Så håller du värmen i huset under längre strömavbrott

För många husägare är det en utmaning att hålla värmen i huset när elen försvinner. Här går vi igenom några av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att förbereda dig och säkra en behaglig inomhustemperatur – även om strömmen är borta i flera dagar.

Det är viktigt att förbereda sig föra att strömmen kan gå och vara borta i flera dagar.

Det är viktigt att förbereda sig föra att strömmen kan gå och vara borta i flera dagar. Foto: Marlén Eskilsson

Kalla vintrar och äldre hus med tunn isolering är en tuff kombination om en storm - eller ett angrepp på elnätet - gör att elen slås ut. Men även i välisolerade hus kan det bli tufft att hålla uppe inomhustemperaturen om elen är borta i flera dagar.

En som var med om detta är vår medlem Nybyggarn3, som stod utan el i 48 timmar medan temperaturen utomhus var under minus 10 grader. Nybyggarn3:s erfarenhet var att det var kombinationen välisolerat hus och installerad braskamin som gjorde att de klarade sig så bra som de faktiskt gjorde.

Mitt tips är att bygga välisolerat och se till att ha en braskamin

– Vi eldade sporadiskt med ca 10h uppehåll över natten och det var aldrig kyligt i någon del av huset. Sista dygnet var det konstant under minus 10 och när strömmen kom tillbaka och alla rumstermostater hoppade igång hade vi mellan 22 och 19.5 grader i alla rum. Så mitt tips är att bygga välisolerat och se till att ha en braskamin.

Kamin
Medlemmen gordell sätter in braskamin. Foto: gordell

Grundprincipen är alltså att ha ett hus som behåller värmen så länge som möjligt, och därefter alternativa lösningar för att skapa ny värme i huset. Kaminer, vedspisar och gasolvärmare är exempelvis effektiva värmekällor när elen går.

Om elen går

Har du inte hunnit göra några åtgärder gäller det att utgå från det du har. Du bör, enligt Energimyndigheten, exempelvis försöka samla familjen i ett enda rum. Stäng dörrarna till rummet. Är det ändå för kallt rekommenderar myndigheterna att man slår upp ett tält eller bygger någon typ av koja i rummet. Det handlar om att man ska försöka koncentrera värmen till en liten yta.

Om du har en källare kan det vara enklare att få upp värmen där då värmen från jorden hjälper att hålla temperaturen stabil. En walk in closet eller liknande kan också vara en bra plats. Undvik rum med stora fönster, men har du en braskamin i rummet är det förstås den bästa platsen att husera på eftersom kaminen blir din alternativa värmekälla.

Genom att hänga upp tjocka filtar för fönstren hindrar du en del värme från att smita ut och minskar kalldrag. Vidare är det bra med tjocka mattor på golvet för att känna sig varmare. Du kan även placera flera värmeljus på en ugnsform eller i ett keramikfat och ha det som en mindre värmekälla. Kryp nära andra under samma täcke eller dela sovsäck för att hålla värmen.

Om du har gas- eller vedspis kan du laga varm mat eller dryck som soppa och te. Matlagningen tillför då samtidigt lite värme i rummet, men framför allt värmer du kroppen.

Håll alla dörrar stängda till kalla rum för att minimera värmeförlust. Är det en väldigt solig dag kan du öppna gardinerna och låta solens strålar värma rummet om det inte är alltför kallt ute.

Kortsiktiga förberedande åtgärder

Men det allra bästa är förstås om du redan har förberett dig för att klara ett längre strömavbrott. På listan över snabba åtgärder hittar du sådant som inte kräver några större ingrepp i huset, utan som du med relativt enkla medel kan införskaffa för att få en mer dräglig upplevelse.

  • Se över så att alla fönster har välfungerande tätningslister
  • Införskaffa ett bränsledrivet reservaggregat och en värmefläkt, en fotogenkamin eller liknande uppvärmningslösning som inte går på el och som med enkla medel kan fyllas på snabbt
  • Köp dragstoppare för dörrar för att minska kallras
  • Köp värmekläder och se till att du laddar batterierna fulla i förberedande syfte, samt ha en fulladdad powerbank tillgänglig för att snabbt kunna ladda upp dem (samt mobilen och dylikt) på nytt
  • Se till att du har termosar hemma. Du kan koka vatten över öppen eld utomhus och sedan fylla termosarna för att kunna göra dryck som håller sig varm
  • Köp uppladdningsbara batterier och en solcellsdriven laddare
  • Värmedynor eller värmepåsar är också bra att ha hemma
  • Införskaffa en portabel gasolvärmare eller fotogenvärmare (använd i ventilerade utrymmen)
  • Se till att du har ficklampor så att du kan navigera i huset kvällstid
  • Har du redan en braskamin kan du placera en kaminfläkt på den för att sprida värmen mer effektivt i rummet

Det är även bra om du har en nödlåda. I den kan du förvara allt från tändstickor, tändare och stearinljus till välisolerade sovsäckar och varma filtar.

Långsiktiga förberedande åtgärder

Stora, långsiktiga åtgärder inkluderar vanligen ingrepp i husets konstruktion. Nybyggda hus har ofta bättre isolering och mer energieffektiva lösningar, vilket gör dem enklare att hålla jämnt varma. Äldre hus, särskilt de med bristfällig isolering, kan snabbt bli kalla.

Läs mer: Isolera med rätt tjocklek och metod

Börja därför med att lära känna ditt hus. Med en värmekamera kan du enkelt identifiera värmeläckage i exempelvis väggar, fönster, dörrar eller tak. Ofta är det fönster och bristfällig isolering på vinden som är stora bovar i dramat. Även altandörr och ytterdörr kan behöva ses över.

Exempel på insatser som kan behövas:

  • Tilläggsisolera huset - framför allt vinden
  • Se till att du har fönster med bra u-värde (gärna treglasfönster)
  • Installera en braskamin och se till att du har ett tillräckligt lager med ved
  • Solceller och batteribackup gör dig något mer oberoende av elnätet

Många av dessa åtgärder behöver göras i kombination. Det ger exempelvis inte jättestor effekt att tilläggsisolera vinden om du samtidigt har tvåglasfönster utan isolerglas.

Andra saker du bör ha hemma

När elen går är det inte bara värmen som försvinner. Även möjligheten att laga mat, spola på toaletten och få tag på vatten minskar. Sådant som gasolkök, vattendunkar och nödradio (exempelvis vevradio) är förstås också viktiga komponenter. Finns det en gammal grävd brunn på tomten kan du köpa en dränkbar pump för att få upp vatten ur den. Se då även till att du har något på plats för att driva den vid strömavbrott, exempelvis ett bilbatteri. Tänk på att du kan använda grillen för att laga mat, men sprit- och gasolkök är ändå ett bra alternativ att ha hemma.

Läs hela tråden för fler tips på hur du kan klara dig om krisen kommer.