Familjen Wendt bor off grid på Österlen
Är det möjligt att koppla bort huset från elnätet och ordna sin egen energiförsörjning året om? Ja, tekniken finns – men du måste vara beredd på att leva energismart. Byggahus.se har besökt familjen Wendt som bor ”off grid” i en stor skånelänga på Österlen.
Den snabba utvecklingen inom energi- och miljöteknik har banat väg för en livsstilsrörelse, kallad ”off grid living”. Rörelsen har framför allt vuxit i USA och omfamnas numera av miljöengagerade celebriteter och Hollywoodstjärnor som Woody Harrelson, Bruce Willis och Julia Roberts.
Off grid living utgår från ett frihetsideal och en längtan att göra sig oberoende av det urbana samhället. Samtidigt vill man med den nya teknikens hjälp kunna leva hållbart, gärna i ett miljöanpassat hus som drivs med förnybar energi.
Här i Sverige är off grid än så länge mest förknippat med stugor och gamla torp som aldrig varit inkopplade på elnätet. Men här förekommer också moderna off grid-villor. På Byggahus.se har vi till exempel berättat om experimenthuset ”Hus utan sladd”, som uppförts med ambitionen att vara helt självförsörjande på energi. Ett annat exempel är ingenjören Hans-Olof Nilssons hus utanför Göteborg. I huset har Nilsson byggt ett avancerat system för elförsörjning, bland annat med hjälp av solceller, batterilager och vätgasdrivna bränsleceller.
Tekniken finns således, men i vilken grad kan vanliga husägare utnyttja den? Är det överhuvudtaget möjligt att bo utanför elnätet och ändå leva någorlunda bekvämt, utan allt för stora investeringskostnader?
Skånelängan har aldrig varit ansluten till elnätet
För att få svar besöker vi Susanne och Holger Wendt som byggt ut och rustat upp en 150 år gammal skånelänga på Österlen. Huset, som idag har en boyta på 230 kvadratmeter, har aldrig varit ansluten till elnätet.
– Vi övervägde ett tag att dra in el, men när vi frågade elnätsbolaget vad det skulle kosta fick vi ett dyrt besked.
– Vi övervägde ett tag att dra in el, men när vi frågade elnätsbolaget vad det skulle kosta fick vi ett dyrt besked. Så vi bestämde oss för att försöka ordna elen och uppvärmningen på egen hand, berättar Susanne och Holger.
Skånelängan, som de köpte 1991, har hittills mest använts som sommarställe. Men på senare år har de tillbringat allt mer tid i huset, såväl under sommar som vinter.
– Vi har successivt anpassat huset till ett åretruntboende och planen är att vi ska kunna bo här permanent.
Har flera olika värmekällor
Huset är utrustat med flera olika värmekällor. Huvudvärmekällan är en vedeldad kökspanna som strålar ut värme lokalt, men också laddar en ackumulatortank i badrummet. Ackumulatortanken är ansluten till ett golvvärmesystem i badrum och kök, och kan också distribuera varmvatten till några radiatorer i angränsande rum.
– När det blir riktigt kallt kan vi förutom kökspannan använda gasolkaminerna. Och så har vi kvar husets gamla sättugn som fungerar bra, även om den är lite opraktisk att elda i, säger Holger.
Paret drar även maximal nytta av solenergi. På taket har de installerat solfångare av modell vakuumrör som bidrar med ytterligare varmvatten och på söderfasaden sitter en luftsolfångare, som blåser in och ventilerar rummen med soluppvärmd luft. Under vintersäsongen blir det en del jobb med att hålla huset varmt, konstaterar paret. Därför har de valt att hålla några av de yttre rummen tillstängda, för att spara energi och arbete.
– Nuförtiden är vi oftast bara två personer i hushållet och behöver inte använda alla rum. Så för enkelhetens gör vi som folk gjorde förr, då man stängde av vissa delar av huset och höll sig där det var varmt, säger Susanne.
Uppvärmningen under vintern är inte den största utmaningen med off grid-boendet. Istället handlar det om att klara elförsörjningen.
– När vi köpte huset tyckte vi inte att det var något större problem att det saknades el. Husets historia och dess enkla standard hade en egen charm.
Ett år efter husköpet, 1992, råkade den manuella rickepumpen haverera. En eldriven vattenpump skulle kunna förenkla tillvaron, insåg paret. De köpte in en solcellspanel och ett fritidsbatteri för att kunna driva pumpen.
– Det fungerade bra med solpanelen, så vi började bygga ut 12 volt-systemet med ytterligare paneler, batterier och en växelriktare. Därmed blev det möjligt att koppla in fler elektriska apparater och även belysning.
Säkrade el till vinterhalvåret
Nästa steg var att försöka säkra elbehovet under det mörka vinterhalvåret. De tittade på olika lösningar och valde att investera i ett mindre vindkraftverk med en märkeffekt på 400 watt. Kraftverket levererades under senhösten 2008 och krävde tre man att resa.
– Vi har haft en del tekniska problem med kraftverket, bland annat rasade det ner under en storm för några år sedan. Men nu står det stadigt förankrat på tomten och levererar el när det blåser. Och det brukar blåsa rätt bra här kring slätten.
Under vissa perioder då varken solen eller vinden levererar tillräckligt får paret förlita sig på batteribackupen, som består av tre 12 volts AGM-batterier med en sammanlagd kapacitet på 600 amperetimmar (Ah). Det motsvarar cirka 7,2 kilowattimmar, men eftersom batterierna inte bör laddas ur kan inte hela reserven användas.
– Man får helt enkelt anpassa sina vanor och undvika att använda apparatur som drar mycket effekt. Behöver vi städa går det ju bra att använda sopborste och skurhink, istället för dammsugaren som drar 800 watt. På så vis lär man sig ju också att hushålla med energi och resurser, säger Holger.
Det är ingen slump att familjen döpt sin skånelänga till ”Vindarnas hus”. Vindarna – och solen – utgör en förutsättning för deras off grid-projekt.
– I början var vi mest inriktade på att göra boendet funktionellt. Men med tiden har vi också börjat se det som en möjlighet att skapa vår egen hållbara livsstil.
Läs mer
Experiment: Ett helt självförsörjande hus
off-grid.net
www.naturallivingideas.com/21-tips-for-living-off-grid
24volt.eu
alternativ.nu (forum)
Energifakta/Vindarnas hus
Boendeyta: 230 kvadratmeter
Uppvärmning: Vattenmantlad köksspis, sättugn, gasolkaminer och solvärme.
Elförsörjning: Solceller (1000 W), vindkraftverk (400 W), batterilager: 3 st AGM-batterier (totalt 600Ah).
Eldriven utrustning (12/24V): Kyl/frys, köksfläkt, vatten/cirkulationspump, LED-belysning, batteriladdare, ”varmvattendriven” tvättmaskin, samt diverse 230 V hushållsapparater och datorer som drivs via växelriktare.
Övrigt i hushållet: Gasolspis, urinseparerande toaletter, vedeldad bastu.
Kommentarer
49