23 025 läst · 123 svar
23k läst
123 svar
Säsongslager av solvärme under husgrund
Jag vet inte hur det är med vatten/fukt i luftledningar. Vad det gäller mark (troligen även övriga material som inplastade ledningar) så måste man skilja på vatten i gasfas och vatten i vätskefas. Rinnande vatten tar sig lätt fram med hjälp av tyngdkraften i sprickor och hålrum. Transport av gas via diffusion är långsam i mark. Räkna gärna ut mängd vatten i en kubikmeter luft med 100% rf vid 10 grader och jämför med de 1000 L som en kubikmeter vatten innehåller. Beakta sen hur många m3 luft som måste ventileras bort för att 1000 L vatten ska tas bort via luft. Beakta dessutom att det föreligger inte nån tryckskillnad mellan luften under plattan och luften i marken bredvid. Notera också att marken kan verka snustorr trots att stillastående markluft har 98% rf.
Grunden måste förstås vara utformad så att inget vatten i vätskefas kan ta sig dit (dränering + kapilärbrytande)Lars Daniel skrev:Jag vet inte hur det är med vatten/fukt i luftledningar. Vad det gäller mark (troligen även övriga material som inplastade ledningar) så måste man skilja på vatten i gasfas och vatten i vätskefas. Rinnande vatten tar sig lätt fram med hjälp av tyngdkraften i sprickor och hålrum. Transport av gas via diffusion är långsam i mark. Räkna gärna ut mängd vatten i en kubikmeter luft med 100% rf vid 10 grader och jämför med de 1000 L som en kubikmeter vatten innehåller. Beakta sen hur många m3 luft som måste ventileras bort för att 1000 L vatten ska tas bort via luft. Beakta dessutom att det föreligger inte nån tryckskillnad mellan luften under plattan och luften i marken bredvid. Notera också att marken kan verka snustorr trots att stillastående markluft har 98% rf.
Det bromsar säkert vatteninträngningen, Men jag tror att det är vatten i ångfas som tar sig långsamt igenom "helt tät" plastisolering, på natten/sjunkande temp, bör det kondensera till vatten som inte tar sig igenom isoleringen lika lätt. Annars skulle luftkablar knappast bli fulla med vatten, antar jag.larsbj skrev:
Plastisolerad kabel för markförläggning är därför konstruerad för att isolera fylld med vatten, har det sagts mig.
Redigerat:
Du missar helt att applicera detta på det praktiska fallet. Att en hink med vatten håller mer vatten än en hink med luft är inget argument för någonting.Lars Daniel skrev:Jag vet inte hur det är med vatten/fukt i luftledningar. Vad det gäller mark (troligen även övriga material som inplastade ledningar) så måste man skilja på vatten i gasfas och vatten i vätskefas. Rinnande vatten tar sig lätt fram med hjälp av tyngdkraften i sprickor och hålrum. Transport av gas via diffusion är långsam i mark. Räkna gärna ut mängd vatten i en kubikmeter luft med 100% rf vid 10 grader och jämför med de 1000 L som en kubikmeter vatten innehåller. Beakta sen hur många m3 luft som måste ventileras bort för att 1000 L vatten ska tas bort via luft. Beakta dessutom att det föreligger inte nån tryckskillnad mellan luften under plattan och luften i marken bredvid. Notera också att marken kan verka snustorr trots att stillastående markluft har 98% rf.
Och visst har du ett högre ångtryck under plattan än i marken bredvid. Det är just därför som uppvärming har en uttorkande effekt.
I ett lager som ska ha en temp diff över året på 5-10 grader får man ingen dygnsvariation.helder skrev:Det bromsar säkert vatteninträngningen, Men jag tror att det är vatten i ångfas som tar sig långsamt igenom "helt tät" plastisolering, på natten/sjunkande temp, bör det kondensera till vatten som inte tar sig igenom isoleringen lika lätt. Annars skulle luftkablar knappast bli fulla med vatten, antar jag.
Plastisolerad kabel för markförläggning är därför konstruerad för att isolera fylld med vatten, har det sagts mig.
Varför skulle ånga vilja vandra innåt ? Det är inte RH som har betydelse utan verklig mängd fukt i luften.
Jämviktsångtrycket i stenmjöl för markfukt och omgivande 5 gradig mättad mark gör att vatten i gasfas diffunderar in i stenmjölet detta kan motverkas med övertryck och cirkulerande luft i dräneringen runt värmelagrets isolering som också solvärms o torkas på så sätt kan fuktvandringen hållas i jämvikt
Sedan kan man undra om det är önskvärt att hålla ner fukthalten i stenmjölet då det bör öka värmekapaciteten med mer fukt.byggarätt skrev:Jämviktsångtrycket i stenmjöl för markfukt och omgivande 5 gradig mättad mark gör att vatten i gasfas diffunderar in i stenmjölet detta kan motverkas med övertryck och cirkulerande luft i dräneringen runt värmelagrets isolering som också solvärms o torkas på så sätt kan fuktvandringen hållas i jämvikt
1. Lagrets tempdif över året tycks hamna lätt på över 80 grader enligt tidigare beräkningar här.larsbj skrev:
2. Jag påstår att det är precis tvärtom - Relativa luftfuktigheten är den viktigaste parametern som bestämmer åt vilket håll fukten vandrar i olika massor med luft. Västka är en annan sak - där bör tyngd- , kapillärkraft och permeabilitet bli viktigare.
Jag tror vi talar om olika saker här.larsbj skrev:
Ser ut som om du talar om transport genom olika skikt/membraner här.
Jag talade om olika massor med luft i. Jag ska inte ska gräva för djupt i teorin, med risk att hamna fel, även om RH och ånghalt har ett samband.
Teorin är den samma oavsett i vilket material det sker så länge luften står still, vilket den kommer göra i både jord cellplast och stenmjöl.helder skrev: