Här får du svar på dina frågor.
Vad är ett badrum?
Ett badrum är ett rum där du sköter din hygien. Rummet består normalt av toalett, handfat, dusch eller badkar.
Hur mycket kostar en badrumsrenovering?
Kostnaden varierar beroende på materialval och rummets storlek. Men mest beror kostnaden på om du gör jobbet själv eller låter någon annan göra jobbet.
Det är också en väldigt stor prisskillnad på att sätta klinker på golvet och kakel på väggarna, jämfört med att lägga våtrumsmatta på väggar och golv.
Vi har räknat på vad det kostar att renovera ett badrum på tio kvadratmeter, med standardkakelplattor, dusch och badkar. I vår beräkning har vi uppskattat kostnader för snickare, plattsättare, rörmokare, elektriker och inredning. Här ser du ett exempel på vad slutsumman för en badrumsrenovering hamnade på.
Var hittar jag inspirationsbilder?
Vill du inspireras av hur det ser ut hemma hos vanligt folk rekommenderar vi vår egen bildfunktion där vi visar upp bilder som våra medlemmar har laddat upp.
Vi har också en populär forumtråd som heter just Bilder på badrum....! samt en kvadratisk bildfunktion som heter Kolla.
På Instagram, Pinterest och på tillverkarnas hemsidor finns det såklart också massor med snygga inspirationsbilder på färdiga miljöer och produkter.
Hur får du ett litet badrum att se större ut?
Det finns en hel del knep för att få ett litet rum att se större ut. Eftersom våra blickar oftast dras till golvet när det gäller att bedöma storleken på rummet, går det att lura ögat genom att montera handfatet och toalettstolen på väggen.
Se också till att satsa på små modeller av handfat eller toalettstol och leta efter ett kort badkar. En spegelvägg gör att rummet ser dubbelt så stort ut, och kan även hjälpa till att sprida ljuset i badrummet.
När det är ont om utrymme är det också bra att använda inredningen till mer än en sak, om det går. Exempelvis kan en tvättkorg också användas som sittmöbel. Ljusa nyanser, exempelvis vita väggar eller ljust golv kan också få rummet att upplevas som större.
Läs mer: Litet badrum med max funktioner
Aktuella produkter i shoppen
Hur renoverar jag ett badrum billigt?
Kortfattat så blir det billigare om du gör jobbet själv, dvs river och fraktar bort det gamla materialet, men även bygger upp det nya själv.
Att lägga plastmatta är billigare än att sätta kakel och klinker.
Ett annat tips är att inte alltid köpa allt nytt utan försöka komma över begagnat byggmaterial och porslin. Detta är också miljövänligt.
För fler tips läs artikeln: Hur kan man renovera badrum så billigt som möjligt?
Kan du göra renoveringen själv?
Självklart kan du göra renoveringen själv, men räkna med att det tar tid och kan vara jobbigt.
En del väljer att göra enklare saker som rivning och inköp av material själv medan andra gör allt själv och sedan låter en behörig elektriker och rörmokare besiktiga jobbet när det är klart.
Läs mer i artikeln: Lägga våtrumsmatta själv?
Varför är våtrumsmatta billigare än kakel och klinker?
Att lägga våtrumsmatta (vinyl, plastmatta) är billigare än att sätta kakel och klinker, dels därför att materialet i sig är billigare men främst för att det innebär färre arbetsmoment. Oftast är det ju arbetstiden som kostar mest när vi anlitar hantverkare. Men även våtrumstätskiktet som krävs under kakel och klinker kostar en hel del och det slipper man när man sätter våtrumsmatta.
Läs mer: Målat våtrumsmatta/tapet, före och efter!
Vad kostar det att lägga våtrumsmatta?
Vi har räknat på vad det kostar att lägga våtrumsmatta i ett rum på 5 kvm, där varken elkablar dras om eller avloppsrör flyttas. Däremot ingår en ny golvbrunn i priset. Slutsumman blev 60 000 kr exklusive rotavdrag.
Läs mer: Guide för hur du lägger våtrumsmatta i ditt badrum + vad det kostar
Hur lång tid tar det?
En renovering av ett standardbadrum på 4-5 kvm tar normalt 3-4 veckor, ibland längre. Oftast tar planeringsfasen längre tid än själva renoveringen och att planera i 1-3 månader i förväg kan vara en god idé.
En bra tumregel är att säkerställa att allt material även porslin, blandare, lampor, spegel och möbler finns på plats innan renoveringsarbetet sätter fart.
Fukt- och mögelskador är vanliga
Vanliga problemen är fukt och mögel som ofta uppstår pga dålig ventilation men också att golvbrunnar är felmonterade och att golvet lutar åt fel håll. Anticimex uppger att nästan fyra av tio fuktskador inträffar i badrum.
Hur ofta brukar man renovera sina badrum?
Porslinstillverkaren Geberit hävdar att vi svenskar renoverar badrummet i snitt var tionde år. Vi på redaktionen tycker det låter lite väl ofta.
Var brukar hygienrummet placeras i ett hus?
