Belysning i kök - ordna optimal belysning av ditt kök

Placera arbetsbelysning där den behövs, ordna med allmänbelysning i taket och komplettera med fina armaturer för mys- och punktbelysning, så är du så gott som i hamn med att belysa köket.

Minst åtta ljuskällor i detta kök.

Minst åtta ljuskällor i detta kök. Foto: deVol

En allmän regel för antal ljuskällor i ett rum är mellan fem och sju och det gäller även kök, stora som små. Vi pratade med inredningsarkitekt Christel Månsson för att få reda på hur man ljussätter ett kök på bästa sätt.

Christel Månsson
Inredningsarkitekt
Christel Månsson

– Ha hellre fler ljuspunkter än färre, så att man kan välja olika varianter vid behov. Arbetsbänkarna, spis och diskhoar ska ha bra ljus och sedan kompletterar du detta med belysning över bord, i fönster och eventuellt indirekt ljus mot väggar.

– Personligen föredrar jag varmare ljus, mellan 2700K-3000K, säger inredningsarkitekt Christel Månsson som har stor vana vid att ljussätta kök.

Arbetsbelysning

En bra arbetsbelysning är A och O i ett kök. Börja alltså med att identifiera var arbetsytorna i köket är. Där ska du placera arbetsbelysning.

Bra belysning arbetsytor
Börja alltså med att identifiera var arbetsytorna i köket är. Foto: Kvänum

Ljuskällorna som ska ge arbetsbelysning i ett kök ska alltid vara framför dig, inte bakom. Har du dem bakom dig skuggar du arbetsbänken när du jobbar.

Ljuskällorna som ska ge arbetsbelysning i ett kök ska alltid vara framför dig, inte bakom.

Den bästa och vanligaste arbetsbelysningen är därför att sätta LED-belysning t ex i form av spotlights eller LED-strips under överskåpen eller öppna hyllor på väggen. Vid spisen brukar det lösa sig självt genom att de flesta köksfläktar har integrerad belysning.

Skomakarlampor över en köksö
Tre skomakarlampor över köksön som både arbets- och mysbelysning. Här behövs en dimmer. Foto: Plain English

Belysning vid arbetsytor utan överskåp

När det inte finns några skåp eller hyllor att sätta arbetsbelysningen i så får man antingen sätta den i taket eller eller välja en vägglampa.

– Man kan till exempel ha en spotlightskena över bänken eller pendla ner en fin lamprad med små lampor, säger Christel.

Vägglampa i köket
Här får en vägglampa agera arbetsbelysning vid diskbänken. Foto: Kvänum

Återigen, tänk på att placera belysningen framför dig och inte bakom för att undvika att du skuggar ljustet.

Det finns också bra ställbara vägglampor som man dra ut och in och vinkla på olika sätt som passar utmärkt.

Vid en köksö placerar man belysning i taket. Här är det extra viktigt att ha dimbar belysning. Eftersom köksön ofta används både som arbetsyta och för att äta vid, gäller det att kunna skapa både bra arbetsbelysning och stämningsbelysning med en och samma lampa.

Grytrack i taket
Ett grytrack i taket är en perfekt plats att klämma spotlights på. Foto: Oberto GIlli/AD

Den som har ett rack för grytor över köksön kan med fördel placera belysningen här också. Det finns till exempel armaturer som man bara klämmer på som både är enkla att montera och inte så dyra.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning över bordet skapar en ljusbubbla och där är det fint att ha en eller ett par lampor i taket.

– Om man har ett större kök med öppet mot vardagsrum kan det även vara fint med någon golvlampa, tipsar Christel.

Mörka kök och blanka ytor

Ett mörkt kök behöver mer ljus än ett ljust kök eftersom ljusa färger reflekterar ljus och mörka färger suger upp ljuset. Har du ett mörkt kök bör du kompensera för det och lägga till fler ljuskällor.

Högblankt kakel i mörkt kök
Ljus som reflekteras i högblankt kakel riskerar att blända dig. Foto: Kvänum

Har du en vägg med väldigt blankt kakel ska du tänka på att inte reflektera in ljus in i kaklet. Välj istället en uplighter som belyser upp i taket och reflekterar ner ljus därifrån.

Allmänbelysning

Sist men inte minst passar det ofta bra att komplettera med en centralt placerad allmän belysning i taket. Det kan till exempel vara i form av en plafond, spotlights eller en ljuskrona, beroende på hur köket är utformat och personliga preferenser.