokal solcellsfirma som börjat lansera varumärket ”Solpannan” som takbeläggning och alternativ till konventionella solpaneler.

– Jag tog kontakt med företaget och diskuterade lite olika förslag om hur det nya taket skulle integreras med solceller. Till slut kom vi överens om att det skulle kunna tjäna som ett slags pilotanläggning för Solpannan, en deal som gjorde att installationen blev något billigare för mig.

I dealen ingick en totalentreprenad med bra garantivillkor. Men några år senare blev företaget uppköpt av en större solcellsentreprenör, Soltech Energy. I samma veva försvann varumärket Solpannan.

– Jag vet inte riktigt vad som gäller med mina garantivillkor längre och får väl kolla upp det på något sätt. Men hittills har jag inte haft några problem, förutom att växelriktaren började krångla i höstas. Det var en felmonterad kabel som luktade bränt, men som tur var upptäckte jag det i tid och kunde få hjälp av en elektriker från ett annat solcellsföretag.

Hus i mexitegel med solcellspannor
Huset har 600 solcellspannor. Foto: Jörgen Strandberg

Så har anläggningen fungerat

Jörgen Strandbergs tak, som rymmer 600 solcellspannor med en total effekt på cirka 9 kilowatt (kWp), har årligen levererat cirka 7000 kilowattimmar (kWh). 

– Produktionen har varit stabil och jag har inte kunnat se att anläggningen tappat något i effekt. Det är ju ett system med många kopplingar och därmed krångligare teknik, men än så länge fungerar det felfritt. 

Solcellstaket har hittills inte heller krävt något tidskrävande underhåll. Jörgen brukar försiktigt tvätta av pannorna någon gång om året, samtidigt som han passar på att inspektera dem.

– På enstaka pannor har solcellsskiktet lossnat lite i kanterna, så där har jag fått pilla i lite lim.

Solcellspannor
På enstaka pannor har solcellsskiktet lossat lite i kanterna. Foto: Jörgen Strandberg

När solcellstaket var nylagt väckte det ett stort medialt intresse och även grannar, vänner och arbetskollegor passade på att komma på besök.

– Det går ju inte se själva solcellerna, såvida man inte klättrar upp och granskar pannorna på nära håll, så egentligen finns det inte mycket att titta på. Det är en anläggning som inte märks och det är ju så jag vill ha det.

Jörgen har lyckats inspirera några grannar att investera i solceller, men de har valt att satsa på konventionell teknik. Integrerade solcellstak och solcellstakpannor är fortfarande en smal nisch för estetiskt kräsna husägare med hyfsat god ekonomi, tror han.

– Själv ångrar jag inte mitt val och jag hoppas att jag inte behöver ångra det inom den närmaste framtiden heller, säger Jörgen.

Fakta Jörgen Strandbergs solcellstak

Systemet består av släta takpannor i betong med monokristallina solceller, ingjutna i ett specialbehandlat härdigt ytskikt. 

Designmässigt matchas solpannorna med standardiserade betongpannor utan att det blir någon märkbar estetisk skillnad.

Vid installation kopplas solpannorna ihop med varandra, enligt samma princip som vanliga solcellspaneler, och elen matas till en konventionell växelriktare.

Effekten på en solcellspanna är 15 watt, vilket motsvarar drygt 150 watt per kvadratmeter. Jörgens solcellstak består av 600 solpannor, vilket motsvarar cirka 9 kW. 

Prisnivån för solpannorna var vid installation cirka 30 procent högre i jämförelse med motsvarande konventionella solpaneler. 

Idag finns i Sverige enstaka företag som levererar integrerade solcellstak med solcellspannor, till exempel Midsummer, Solarstone, S:t Eriks och Soltech Energy.