Det är vanligt att villor och större lägenheter utrustas med två rum med antingen dusch eller badkar, eller både och, alternativt, eller ett badrum och en toalett. Ofta placerar man en mindre gästtoalett nära ingången och ett större rum med badkar närmare sovrummen. Om bostaden är i flera plan är det praktiskt att ha minst en toalett på varje plan.
Stämmer det att kvinnor badar i badkar oftare än män?
Ja, män verkar i större utsträckning föredra att duscha.
Vad är ett hygienrum och hur stort bör ett sådant minst vara för att vara lättillgängligt enligt Boverket?
Ett hygienrum är ett rum som har en toalett och en dusch och som kan placeras i ett annat rum. Ett hygienrum ska minst vara 1,7 m x 1,9 m för att anses som tillgängligt. Inredningen i hygienrummet ska placeras så att man kan använda rummet med en manuell eller liten eldriven rullstol.
Hur får man tag på hantverkare?
Bäst är såklart om du redan känner någon hantverkare som du har förtroende för. Annars kan du vända dig till olika offerttjänster på nätet som Servicefinder, Brabyggare, Offerta.
Läs mer: Så anlitar du bra hantverkare
När byggdes det första privata badrummet i Sverige?
I Sverige installerades det första privata badrummet i Villa Täcka Udden på Djurgården i Stockholm redan 1869. Och vackra Hallwylska palatset i Stockholm (som idag är ett museum) hade så klart också ett badrum med rinnande varmt vatten, badkar och dusch när det invigdes 1898.
Men för allmänheten blev badrum vanligare först på 1930-talet då HSB tog initiativ till att installera badrum i mindre lägenheter.
Vad heter badrum på olika språk?
Ordet badrum heter hamam på arabiska, furo på japanska och bagno på italienska. På franska heter det salle de baine och på holländska badkamer, det är sannolikt därifrån vårt svenska ord härstammar.
I Norden heter det baderom på norska, badeværelse på danska och kylpyhuone på finska. Detta kan vara bra att veta när du är ute och reser.
Vad är ett våtrum?
Våtrum är utrymmen som dusch- och badrum där väggytor och golv helt eller delvis kan täckas med vatten. Ett våtrum delas av branschorganisationerna BKR och GVK in i olika zoner beroende på hur utsatta de är för vatten. Dessa organisationer har skapat regler som man bör följa när man renoverar ett badrum. BKR jobbar med regler för våtrum och GVK för tätskikt i våtrum.
Krävs bygglov?
Nej, det krävs normalt varken bygglov eller bygganmälan för att renovera ett befintligt badrum. Men om man bygger ett helt nytt så kan det krävas både bygglov och bygganmälan och tillstånd för avloppsanläggningen.
För att få reda på vilket som krävs är det bäst att fråga kommunens bygglovshandläggare. När renoveringen eller bygget är klart så bör det dokumenteras. För försäkringen skull så behöver du endast i sällsynta fall ett slutbevis i form av ett våtrumsintyg eller kvalitetsdokument.
Läs mer: Vilka försäkringsbolag kräver våtrumsintyg eller kvalitetsdokument för att ersätta vattenskada?
Vilka moment i badrumsrenoveringen anses som kritiska?
För att undvika fukt och mögel finns det flera olika saker att tänka på. Tätskiktet ska vara noggrant monterat, enligt tillverkarens anvisningar. För att detta ska bli bra måste underlaget som tätskiktet monteras på vara korrekt utfört och ha både tillräcklig böjstyvhet och draghållfasthet.
Att välja rätt material som är godkänt för ändamålet är viktigt och det är också viktigt att följa de branschregler som finns. Böjstyvheten kan du exempelvis påverka genom att välja rätt bjälkar och reglar och att sätta dem på rätt avstånd. Draghållfastheten påverkar du exempelvis genom att riva bort allt löst material, såsom puts.
Läs mer: Kritiska moment vid badrumsbygget
Se till att du har rätt golvbrunn, godkända byggskivor, tätskikt, spackel och våtrumsfärg. Kontrollera även med leverantörerna hur just deras produkter uppfyller kraven. Läs leverantörens produktblad och monteringsanvisningar noggrant.
Tänk också på att en god ventilation i badrummet är viktigt för att det inte ska uppstå svartmögel.
Läs mer: Mögel på silikon - förebygg och åtgärda
Vad ska jag tänka på vad gäller el?
Risken för elolyckor är extra stor i bad- och duschrum eftersom där finns fukt och många jordade föremål. En blöt och naken kropp ger en lägre resistans. Det leder till större ström genom kroppen vid ett fel, och därför ökar risken för skador.
Elmaterial som används i bad- och duschrum måste därför uppfylla särskilda säkerhetskrav. De ska vara anpassade för att klara av fukten i badrummet och klassas med IP-beteckning, till exempel IP44.
Tidigare var det förbjudet att installera vanliga vägguttag i badrummet. Nu är det tillåtet för elinstallationsföretag att installera eluttag på 230 V om uttaget är skyddsjordat och skyddat med en jordfelsbrytare. Tänk på att inte dra in en skarvsladd från ett närliggande rum in i ett badrum. Det kan leda till olyckor om uttaget inte skyddas av jordfelsbrytare.
