Belysningsexperten – så ska du tänka när du belyser trädgården
Det mest självklara att belysa i trädgården är entrén. I övrigt beror det på trädgårdens utformning var belysningen bör placeras. Vi pratade med Torbjörn Eliasson på White för att ta reda på vad man ska tänka på när man belyser trädgården.
Det mest självklara att belysa är entrén. Här tycker Torbjörn Eliasson att du ska tänka lite längre än bara på en lampa över dörren.
– Har du tak över entrén finns möjligheten att ha en lampa infälld i taket. Annars kanske du har något vackert objekt precis i anslutning till entrén som du vill belysa istället, en buske eller ett träd, säger Torbjörn.
Trädgårdens utformning är avgörande för vilken belysning som passar hos just dig.
– Vetter trädgårdens baksida mot en allemansrätt kan det vara bra att jobba med utblickar. Du ska tänka på att den största delen av tiden betraktar du trädgården är inifrån huset.
– Belys något en bit bort, så förlänger du rummet, säger Torbjörn. Sätter du spotlights på perennerna i rabatten vid husknuten så ser du dem aldrig inifrån huset. Torbjörn brukar istället gå in i huset för att se var han har de finaste utblickarna.
Det är vackert att rama in trädgården och försöka skapa rum. Allt hänger på vilka objekt du har i trädgården, t ex:
– En vacker stenhäll
– Ett plank
– Ett vintergrönt buskage
– Ett träd
– Ett cykelskjul
– Ett växthus
– Det är trevligt att se att det lyser om cykelskjulet eller lusthuset, då får man dubbel nytta av dem, säger Torbjörn.
Att belysa trädäcket framför fasaden är en bra klassiker, dvs om det finns ett sådant.
– Här är det snyggt med belysning i låg höjd, säger Torbjörn. Infällda armaturer eller spotlights monterade på fasaden ger ett vackert svepande ljus över golvytan. Det ger känslan av att ljuset kommer inifrån huset.
När man belyser växter så ska man tänka på att välja växter som inte vissnar ner helt utan som är vackra året om, t ex Rhododendron. Det blir också effektfullt om man belyser växter som Rådhusvin, som ändrar färg.
Eftersom det är ett samspel mellan trädgårdens objekt och belysningen så är Torbjörn gärna med redan när trädgården planeras.
– Det är viktigt att trädgårdens möbler, småhus och växtlighet samspelar med ljuset, säger Torbjörn.
Varierande ljuskällor på varierande höjder. Torbjörn tycker att det blir jättetråkigt med bara en typ av ljuskälla. Istället tycker han att man ska blanda ljuskällor som halogen, LED-ljuskällor, metallhalogen med energisparlampor.
– Om du köper tre armaturer, välj tre som har olika ljuskällor, säger Torbjörn. Om du ska belysa ett träd så använder du med fördel metallhalogen, det räcker med 35 Watt för ett träd.
Det blir bäst om man ser så att trädgårdens belysning är varierad över huvud taget; högt och lågt, varierande mängder.
Gammal stil på huset. Om du har ett gammalt hus kan det bli stämningsfullt att använda en gammal lykta.
– Gamla lyktor skapar stämning fast de ger dåligt ljus. Då kan man ha en svag glödlampa i en sådan, sedan använder du andra armaturer som ger ljusmängden, säger Torbjörn.
Testa dig fram. För att komma fram till en vacker belysning i din trädgård är det bra om du testar dig fram.
Börja med att dra ut tomrör till strategiska platser och placera ut tillfälliga armaturer på strategiska platser.
– Tre tomrör på strategiska platser på tomten och ett eluttag vid varje så att du kan prova dig fram vilken belysning som är bäst att ha var, säger Torbjörn.
Sedan provar du på olika platser en vecka i taget, tills du hittar var du vill montera lamporna permanent.
Samordna med grannarna. Själv har Torbjörn samordnat sin belysning med grannarna, vilket gör att hela omgivningen har en varierad och genomtänkt belysning.
– Det kan bli väldigt effektfullt om ena grannen har belyst ett träd, du själv belyser kanske en buske och nästa hus har satt ljus på ett plank. Samordna gärna belysningen med grannarna, tipsar Torbjörn.
Torbjörn Eliasson arbetar mycket med privata beställare. Det kan handla om att han bara åker ut till huset en halv dag och diskuterar och ger råd om trädgårdsbelysning muntligt och beställaren får anteckna och utföra all planering, upphandling och installation själv.
– Det finns också kunder som bygger om sin trädgård för flera miljoner kronor och köper armaturer för flera hundra tusen. Då gör jag ett besök på plats och levererar en illustrerad ljusplan, tändningsschema, armaturspecifikation som kan överlämnas till elektrikern, och finjusterar dem när de är installerade.
Torbjörn håller också seminarier och workshops om trädgårdsbelysning via Alingsås kommun.
Hur länge ska utebelysningen vara tänd?
När det är som mörkast i Sverige behöver vi verkligen uteblysning, särskilt för att inte skada oss när vi är ute i trädgården. Den ger också tillfälle att njuta av trädgården även kvällstid.
Men tänk på att släcka uteblysningen när du inte behöver den. Fladdermöss och andra nattaktiva djur och insekter behöver mörkret på "sin del" av dygnet.
Kommentarer
11