Badrumsrenovering slutade med prisavdrag på 411 300 kronor
En konsument i Stockholm som köpt en omfattande renovering av ett byggföretag från Hersby på Lidingö har tagit byggfirman till ARN som nu har fattat beslut.
En konsument anlitade Hersby Bygg AB för en stor renovering av sin bostadsrätt i Stockholm. Istället för ett nytt och fuktsäkert badrum slutade det hela med en vattenskada hos grannen, en lång konflikt och ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om prisavdrag på 411 300 kronor.
Fuktskador efter renovering
Konsumenten hade anlitat Hersby Bygg AB för att renovera bl a två våtrum, installera ett nytt kök, nya eluttag samt uppdatera lägenhetens ytskikt. Kort efter avslutat arbete upptäckte grannen som bor under en vattenskada i sitt tak. Bostadsrättsföreningens besiktningsföretag Ovento slog fast att skadan berodde på att det saknades både slitsbotten och tätskikt i konsumentens nyrenoverade badrum, och vatten kunde rinna rakt ner i konstruktionen om det t ex skulle bli stopp i golvbrunnen eller när badkaret tömdes.
Senare anlitade konsumenten BKS Konsulter för ytterligare en besiktning, som visade på ett större antal fel och allvarliga avvikelser från både bygg- och branschreglerna. De varnade bland annat för risker kopplade till både brand och fuktskador och konstaterade att badrummen behövde rivas och byggas om från grunden.
Konsumentens skäl för kravet
Till ARN anförde konsumenten att hon tydligt angett att hon ville ha en fackmannamässigt utförd renovering och att detta också bekräftats skriftligen av entreprenören. I de ritningar och arbetsbeskrivningar som låg till grund för arbetet fanns krav på bland annat gjuten slitsbotten – något som företaget valde att inte göra. Hon uppger att hon aldrig informerades om några avsteg från branschreglerna.
När skadorna uppdagades erbjöd sig Hersby Bygg att åtgärda delar av felen, men enligt konsumenten var dessa åtgärder otillräckliga. Hon gav även företaget möjlighet att göra en egen besiktning eller komma med en ny åtgärdsplan, vilket hon menar att de inte gjorde.
Hon krävde ersättning på totalt 569 215 kronor för bland annat för rivning och nybyggnation av badrummen, inredning som inte gick att återanvända samt för alternativt boende.
Byggfirmans version
Hersby Bygg å sin sida menade att man följt de ritningar som tillhandahållits av konsumentens arkitekt. De förklarade att en nivåskillnad i golvet uppstod på grund av stålkonstruktioner i bjälklaget, vilket gjorde att man byggde en trappa till badkaret, något som ska ha godkänts av konsumenten. De ansåg att felet med golvbrunnen och andra anmärkningar var möjliga att åtgärda, men att de inte gavs möjlighet till det.
Att riva båda badrummen och bygga om dem från grunden ansåg företaget vara absurt.
Så resonerade ARN när de fattade beslutet
Allmänna reklamationsnämnden som nu har fattat beslut väljer att ansluta sig till konsumentens linje. Man konstaterar att flera anmärkningar i besiktningsutlåtandena är tillräckligt allvarliga och väl dokumenterade för att arbetet inte kan anses vara fackmannamässigt utfört.
Även om företag normalt har rätt att avhjälpa fel, menar nämnden att Hersby Bygg inte visat att de faktiskt erbjudit detta på ett tillräckligt sätt. Därmed kan konsumenten ha rätt till prisavdrag.
Som underlag för avdraget ligger en offert från ett annat företag som beräknat kostnaden för att rätta till felen till 411 300 kronor, vilket är en summa som ARN anser vara rimlig.
Nämnden avslår däremot konsumentens övriga krav på bland annat ersättning för alternativt boende, ränta och inredning med motiveringen att hon inte visat att hon lidit ekonomisk skada utöver vad som omfattades av prisavdraget.
På ARN är det hovrättsrådet Emma Regnér, ordförande, samt ledamöterna Lennart Henriz från Byggföretagen, Kjell Moëll från Företagarna, Roland Sjölin från Hyresgästföreningen och Ritva Elg på Sveriges konsumenter som har fattat beslutet.
Kommentarer
12