De sparar 60-70 procent av sin elförbrukning

Nina Lovén hade funderat på bergvärme jättelänge. Men eftersom elpannan fungerade tog det ändå några år innan hon och maken äntligen slog till. – Det här skulle vi ha gjort mycket tidigare. Vi sparar 60-70 procent av vår elförbrukning, berättar hon.

Nina Lovén jobbar inom fastighetsbranschen och bland kollegorna triggar de varandra kring elbesparingar.

Nina Lovén jobbar inom fastighetsbranschen och bland kollegorna triggar de varandra kring elbesparingar. Foto: Privat

Nina Lovén bor med make och ett barn i huset som är byggt 1999. Det är på cirka 170 kvadratmeter, inklusive utbyggnad.

Nina jobbar inom fastighetsbranschen där energieffektivisering såklart är ett högaktuellt ämne och bergvärme hade stått på hennes att göra-lista väldigt länge.

– Vår befintliga elpanna lät och jag kände att när vi ska byta ut den ska vi definitivt inte köpa en ny elpanna. Billigare investering, men ingen besparing på förbrukningen. Så jag bearbetade min man för att göra det här bytet lite snabbare, säger Nina och fortsätter:

– När jag visade mina beräkningar om vad elpanna kostar jämfört med bergvärme i besparingar och miljönytta – ja, då var det inget snack.

Läs mer: Jämförelse alla bergvärmepumpar – välj rätt

I maj 2021 sattes bergvärmen in och förloppet gick mycket snabbare och smidigare än vad Nina trott. Företaget som utförde installationen kom på måndagen och när de lämnade på torsdag inför helgen var allt klart.

bergvärme
“Vad har du gjort för åtgärder på sistone?” är en vanlig fråga mellan Nina och hennes kollegor. Ni förstår lyckan när Nina kunde släppa nyheten om bergvärme-satsningen och pengarna hon sparar in varje år. Foto: Privat

– Då hade de ändå fått vänta på en reservdel, för något gick snett vid borrningen.

2020 låg familjens årsförbrukning av el på 23 000 kilowattimmar (kWh). 2021, när de alltså satte in bergvärme i maj, kom de ner i 18 600 kWh på helåret för att 2022 ha en förbrukning om 8 800 kWh.

– Viktigt att nämna är att vi under 2020 hade två av våra barn som bodde här hemma, medan vi under 2022 bara hade ett. Men om vi tittar bakåt har vi historiskt legat på 25 000 kWh och varit uppe i 30 000 när vi slösade som mest, med el i växthuset och med växthuslampa. Då med barn som tränade mycket och vi öste på med torkskåp och golvvärme. Det är andra tider nu.

För siffernörden kan nämnas att när Nina jämför december-månader ser hon hur de tidigare förbrukade 3 500-3 700 kWh, medan de nu senast i december låg på 895 kWh.

Bergvärmeanläggningen kostade 160 000-165 000 kronor och Nina beräknade inför bytet att de skulle spara cirka 22 000 kronor om året med bergvärme, utifrån elpriserna som var då.

– Med dagens elpriser sparar vi ju desto mer och vi “tar hem” investeringen betydligt snabbare. I min uträkning 2021 betalade vi ungefär 40 öre per kWh, och det gör vi inte idag. I januari betalade vi 1,90 kronor per kWh och då har vi ändå ett bra pris jämfört med många.

bergvärme
Foto: Privat

Något alternativ till bergvärme hade Nina inte. Luftvärmepump gick bort, då hon inte ville ha dess ljud eller “lådan på väggen”.

– Men jag ville ha solceller så jag tog in priser och undersökte det samtidigt. Vi har en granne på gatan som har plushus, och det ville jag också ha. När jag fick in olika priser från leverantörer märkte jag att solceller är dyrare och inte ger lika mycket – än. Det händer mycket i utvecklingen kring solceller, men bergvärme var ändå klockrent. Enkel operation och direkt effekt.

Direkt effekt såg även Nina på värdet av fastigheten vid installation av bergvärme.

Läs mer: Maxa värmepumpens effektivitet med en bra installation

Vad är känslan när du jämför er förbrukning idag mot förr?

– Det här skulle man ju ha kunnat gjort mycket tidigare. Vi har dessutom ett mycket skönare inomhusklimat idag, med bättre komfort. Förut när man vred på radiatorn “fjösade” det till lite, nu blir det direkt varmt – värmen är mycket mer snabb och konkret.
Hon förvånas lite när hon ser grannarna byta ut sin elpanna mot en ny – elpanna!

– Maken och jag pratar om hur glada vi är över det här bytet varje dag. Med tanke på att elpriserna skenat känner vi att det här var en himla bra investering.

Ninas tips till andra som funderar på byte av uppvärmning

1. Reka bland vänner

– En kompis till mig hade haft igång sin bergvärmeanläggning i ett år. Jag kollade hur mycket de hade sparat och fick svart på vitt att det var 60-70 procent, som vi nu också gör. Så kolla runt i din närhet med folk som du litar på och få rekommendationer och referenser. Vi anlitade till slut samma firma som min kompis.

2. Gör en kalkyl

– Om du inte har gamla elräkningar sparade så kolla med elbolaget och räkna på hur mycket ni skulle spara med bergvärme eller luftvärmepump som är ett billigare och bra alternativ.

3. Ta in flera offerter

– Jag som jobbar med upphandlingar ser hur viktigt det är att ta in priser från flera olika leverantörer – minst tre.

4. Se vilka extra tjänster du kan få

– Vi fick hjälp med bygglov av företaget som vi anlitade, även om jag själv skrev på och skickade in. Det sparade tid och var en bra service. Som tillval kunde vi också få kylaggregat, vilket vi inte valde, men det kan vara ett bra alternativ om man behöver kyla om sommaren.