Energiinnehåll ved för 14 olika träslag – från al till äpple
Funderar du på att elda med ved av äppelträdet du just högg ner, eller om du får ut mest kilowatt av gran, björk eller furu? Här visar vi en tabell över energiinnehållet i ved från 14 olika träslag och förklarar vilka andra faktorer som påverkar.
Olika träslag har olika stort energiinnehåll, även kallat vedens brännvärde. Främst beror det på att olika träslag har olika densitet. Vedens energiinnehåll påverkas också av fukthalten och hur mycket röta och kåda den innehåller.
Energivärde ved för 14 olika träslag
I tabellen hittar du energiinnehållet i ved för 14 olika träslag, från al till äpple. Syrén har det högsta energiinnehållet (4540 kWh/m3f) av alla träslag, följt av ask, bok och ek (3600 kWh/m3f). Beräkningarna är gjorda på ved med en fukthalt på 20%.
m3f= kubikmeter fast volum; vedens verkliga volum utan luft.
Tabell energiinnehåll ved 14 träslag
*kan variera beroende på densitet
Värdena i tabellen är hämtade från Jan-Erik Liss studie Brännved – energiinnehåll för några olika träslag. Värdena för bok och ask kommer från boken Elda i vedspis av Peder Edvinsson.
Jan-Erik Liss använder ordet brännved, som man kallar den typ av virke man gör ved av. Brännved är trä som har gallrats ut vid gallring och slutavverkning av skogen för att den har lägre kvalitet och därför inte efterfrågas av skogsindustrin.
Ett annat ord för energiinnehåll är brännvärde.
Vedens densitet påverkar energiinnehållet
Olika träslag har olika densitet, det skiljer sig åt hur kompakt och tungt själva träslaget är. Energiinnehållet är egentligen ungefär lika stort för alla träslag om du jämför per kilo helt torr ved. Jämför du därför vikten så ser du att ved av ask, bok och ek väger ungefär 50% mer än gran per travad m3. Därför kan du få ut 50% mer energi från 1 m3 ask, bok eller ek än från gran.
Norrmännen har tänkt lite längre än vi här i Sverige. Det finns en praxis utarbetad av Norsk institutt för bioekonomi (NIBIO) om att priset på ved bör sättas utifrån hur mycket energi veden innehåller, dvs pris per kWh, istället för pris per volym som vi använder. Här säljs veden oftast stjälpt eller travat mått och energiinnehållet får var och en hålla koll på själv.
Röta och kåda påverkar energiinnehållet
Ju mer röta veden har, desto sämre energivärde har den. Till exempel innehåller frisk ved av ek 3600 kWh/m3f vid en fukthalt på 20%, medan den bara innehåller 2589 kWh/m3f när den är rötskadad.
Kåda, som finns speciellt i gran och furu, ökar däremot värmevärdet. Kåda gör att veden murknar långsammare. Till exempel innehåller kådrik ved av tall 2585 kWh/m3f medan tall med låg densitet utan kåda kan innehålla bara 1996 kWh/m3f.
Fukthalt och energivärde
Hur fuktig veden är påverkar energivärdet mycket, eftersom vattnet måste avdunsta innan förbränningen kan börja generera energi.
Björkved med en fukthalt på 10% har ett energivärde på 3030 kWh/m3f, medan energivärdet är 2697 kWh/m3f vid en fukthalt på 25%.
En lämplig fukthalt i veden är 15-20%. Är veden torrare än så brinner den upp snabbt och ger mindre värme.
Vanliga frågor
Hur mycket energi är det i 1 kubikmeter ved?
1 kubikmeter björkved innehåller ca 2800 kWh.
Vilket är det bästa träslaget för eldning?
Många anser att björk är det bästa träslaget för eldning. I Sverige är tillgången god på björk, tall och gran. Av dessa träslag har björk det bästa värmevärdet, samtidigt som det inte sprätter gnistor.
Kan man snabbtorka ved?
Veden torkar snabbast utomhus på våren, staplad så att den har god luftning och är utsatt för vind och sol. Små vedklabbar torkar snabbare än stora.
Kommentarer
20