32 965 läst · 648 svar
33k läst
648 svar
Göran skaffade solceller – får dyrare el: ”Fullständigt korkat
Ja, ersättningen har gått ner. Vilket ju är bra. Det finns fler företag som har liknande tjänster.
Hej pmdP pmd skrev:Du spar alltså en rätt mycket pengar även utan särskild effektstyrning. Värmepumpar "is the shit" som de säger på andra sidan pölen.
18 år är dock en ganska lång tid. Det är inte alla som kan räkna med att bo så länge i ett och samma hus.
Jag förstod förr inte vad "varvtalsstyrning" innebär när det gäller värmepumpar. Det låter ju som att varvtalet styr någonting, men vad? Vettigare vore att låta något (t.ex. temperatur) styra varvtalet på värmepumpens kompressor, och jag börjar tro att det är vad som menas. Jag är i så fall förvånad över att det ses om en nyhet.
Själv bor jag i ett jättegammalt, men moderniserat, timmerhus. Moderniseringen gjordes på den tiden när elvärme var det bästa sen skivat bröd. En installation av vattenburen värme är inte ekonomiskt realistisk.
Vi har nu gjort, i mitt tycke, allt vettigt vi kan för att energieffektivisera huset: tilläggsisolering av vinden, totalöversyn av FTX-systemet, installation av en extra LL/VP, solpaneler (numera dock mer tveksam nytta när 60-öringen tas bort). Återstår väl byte av tätningslister (men de flesta verkar vara ganska friska fortfarande). Vi har stängt av de direktvärmande el-radiatorerna i alla rum utom två (som inte går att värma med luftflöde från LL/VP:arna.
Jag tycker att vi har varit ganska duktiga som har minskat elförbrukningen från 21.6 MWh 2021 till 13.7 MWh 2024.
Nu vill jag inte ha fler byråkratiska pålagor för el.
Vill man sänka elkostnaden i sin villa så är sällan Quick fix det som ger långsiktiga bra besparingar
Jag saknar att de råd vi får från stat och andra vore mer långsiktiga och att resultatet sedan visade sid vid fastighetens värderingar vid tex försäljning
Att styra luft/värmepumpars effekt genom att styra kompressormotorns varvtal med en Frekvensomriktare med variabel frekvens fanns några år innan jag äntligen efter flera års väntan kunde få köpa en styrbar bergvärmepump som kunde dimensioneras så stor att elspets med elpatron inte behövdes
Jag hade förut 25 A säkringar för att klara vinterkylan
Med dagens bergvärmepump klarar jag all värmen och varmvatten till huset och garage på mindre än 8A Ström genom säkringarna det finns då utrymme kvar för andra laster
Energieffektiva vitvaror och LED belysning innebär att övrigt elbehov är lågt Det verkar även så med timmesvärden av eleffekt
Jag mätte under julhelgen utan speciellt höga effekttoppar
Min värmepump är för gammal för att enkelt styra ner uteffekten när andra laster kopplas in som spis och ugn men de borde gå att göra på samma sätt som vid varmvattenproduktionen idag
Jag har ännu inte effektariff men det är möjligt att när den kommer så blir det tre vintermånader per år med högre månadskostnad för elnätet än idag och nio med lägre månadskostnad
Totalt sett kan det möjligen bli en lägre total årskostnad för elnätet när effektavgiften är införs.
Vi får se då
Redigerat:
Jo visst, men jag tänkte den koppling som krävs uppåt för att få tillgång till förmåner från att dra ned belastningen på elnätet.P paralun skrev:Njau, håller inte med när man ska testa olika förbrukare på vad de drar och sedan se helheten hur elanläggningen beter sig. HAN-porten syfte är ju att en kund enkelt ska kunna se det här.
Sen är det ju EU som kommit på det här också för den "gröna omställningen" som kanske inte blev som vi tänkt oss den?
[länk]
Var på hemsidan?D Daniel 109 skrev:
Och vad ska jag göra för att bekvämt kunna avgöra hur mycket mer effekt som kommer att gå åt om jag startar en till apparat?
N.B. att nätägarens elmätare sitter i ett elskåp på en stolpe cirka 10 m från mitt hus. Stolpen står dessutom på grannfastigheten.
Införandet av effektavgift är helt enkelt inte gjort på ett användarvänligt sätt.
Hur identifieras ("pekas ut") topparna så att konsumenten kan se vilka tider det är lämpligt att minska effekten?pacman42 skrev:
Så höga elpriser och höga nätavgifter på vintermånaderna. Ja blir kostnaden likvärdig över årssnitt så fine.M Martin Lundmark skrev:
Solcellskalkylerna blir bara sämre och sämre…