191 125 läst · 4 909 svar
191k läst
4,9k svar
Vi som gillar kärnkraft, vad behövs för att det ska bli
Det sparas redan så mycket vatten det går efter dom elen är dyrare på vintern. Så nej, det är inte så det fungerar.
Kan så har varit. Men det är vi överens om, det är varken nått som behövs eller är lämpligt att göra.B Byggmarodören skrev:"lagra sol- och vindenergi i just vattenmagasinen på sommaren för att kunna nyttja på vintern."
Värme nämndes aldrig. Det var i samband med att lagra el i batterier, så som jag tolkade det handlade det om att få ut el ur lagringen snarare än värme (även om uppvärmning är en stor del av vår elförbrukning på vintern)
Det räcker med lager för 2-4 veckor som sagt.
Inte heller att omvandla tillbaka till el är något som behövs eller är lämpligt.
Kan vi slippa använda eleffekt till värme under den perioden så räcker andra källor till bättre att göra el. Då kan vi trycka andelen vind uppåt lite till.
Det blir som ett komplement till vattenkraftens reglerförmåga som annars blir den övre gränsen för andelen vind.
Tja, om du hade läst tråden så gör han det i t ex elektronikpodden. Och gör det för övrigt i många uttalanden.Boilerplate4U skrev:
Han talar inte om någon egenskap som är eftersträvansvärd utan om en realisering.
Nja, det är väl tvärtom. Skribenten Boilerplate4U har ingen koll alls på vad Blomgren uttalat eller skrivit. Hade han haft det så hade han inte behövt fråga.D djac skrev:
Här: https://www.tn.se/naringsliv/21386/professor-sa-forstorde-vi-varldens-basta-energisystem/
Kan man läsa följande där Blomgren är intervjuad:
Här är det väldigt tydligt att han inte förstår att det är egenskaper som är eftersträvansvärda. Han "fnyser" åt andra realiseringar och benämner dessa "manicker". Och markerar på ett tydligt sätt att han själv inte är expert.
Sedan, i stället för att förklara något så säger han:
Dvs vi uppmanas acceptera det han påstår utan att han skall behöva visa någon giltighet.
Han uppträder ungefär som skribenten paralun som figurerar i tråden emellanåt.
Sedan gör han ett värdeomdöme:
Men han har ingen benchmark där han utrett alternativen och listat egenskaper och pris. Så arbetar dock seriösa företag.
Vidare säger han:
Men Karlshamnsverket har väl ingen hög driftstid. Hur många % av årets timmar har det varit i drift och levererat el?
Finns säkert någon här i forumet som kan svara på hur många timmar det är.
Och så säger han:
Men hur många timmar har det eldats senaste sommaren?
(Kan dock vara så att han refererar till när Frankrike hade masstrasiga kärnreaktorer. Men då vore det bra om han sa det. Nu framstår det som han inte vet. Dvs han är okunnig om det han uttalar sig om).
En sak säger han som är lätt att hålla med om:
Det är en konsekvens av långvarig socialist-politik där man tutat i folk att staten tar hand om allt. (Det har tom varit så att privat sparande har man slagit ned på som felaktigt beteende. Staten skull sköta sparandet). Och sådant här får ju effekterna vi nu ser när folk sitter och gråter i forum istället för att ta initiativ och starta företag och göra något åt saken.
Vilket påstående då?Boilerplate4U skrev:
Det jag har gjort är att ställa en fråga om giltigheten för ett påstående som Blomgren gjort.
Och fått 0 sakliga svar.
Ett svar gick ut på att folk i forumet är för inkompetenta att svara och det var en felbedömning från min sida att hoppas att någon kan svara. Det är motsatsen till det du skriver.
Det andra svaret var extremt oseriöst och gick ut på att istället för att svara på min fråga så skulle jag svara på en helt annan fråga.
Kan du då länka några sådana inlägg där man efterfrågat fakta för påståenden jag gjort. (Och länka de associerade påståendet som jag gjort).Boilerplate4U skrev:
Borde vara en enkel sak för dig.
Se där det kanske är framkomligt.Q qvirre skrev:Värmepump är bäst helt klart. Om vi då använder en som kan ge 60 grader ut (hittar flera som kan ge 70-75 också) så får vi då en tank om ca 28 kubikmeter.
Antag att den har arean 64 m2 och isoleras med 30 cm cellplast. Säg att vi vill ha lagret fullt redo i 6 månader (räcker nog med 3-4 månader) och att den är nedgrävd djupt i jorden så att skillnaden i snitt den perioden är 55 grader.
Då blir förlusten ca 1500 kWh för hela perioden. Med sagda värmepump drar det ca 500 kWh el (COP 3 vid hög temp ut).
Lagret kan laddas vid nära noll elpris då det regelbundet uppstår med stora mängder vindkraft. Kostnaden kan antas bli elnät+skatt om ca 80 öre/kWh så cirka 400 kronor.
Tycker inte att förlusterna är något att direkt ta hänsyn till då det är marginell kostnad jämfört med installationskostnaden.
Använder man dessutom ett lite större lager så kan man alltid värma huset med lågpris över dygnet då man kan ladda dygnsbehovet vid de billiga timmarna och plocka ut vid pristopparna. Det ger bättre totalekonomi. Kräver dock en överdimensionerad värmepump som säkert går på ca 30k extra.
Produkter som diskuteras i tråden