108 874 läst · 662 svar
109k läst
662 svar
Kan köpare kräva besiktning igen?
Fairlane
Medlem
· Stockholms Län
· 13 157 inlägg
Fairlane
Medlem
- Stockholms Län
- 13 157 inlägg
Visst kan det vara så, men ställer man en fråga om något så borde man kunna ta att folk talar om när man har fel också.A Andreas Mur skrev:
Som handpenningen i detta fall. Du skriver själv "Ingen handpenning betald = brutet avtal = inget avtal. Varför har de varit för utan att ha betalt handpenningen? Släng ut dom och sälj till nästa.". Om vi då säger att det i kontraktet står att handpenningen ska vara betald senaste 2024-10-15 gäller din kommentar fortfarande då? Anser du då att köparen brutit kontraktet och att det bara är att slänga ut köparen och sälja till nästa?
Rätt sätt hade väl kanske varit att eftersom L Jan inte svarar på frågor som är väsentliga för att denna tråd ska ha nåt värde framåt helt enkelt bara radera hela tråden och lämna frågorna obesvarade.A Andreas Mur skrev:
För många andra så finns det iallafall ett par viktiga lärdomar.
* Kolla servitut noga, innan objektet läggs ut till försäljning (säljare) eller innan kontraktsteckning (köpare/mäklare)
* Om tveksamheter uppstår så affären dras ut i tid, se till att kräv att få betala (köpare) / att köparen verkligen betalar handpenning (säljare) på klientmedelskonto
* Se till att både köpare och säljare förstår att en säljarbesiktning inte ersätter en egen besiktning
Om detta skötts rätt så hade handpenning betalats in, fristen för när besiktning skulle göras flyttats lika länge som arbetet med att reda ut servitutet togs, mäklaren stått på sig att köparen har rätt till att besiktiga (om säljaren inte vill / kan vara med inom den tidsfrist som getts får säljaren avstå).
Givetvis vill man inte lägga säg 30.000 på en besiktning innan man vet att det finns ett sätt att ta sig till fastigheten. Rimligen borde mäklaren haft handpenningen på sitt klientmedelskonto, men räntan gå tillbaka till köparen, som i detta fall ju fått en försenad affär pga säljarens miss.
Ska man vara lite sådan så är det ju upp till köparen att även kontrollera servitut, men som jag tolkar det så är även detta ok att göra först när man skrivit på, annars skulle man få kolla på varenda objekt man är med och budar på. Efter vunnet bud brukar tiden till påskrift vara extremt kort, för att inte någon ska ångra sig.
Frågan är vem som hittade att servitut saknades?
Om du bor i Göteborg och har en stuga i Åre, skulle du då anlita en mäklare i Göteborg eller Åre när du ska sälja stugan i Åre?J JohanLun skrev:Jag tycker också det är lite intressant att TS skriver att det tar flera dar att ta sig till fastigheten och i samma andetag att en besiktning bara kostar 6.000 kr. Sannolikt kostar en besiktning snarare 15.000 kr om objektet ligger i samma stad som besiktningsmannen. Om det krävs båt och 3 dagar så skulle jag tro besiktningen kostar betydligt mer.
TheImprovisor
Allvetare
· Västkusten
· 1 027 inlägg
TheImprovisor
Allvetare
- Västkusten
- 1 027 inlägg
Och det omdömet lämnar du efter att ha startat en tråd, där du för övrigt fick bra och trevliga svar, och skrivit 31 inlägg på forumet?A Andreas Mur skrev:
Jag tycker att man får bra råd och hjälp här, och det finns en uppsjö av kunskap bland medlemmarna.
Det är nog snarare så att med en vänlig approach och detaljerade frågor får man oftast ett mycket bra bemötande. Är man däremot otydlig och inte vill ta till sig de svar man får är det inte förvånande att människor "lackar ur". Man blir oftast bemött på det sätt man själv uppträder, typ.
Du menar att säljaren bor långt som fan från objektet, men objektet i sig ligger nära både mäklare, besiktningsfirma? Jo, så skulle det ju kunna vara, det har jag inte tänkt på. Min tolkning var att det låg på en ö utan fast förbindelse med passbåt eller egen båt.Demmpa skrev:
Även köparen kan ju ha långt till objektet. Om man har långt till objektet får man rimligen ta en ett ombud som kan vara med på besiktning mm. Jag vet folk i bekantskapskretsen som köpt hus boendes utomlands och låtit bekanta eller föräldrar representera dem. Jag skulle själv inte göra så, men är det mer av ett standardobjekt och man jobbar på andra sidan jorden och ska flytta hem kanske det är enda sättet.
Det framgick ju tyvärr inte i Jans text varför det var så besvärligt att ta sig till objektet, inte heller varför det var ett krav att någon i styrelsen skulle vara med. Framförallt som de tydligen lånat ut nycklar mer eller mindre helt fritt under 3 månaders tid. Vad skulle vara skillnaden då och på en officiell besiktning?
