Belys på rätt sätt

När du belyser hemmet bör du prova dig fram, utgå från funktion och tänka på att ljuset gestaltar rummet. Här får du tips om vad du ska tänka på när du väljer belysning, armaturer och placerar ut ljuskällorna.

Takarmaturen kastar ljus och skuggor på väggen.

Takarmaturen kastar ljus och skuggor på väggen. Foto: Marléne Eskilsson

Du har sett en ny tuff taklampa i en inredningstidning och bestämmer dig för att slå till. När du hänger upp den hemma är den inte alls lika fin och gör inte rummet ett dugg mysigare.

– Det vanligaste felet man gör är att köpa en armatur man sett någonstans utan att tänka på hur den ser ut tänd och hur den fungerar hemma hos just mig, där jag tänkt placera den. Det säger Tor Olsson som är professionell belysningsplanerare och driver Phosforos Ljusdesign i Jönköping tillsammans med kollegan Jonas Werning.

– Vi är också ofta alldeles för traditionsbundna. Vi hänger en stark taklampa i mitten av rummet, för så har det alltid varit. Vi kan sedan bländas av det starka ljuset och överanstränger ögonen. Väggarna blir inte belysta och rummet känns litet. Nära TVn sätter du sedan inga lampor för att få rätta biostämningen. Resultatet blir överansträngda ögon, eftersom ögat får jobba mer när det blir stora kontraster, berättar Tor.

Bländfrihet är den viktigaste av belysningens principer. Du bländas t ex när det är för stor skillnad mellan skenet från ljuspunkten och det omgivande rummet.

– Flera ljuspunkter gör rummet mer levande. En enda stark taklampa kan orsaka bländning, men om du istället väljer att ha fyra svagare lampor utmed väggarna, undviker du bländning och får samtidigt en helt annan uppfattning av rummet, säger Tor. 

Du ska se belysta ytor när du går in i ett rum, inte ljuskällorna. Flera svagare ljuskällor är alltså en annan av belysningens principer. Med flera olika ljuskällor skapar du också lätt kontraster, ett spel mellan ljus och skugga. 

– Det här är också en princip att följa för att få atmosfär och ett levande rum, säger Tor. 

Ju större rummet är, desto fler ljuskällor behöver du. Men med flera menar jag lagom många. Naturligtvis ska man använda sitt sunda förnuft och inte gå till överdrift.

Att ha en ljuspunkt per moment, alltså att utgå från funktion är en annan bra princip. Var behöver jag belysning för att kunna utföra olika moment? 

downlights vid garderoben

Här har vi utanpåliggande spotlights vid garderoben så att man ser bättre när man hämtar kläder.

Kraven är olika i vardagsrummet och vid arbetsplatsen. I vardagsrummet kan du vilja ha mysbelysning, men kanske inte alltid. Då är flexibilitet ett annat nyckelord.
– En dimmer löser många av de här problemen, menar Tor. Och då tycker jag att man ska välja en enkel dimmer av bra kvalitet där man bara behöver skruva för att tända lampan.

Bra belysning handlar också om att ha rätt armatur placerad på rätt ställe. Det finns många typer av armaturer att välja bland. I ”Belysningsboken” av Elisabeth Wilhide, hittar man både en genomgång av belysningens principer och en redogörelse för olika armaturers för- och nackdelar.

En uplighter är en armatur som lyser uppåt och använder taket som en enorm reflektor. Därför ger den ett mjukt, spritt och stämningsfullt ljus. Den fungerar bäst i rum med högt i tak.

Downlighters, som vi ofta kallar infällda spotlights, har ljuset riktat nedåt från en högt placerad ljuskälla. De är idealiska för att skapa koncentrerat ljus för arbetsytor och är vanliga i kök, badrum och hall, där det behövs ett diskret men effektivt ljus. En downlighter kan vara fast eller svängbar och ha en smal eller vid ljusstråle. Det bästa med downlightern är att den är diskret och att inbyggd i taket bildar den ingen egen stil. Därför passar den också till alla typer av inredning. Nackdelen med downlightern är att den är oflexibel - den sitter där den sitter. Möblerar du om kan du inte flytta med lamporna. Därför är det klokast att montera dem bara i kök, badrum och hall, där flexibiliteten inte är nödvändig. 

downlights vid trappa

Downlights vid trappa så att man inte snavar i mörkret.

En annan nackdel med downlighters är att de tenderar att överbelysa horisontella ytor, t ex bord, på bekostnad av de vertikala ytorna såsom väggar. Atmosfären kan kännas lite kommersiell. Downlighters kan med fördel kompletteras med andra ljuskällor. En lösning kan också vara att köpa riktbara downlighters och variera dem så att vissa snuddar väggytan. På rätt plats fungerar de dock bra och har flera fördelar. Du får inget ljus i taket utan ljuset trycks ner mot golvet. De passar bra där du har låg takhöjd och inte vill ta upp utrymme med armaturer.

En spotlight har traditionellt använts för att upplysa scener och butiker, men numera har vi spotlights även i hemmen. Spotlighten är en reflektorlampa som ger en ljusstråle på mindre än 30 grader. I folkmun säger man spotlight om alla armaturer som avger en direkt stråle. Spotlights avger ett oslagbart accentljus. Armaturer med två eller tre hopmonterade spotlights är ett bra alternativ till central belysning. De är också bra som arbetsbelysning i köket. De är inte att rekommendera i badrum, där stänkrisken är stor.