Eftersom miljön i ett badrum inte är likadan i hela badrummet, delas det in i olika våtzoner. De beror på hur mycket vatten man kan förvänta sig i området och om personen är torr, våt, avklädd eller påklädd. Risken för skada är mindre om man är torr och påklädd i ett torrt område, än om man är avklädd och våt i ett blött område.
Vad ska du tänka på innan renoveringen drar igång?
Att börja med att tänka på hur mycket det får lov att kosta kan vara ett rimligt första steg. Nästa steg skulle kunna vara att ta hänsyn till planlösningen.
Läs mer: Planera ditt badrum
Var ska toalettstolen sitta, och handfatet? Finns det plats för badkar, dusch eller både och? Var ska handdukar och hygienartiklar förvaras? Vill du ha en handdukstork?
Ska här också rymmas en tvättmaskin och vill du i så fall ha en särskild tvättho i närhet till den?
Ett litet långsmalt rum har andra förutsättningar än ett stort och brett. Därför är det bra att rita och skissa tills man är nöjd. Kom ihåg att ta noggranna mått innan du börjar och att rita skalenligt. Det kan vara bra att ta hänsyn till var vask och toalettstol sitter idag, eftersom det oftast kostar mer att flytta dessa.
När det gäller att välja inredning och material kan man behöva tid för att titta på olika alternativ och känna efter. Leta inspiration på nätet, i tidningar och i butiker.
Hur vill man att möblerna ska se ut? Vilken blandare är egentligen snyggast? Ska det finnas en soptunna? Räkna med att all inredning och material, ska vara på plats innan bygget påbörjas. För viss inredning är leveranstiderna långa.
Här behövs både allmänbelysning och belysning intill speglarna. Ibland kan det också behövas en lampa där man arbetar med något, exempelvis viker tvätt. Du måste kontrollera att all armatur får användas i dusch- eller badrummet, och armaturen ska installeras av en behörig elektriker.
Läs mer: Planera belysning i badrum
Allmänbelysningen kan man skapa genom att placera flera armaturer i rad på väggen, eller som infällda spotlights i ett undertak. Har man flera armaturer skapar man ett mjukare ljus än om man bara har en stark lampa.
Spegelbelysningen kan gärna lösas genom att du placerar två långa lampor på var sin sida av spegeln, alternativt flera lampor på rad. På så vis får du inte skuggor i ansiktet. Ofta placeras också rakapparatens uttag på armaturen vid tvättstället. Tänk på att alla elektriska installationer i badrummet ska utföras av en behörig elektriker.
Vad är en washlet?
I Japan är många toalettstolar eluppvärmda och har funktioner som vi idag inte har här hemma. Funktioner för rengöring av underlivet (bidéfunktion), varmluftstork och till och med musik i form av porlande vatten som gör att man kan utföra sina behov i lugn och ro.
Dessa toalettstolar brukar kallas för washlets.
Vissa modeller kan styras med en app i mobiltelefonen, eller från en väggpanel, eller med fjärrkontroll om man hellre skulle vilja det. Det ska gå att ställa in tryck, temperatur och vattenmängd från appen, och att spara sina personliga inställningar i den.
Och i framtiden kommer moderna toaletter sannolikt kunna hjälpa oss att förebygga sjukdomar. Toaletten kan regelbundet och tidigt identifiera för höga sockervärden och andra värden i den urin som vi dagligen kissar ut.
Vad kostar ett nytt badrum?
Priset för ett nytt badrum brukar hamna någonstans mellan 50.000 kr och 250.000 kr, beroende på hur stort det är, om du gör jobbet själv eller anlitar hantverkare och vilket material och konstruktion du väljer att bygga det i.
Vilket material är bäst i badrum?
Ett badrum byggs vanligen med ytmaterial som kakel och klinker eller våtrumsmatta, men det går även att lägga microcement eller mönstrad våtrumsskiva som Fibo. Vilken som är bäst beror på budget samt tycke och smak.
Hur renoverar man ett badrum billigt?
Det blir billigare att renovera badrummet med våtrumsmatta än med kakel & klinker. Det blir också billigare om man inte byter position på avloppet, dvs flyttar platsen för toa, handfat och dusch. Vägghängd toa är dyrare att installera än en golvstående. Passa på att köpa in material när det är rea.
Får man bygga eller renovera badrummet själv?
Husägaren får renovera badrummet själv. De flesta försäkringsbolag tittar på hur badrummet är byggt om det skulle uppstå en vattenskada. Det viktiga är att följa byggreglerna och tillverkarens anvisningar, samt att att dokumentera bygget väl. Ta bilder under byggtiden som tydligt visar konstruktionen och vilket material som har använts.
Vilken planlösning ska jag ha i litet badrum?
Använd porslin i liten storlek anpassat för små utrymmen, duschväggar som går att vika in eller badkar och dusch i ett paket. Skåp med inbyggd spegel, handfatet i kommoden och att placera toaletten under snedtaket är andra platsbesparande trick.