Ja, säljaren (BRFen och dess styrelse) bor långt från objektet som ska säljas, står i första meningen i första inlägget.J JohanLun skrev:
L L Jan skrev:
Nja, man kan tolka det som att det är långt ut i skärgården. Att säljaren bor tex i stockholm och huset är på ett skär utanför möja och att turlistan på passbåt kombinerat med att man måste ta egen båt sista biten gör att det är ett flerdagarsprojekt att ta sig ut dit.Demmpa skrev:
Normalt är man väl med i lokala föreningar där medlemmar och styrelse inte är i en annan del av landet, annat än då tex "sportstugor" i fjällmiljö. Men i de fallen brukar man väl ofta, om man är en förening, ha en lokal person som ser över huset.
Jag läste också in att det var mer av en "scoutförening" eller "båtklubb" och inte en BRF. Men tyvärr var L Jans beskrivning inte så utförlig. BRF är det väl inte så vanligt att man säljer som "helhet". då säljer ju var och en sin egen lägenhet väl? Kanske man gör så med en andelsstuga?TRJBerg skrev:
Mycket rum för tolkning i allt detta!
Jag tänker att det är en ekonomisk förening som äger fastigheter. Och antingen ligger huset på egen fastighet eller så säljs det som "lösöre" (?).J JohanLun skrev:Nja, man kan tolka det som att det är långt ut i skärgården. Att säljaren bor tex i stockholm och huset är på ett skär utanför möja och att turlistan på passbåt kombinerat med att man måste ta egen båt sista biten gör att det är ett flerdagarsprojekt att ta sig ut dit.
Normalt är man väl med i lokala föreningar där medlemmar och styrelse inte är i en annan del av landet, annat än då tex "sportstugor" i fjällmiljö. Men i de fallen brukar man väl ofta, om man är en förening, ha en lokal person som ser över huset.
Jag läste också in att det var mer av en "scoutförening" eller "båtklubb" och inte en BRF. Men tyvärr var L Jans beskrivning inte så utförlig. BRF är det väl inte så vanligt att man säljer som "helhet". då säljer ju var och en sin egen lägenhet väl? Kanske man gör så med en andelsstuga?
Mycket rum för tolkning i allt detta!
Det senare är inte troligt m t p servitutsproblemet.
Backupen kanske är att lösa nödboende och stämma TS förening på merkostnader till följd av eventuellt kontraktsbrott tills dess normalt boende kunnat ordnas.L L Jan skrev:
Knack knack på dörren
S SueCia skrev:
Fast vad har säljaren för nytta av en "gratis besiktning"? Han kan knappast använda den som ett säljargument, han har inget besiktningsprotokoll, garanti eller avtal, bara ett "förre spekulantens besiktningsman sa att allt såg bra ut". Fast vilken köpare bekostar en besiktning för att därefter hoppa av efter att besiktningen konstaterat att allt ser bra ut?
Det kan gå åt andra hållet. Du kryssar i en frågelista att du inte känner till några problem med ditt fina nylagda tak. Spekulant 1 bekostar en besiktning som visar att taket är ett komplett fuskbygge och hoppar av affären. Nu är du inte ovetande om att det är problem med taket. Vad gör du för utfästelser till spekulant 2 när frågelistan gås igenom vid kontraktsskrivningen?
L L Jan skrev:Tack för medhåll! De flesta är så elaka på forumet och kastar paj.
Forum annars har ofta regler/koll/policier/. Stämmer det du skriver. Sedan hade vi ett tilläggskontrakt att priset skulle vara fast, vägen löst och lite annat som jag inte är insatt i. Lämnade över allt till mäklarfirman att sköta. Jag funkar så. Lägger mig inte i, utan låter folk sköta sitt jobb istället. Mäklare vill alltid ha snabb affär ändå = mindre jobb.
Köpare 1 står utan bostad om 3 veckor. Men jag tror de fixar det för de är bara två pers. och de borde ha en back up plan. Men vet ej? Alla pengarna betalda nu och vi går vidare.
Skönt sista svar från Mur.
Dörren stängs! 😉
hsd
Medlem
· Kalmar län, Östra Götaland
· 6 413 inlägg
hsd
Medlem
- Kalmar län, Östra Götaland
- 6 413 inlägg
En förening här har ett hus vid skärgården, långt härifrån. Det har använts för sommarverksamhet. Men säljs nu eftersom intresset från barn och ungdomar minskat. Mobilerna är viktigare och många är för bekväma och mindre sociala numera. Så vi satsar på annat istället.TRJBerg skrev:
Det spelar ingen roll om ni besiktigat. Köparen har en långtgående undersökningsplikt enligt jordabalken och därmed fullföljer han sin undersökningsplikt genom ta in en egen sakkunnig. helt korreky av köparen. Däremot vet jag inte vad som gäller vid handpenning.Jag antar att om det kommer en annanköpare så kan ni sälja till denne, då han inte fullföljt sin del av avtalet genom att inte erlägga handpenning, vilket borde vara grund för häva avtalet (om annan köpare kommer d.v.s)L L Jan skrev:Går inte att få handpenning nu, för de vill ha egen besiktning först.
Besikningsklausul finns. Vi lät besiktiga innan och hänvisar till den. Det borde räcka.
Inga fel fanns, bara behov av renovering, stlitet är det inne och ute. Behöver få klart direkt.
Vilka stollar till köpare och vilken mäklare vi har. Båda är kass. Otur till max.