Hur är det att leva off grid?

Längtar du också efter avkoppling? Från elnätet och vattenanslutningen alltså. Någon som vet hur det är att bo off grid är Jennie Persson. På sommarhalvåret bor hon just så på en liten ö i Hälsingland. Hon drömmer om att flytta dit permanent.

Jennie Persson skulle vilja leva närmare naturens skiftningar.

Jennie Persson skulle vilja leva närmare naturens skiftningar. Foto: Jennie Persson

Det är många som drömmer om att leva off grid, och vara avkopplade från elnätet och i vissa fall även vattenanslutningen eller andra typer av allmännyttiga tjänster. 

Vad är det då som lockar? För några handlar det om att leva mer miljövänligt, med mindre påverkan på jordens resurser och ett mer självförsörjande liv. Andra är preppers som förbereder sig inför en eventuell kris i samhället, eller en naturkatastrof. De utrustar sig för att täcka behoven för vatten, värme, mat och kommunikation, och för att reda sig själva om krisen kommer. För några handlar ett liv off grid om tystnaden och lugnet, att slippa vara ständigt uppkopplad. 

Jennie Perssons stuga i Hälsingland ligger på en liten ö, och är inte kopplad till elnät eller kommunalt vatten och avlopp. Hon betalar en årlig avgift till sommarstugeområdets samfällighet för vägar och sophantering, och använder sig även av kommunens återvinning. Ön ligger ungefär 200 meter från fastlandet och är bara runt 800 kvadratmeter stor. 

Jennie Persson
Jennie Persson framför en av stugorna på den lilla ön i Hälsingland.

Vad är det som lockar just dig med att bo off grid?

– Det började egentligen med att jag ville köpa en fastighet med sjötomt. Jag hade letat länge och hade egentligen inte tänkt mig en ö. När jag såg annonsen på Hemnet gällande denna ö så tänkte jag egentligen bara åka och titta ”eftersom det inte kostar något” men jag blev helt förälskad i platsen och stugan så jag köpte den, säger Jennie Persson. 

Hösten 2018 köpte Jennie Persson, som arbetar som fastighetsförvaltare, stugan. Hon tyckte att det var bra att den inte var ansluten till el och vatten, då det skulle innebära ett billigare ägande att slippa betala fasta avgifter året runt, även om hon bara skulle nyttja stugan som semesterboende halva året. Stugan består egentligen av tre mindre stugor.

– Jag har tre stugor på ön. ”Huvudstugan” där jag har kök och vardagsrum är 34 kvadratmeter. ”Sovstugan” med två rum är 18 kvadratmeter och ”Snickarboden/bastun” är 14 kvadratmeter.

Hon har även egen sandstrand och tre bryggor.

– Fördelarna är att jag har sjöutsikt åt alla håll, vilket är helt fantastiskt.

Sjöutsikt
Stugorna bjuder på en vacker sjöutsikt. Foto: Jennie Persson

Vad är bäst med att bo off grid?

– Jag har väl alltid tyckt att ett sommarhus skall ha enklare standard och detta off-grid-boende är så fridfullt. Allt går i ett långsammare tempo här och det tar lite extra tid att bära ved, värma vatten på spisen och så vidare men det gör också att man uppskattar allt det lilla i vardagen mycket mer, det som man tar för givet i ett vanligt hus med alla bekvämligheter. Jag blir så glad av att få upp sjövatten i kökskranen med hjälp av en pump som drivs av solen, att kunna ladda laptopen och glädjen av att tvätta mig i varmvatten. Jag lockas också av att vara helt oberoende från el- och vattennätet, att jag klarar mig vid eventuella avbrott, säger Jennie Persson.

Vilka är utmaningarna?

– Utmaningarna är att solen inte räcker till året runt. En annan utmaning är att jag inte kan ta mig till ön precis när isen lägger sig tidig vinter och precis när isen går på våren. Finns ju lösningar på det men det kostar en hel del pengar med till exempel svävare eller hydrokopter, säger Jennie Persson.

Redan vid köpet hade stugan solpaneler, det vill säga solceller med en batteribank på 180 Ah, som fortfarande finns där idag. Förutom det har stugan gasolspis, gasolkylskåp med frysfack, öppen spis med insatskamin, 12 volts belysning, Separett-toalett och ett elverk.

