Så får du tag på ved
Har du goda kontakter kan du elda med ved för en billig peng. I annat fall får du söka på nätet där skogsägare och även privatpersoner säljer ved på olika sätt. Det blir dyrare om du köper veden i säck på byggvaruhuset och allra dyrast är priset på macken.
Omkring 20-25 procent av Sveriges småhusägare använder ved som huvudsaklig uppvärmningskälla, enligt Energimyndigheten. En betydligt större andel använder ved i begränsad omfattning, som komplement- och ”trivselvärme”.
I jämförelse med andra energislag är veden också det i särklass billigaste bränslet. Hälften så billigt som pellets och 75 procent billigare än el, beräknat utifrån priset på massaved. Samtidigt varierar priserna på eldningsved väldigt mycket inom landet och till skillnad från förädlade bränslen, som pellets och briketter, finns ingen officiell prisstatistik att tillgå.
– Det har aldrig funnits någon riktigt organiserad marknad för eldningsved. Istället är marknaden väldigt utspridd med många aktörer som säljer ved i mindre skala, säger Sven-Olle Larsson på Skogsstyrelsen.
Läs mer: Energiinnehåll ved för 15 olika träslag – från al till äpple
De två senaste vintrarna har varit ovanligt kalla, vilket lett till hög efterfrågan på ved. I fjol larmade medierna redan före jul om ”akut vedbrist” på flera håll i landet.
– Troligtvis har vedhandlarna dragit lärdom och ökat lagren inför denna säsong. Samtidigt får man anta att många husägare också dragit lärdom och sett till att bunkra upp i god tid, säger Sven-Olle Larsson.
Ett viktigt faktum är att eldningveden måste vara torr, inte högre än 20 procent fuktighet, vilket ofta kräver en lagringstid på uppemot två år om veden förvaras utomhus. Det innebär att både vedhandlare och vedeldare måste planera långsiktigt.
– Torr ved är både en fråga om kvalitet, säkerhet och miljöhänsyn, inte minst om du eldar i småskaliga anläggningar som bras- och kökskaminer. Många problem som soteld och dålig förbränning beror på att veden att har för högt fuktinnehåll.
Många husägare på landsbygden skaffar veden på billigt sätt via kontakter med skogsägare. Men på större orter, framför allt i Stockholmsregionen och Skåne, är det inte lika lätt. Då är man hänvisad till lokala vedhandlare som säljer via nätet, eller större byggvaruhus och handelsträdgårdar. I byggvaruhusen får du betala omkring 35-50 kronor för en 40-liters säck med björkved.
– Vedpriserna fungerar ungefär som bostadshyrorna, ju mer attraktivt område desto dyrare ved, konstaterar Sven-Olle Larsson.
Det allra dyraste alternativet är att bege sig till bensinmacken där en 40-literssäck kan kosta uppemot 70-80 kronor under högsäsong. Det motsvarar närmare 2000 kronor per kubikmeter.
– Då handlar det inte längre om lönsam uppvärmning, utan snarare om ”lyxeldning”.
Men det är inte heller oproblematiskt att handla ved via nätet. Priserna varierar kraftigt och letar man på Blocket kan man hitta björkved för 400 kronor per kubikmeter på ett ställe och 800 kronor på ett annat.
– Man bör tänka på att det förekommer olika tolkningar av hur mycket en kubikmeter egentligen är. Är det lösved så innehåller en kubikmeter betydligt mindre ved än om den är travad på pall. Det bästa är att komma överens med vedhandlaren om en gemensam definition.
Om vintern blir kall och lång och vedlagret tar slut så kan det finnas fler bränslealternativ. I många typer av kaminer går det ofta bra att elda med pellets, via en speciell pelletskorg som placeras i eldstaden. Man kan även använda briketter eller så kallade värmeloggs, som består av kompakta bitar av hoppressat spån som läggs direkt i eldstaden. Pellets och loggs är lätt att frakta, förvara och ger lång brinntid. Men jämfört med ved – som inte är köpt på macken – blir värmen dyrare.
Sent ute? Här hittar du veden:
- Goda kontakter
- Köp- och säljsajter på nätet, t ex Blocket
- Vedhandlare med egen hemsida
- Byggvaruhus, ex Hornbach, K-Rauta och Lantmännen
- Handelsträdgårdar, ex Blomsterlandet och Plantagen
- Större varuhus, ex Coop och Maxi
- Bensinmackar och järnaffärer
Tips när du köper ved via nätet
- Köp ved som är lämplig för din eldningsanläggning. Läs instruktionerna.
- Lösved, travad ved eller ved i säck? Tänk på att mycket hantering kostar mer.
- Björkved eller blandved? Blandved ger sämre värmeutbyte, men bör vara billigare.
- Priset blir lägre om du köper stor mängd på en gång.
- Priset blir lägre om du kan frakta hem veden själv.
- Kontrollera att veden är torr och av bra kvalitet.
- ”Mycket billigt” brukar innebära ”inget kvitto” – vad säger samvetet?
Kommentarer
34