Väggbelysning ger ett milt reflekterande ljus. Den kan vara monterad som en uplighter, men sprider oftast ljuset runt om. Väggbelysning ger ett diskret bakgrundsljus som är bländningsfritt, lugnande och vilsamt. Väggarmaturerna gör sig bra i par, t ex en på varsin sida om soffan eller sängen. I kombination med dimmer ger väggbelysningen ett intressant och flexibelt ljus i hallen, vardagsrummet, matrummet och sovrummet.

Centrala takarmaturer ses oftast inte med blida ögon av belysningsplanerare. De ger ett starkt ljus som kastas uppifrån en enda armatur. Många av armaturerna ger inga spännande kontraster mellan ljus och skugga, utan ett platt och slätstruket ljus. Ögat får en statisk fokusering på rummets mitt, snarare än ljuspunkter på olika nivåer. Vill man ha central belysning, ska man försöka hitta ett sätt att införliva den i rummets övriga belysning på ett trevligt sätt. Central takbelysning är naturligtvis bra att ha i situationer där atmosfär inte är nödvändig; i källaren, förrådet eller garaget. Vill man ha en taklampa i ett vanligt rum, ska man tänka på att göra det på rätt sätt. Medelpunkten får inte bli för ljus och armaturen ska passa ihop med rummets stil och möblemang. Takbelysningen bör kombineras med olika riktade ljus och ljus på lägre nivåer.

Bordslampor kan vara diskreta och oansenliga, men för det mesta representerar de en stil eller idé. Ljuset kastas ner mot lampfoten som blir ett dekorativt objekt i sig. Genom att belysa speciella punkter får du ett lugnande, hemtrevligt och intimt ljus.

Golvlampan är på väg tillbaka. Det är en stående armatur i ögonhöjd som är flyttbar, vilket är bra när man möblerar om. Med en hög armatur kan du begränsa belysningen till en fåtölj eller soffa. Golvlampan bryter också den horisontella tonvikten, där både ljus och möbler finns på samma nivå.

Hur ska jag då tänka när jag väljer belysning till olika rum? 

– I vardagsrummet vill man ha fler ljuspunkter än i ett kök, berättar Tor. Man behöver förstås inte gå till överdrift, men absolut inte bara ha en taklampa. Man ska medvetet arbeta med ljusfördelning, lysa upp vissa delar och låta andra vara lite mörkare. Kontraster skapar atmosfär. Jag tycker att tavelbelysning i olika former är bra. Över huvudtaget ska man prova sig fram, belysa uppifrån, nerifrån, kanske prova med en spotlight på ett oväntat ställe. Det är bra att ha någon svag belysning i närheten av TVn, så att det inte blir så stora kontraster mellan ljust och mörkt när TVn är på, fortsätter Tor. 

I köket vill du ha finprecision, se exakt vad du gör och behöver då ha en högre ljusnivå än i vardagsrummet. Bra belysning här är infällda halogenspotlights eller lysrör. Tor poängterar att det är viktigt att inte skugga det du håller på med. Detsamma gäller i arbetsrummet, där en bra allmänbelysning bör kompletteras med en skrivbordsarmatur. Är du högerhänt ska ljuset komma från vänster för att handen inte ska skugga det du arbetar med.

Trädgårdsbelysningen kan delas upp i funktionsbelysning och dekorationsbelysning. Funktionsbelysningen är den som hjälper oss att se och orientera oss, t ex vid entréer, uppfarter eller längs en gång.

– Här är det vanligt att vi hamnar i bländningsproblematiken. Ofta gör vi fel och väljer en traditionell lykta, vare sig det passar eller inte. Resultatet kan lätt bli att du bara blir bländad när du tittar på den.

– Jag tycker också att man ska vara medveten om att lyktarmaturer inte passar ihop med vilken arkitektur som helst. Istället kan du t ex välja en armatur som ger ett nedåtriktat ljus, där ljuskällan inte ligger naken. Väljer man en armatur på stolpe är det viktigt att tänka på vilken stolphöjd man ska ha. Är stolpen hög sprids förvisso ljuset längre, men lampan kan då också upplevas som för stor i förhållande till huset. Är stolpen 1,5 meter, dvs för låg, ser det bara roligt ut. Det gäller att stolpens höjd passar in i skalan.

Dekorationsbelysningens primära syfte är att vara vacker och Tor tycker att vi är allt för sparsamma med dekorationsbelysning här i Sverige. Vill man dekorera med belysning finns i stort sett inga gränser för vad man kan göra. Man kan välja att belysa något vackert i trädgården, kanske ett välvuxet träd, en rabatt eller varför inte fasaden. Man kan sätta belysning under takuthänget eller ha något infällt på marken. Men man ska tänka på att inte få in ljus genom fönstret. För att få en lyckad utomhusbelysning måste man prova sig fram. Gå runt i trädgården med en lampa och prova att lysa från olika håll, är Tors råd.

Det samma gäller när du ska sätta belysning inomhus. Prova dig fram. När du ska handla en lampa i affären, be att få låna hem den och prova innan du köpet. Att ta öppet köp är en annan variant. Gå till en affär där du kan få personlig kontakt, så att du kan byta om du inte är nöjd. Det krävs kunskap för att gå in i en lampaffär och göra ett bra köp. Det är väldigt ljust i lampaffären och 500 lampor lyser samtidigt. Förutsättningarna när du kommer hem med lampan är helt annorlunda. 

Phosforos Ljusdesign hjälper privatpersoner över hela landet med trädgårdsbelysning. Det kostar från 1 200 kr och uppåt, beroende på hur mycket hjälp du behöver.