Kök
Köket är nyrenoverat och från kranen rinner sjövatten. Foto: Jennie Persson

– Jag har renoverat köket. I början fanns det inget vatten indraget men nu har jag en riktig köksbänk med diskho och en vattenkran med sjövatten, som drivs av en 12 volts pump. Dricksvatten tar jag med i vattendunkar hemifrån. På utsidan av köksväggen håller jag just nu på att bygga en utedusch. Tanken är att samma vattenpump ska pumpa vatten till en gasolvarmvattenberedare, som ska förse både duschen och köket med varmvatten.

Hur lång tid kan du bo i huset innan du exempelvis måste ladda batterierna? 

– Än så länge har jag bara nyttjat stugan från maj-september och då täcker solen och solcellsanläggningen mina behov som egentligen bara är att driva vattenpump, belysning, laddning av telefon och laptop samt att driva fläkten till toaletten. Skulle jag prova att bo där längre skulle jag nog få använda elverket för att ladda batterierna. 
Hon hoppas och tror att utvecklingen kommer att gå framåt nu gällande energilagring.

– Det skulle verkligen underlätta för alla oss som vill leva off grid.

Hur tänker du kring att ha huset som permanentbostad?

– Jag drömmer verkligen om att kunna bo här permanent. Jag finner sådan lycka och ro i själen av att vara på ön så jag har planer på att åtminstone prova att bo ett år och se hur det går. Men först måste jag renovera lite till och utöka solcellsanläggningen med större batterier och fler solcellspaneler.

Huvudstugan är byggd på 40-talet, så just nu renoverar Jennie Persson och byter ut en del gamla fönster. Hon har också planer på att tilläggsisolera på vinden. Eftersom stugan är liten så går den snabbt att värma upp med ett par brasor och skorstensmuren samt täljstenarna i kaminen håller värmen länge.

Öppen spis
Stugan går lätt att värma upp med en sprakande brasa om kvällen. Foto: Jennie Persson

– Jag drömmer om att kunna bo här året runt för det vore så häftigt. Jag lockas av det enkla livet och jag tror att jag verkligen skulle känna mig mer levande eftersom jag skulle leva närmare naturens skiftningar både i temperatur och dagsljus. Sedan förstår jag ju att det skulle bli en tuff prövning också och säkert ingen dans på rosor varje dag. Jag skulle också behöva förbereda mig för den kalla delen på året med att frakta ut mycket ved och bensin till ön samt bunkra mat för den tid på året då jag eventuellt blir strandsatt när isen precis lägger sig och går på våren. 

Ön ligger cirka 200 meter från fastlandet. I nuläget tar hon sig till och från ön med en plasteka med elmotor. Hon har även byggt en flotte att frakta möbler och byggmaterial på.

– Om jag ska kunna ta mig över isen när den är för tunn för att gå på så måste nog den bästa lösningen för mig bli en hydrokopter. Det är något jag aktivt funderar på nu.

En hydrokopter är en vinterfarkost för skärgårdsmiljöer, som drivs med luftpropeller. Farkosten kan ta sig fram över vatten, is och snö.

Vad ser du för nästa steg, dröm eller projekt?

– Mina närmsta steg eller drömmar är att renovera klart fasaderna, altanen, tilläggsisolera vinden, köpa hydrokopter, utöka solcellsanläggningen och se om jag kan rena sjövatten till dricksvatten. Skulle också vilja bygga ett växthus där jag kan odla tomater och gurka med 12 volts automatisk bevattning från sjön.

Kaffe
Kaffet kokar på gasolspisen. Foto: Jennie Persson

Har du något tips till de av våra läsare som själva skulle vilja leva off grid? 

– Sök i sociala medier och gå med i grupper som handlar om att leva off grid. Där finns mycket tips och idéer att hämta från andra. Annars vill jag bara uppmuntra läsarna att följa sitt hjärta och sina drömmar. Vi lever bara en gång och om man längtar efter ett friare och enklare liv så skulle jag rekommendera att verkligen sträva åt det hållet och inte ge upp sina drömmar. Det viktiga i livet är att vara lycklig.

Läs mer

Familjen Wendt bor off grid på Österlen
Off grid eller koppla upp sig?
Diskutera prepping, survivalism