Byggde till huset med ett torn – erfarenheter från ett gör-det-själv-projekt
När familjen behövde en större hall och mer förvaring kom idén om en tillbyggnad. En arkitekt föreslog att bygga på höjden och resultatet blev ett torn med både entré och sällskapsrum. Här berättar de om byggprocessen, kostnaderna och vad de lärt sig längs vägen.

Foto: Mersina Karlsson
Familjen Karlsson köpte sitt sekelskifteshus 2009, som då var ett mindre fritidshus. Under åren har de byggt ut i flera omgångar och för några år sedan kom idén om att bygga ett torn. Projektet blev både en arkitektonisk utmaning och målgången för en gemensam dröm.
– Vi hade länge skämtat om att vi ville ha ett torn, så när arkitekten sade: varför bygger ni inte två våningar på den här runda och skapar ett torn, så kändes det självklart, säger Mersina Karlsson.

Behövde större hall med förvaring
Drömmen om ett torn hade som sagt funnits där länge. Men det som blev startskottet var att familjen behövde en större hall med bättre förvaringsmöjligheter. De hade vuxit ur den gamla.

Ursprungstanken var att bygga ut rakt. Men när de övervägde fram och tillbaka insåg de att ett torn - eller mer precist en oktagon - gav bättre förvaringsmöjligheter. Formen gör att garderoberna kan integreras på ett sätt som inte hade varit möjligt i en traditionell utbyggnad.

– Om vi bara hade byggt rakt hade det bara blivit en lång hall, men nu när vi har byggt runt så har barnen en garderob och vi har en var. De blir platsbyggda och lite gömda i ena sidan av det runda i tornet. På andra delen av det runda, mittemot garderoberna, där har vi platsbyggt sittbänkar.
Läs mer: Därför älskar vi hus med torn
Konstruktionen en oktagon i trä
Tornet är åttkantigt och byggt i träregelstomme. Väggarna är cirka 25 centimeter tjocka inklusive isolering. De får en invändig boyta på ungefär 3,5 meter i diameter per våning, vilket ger totalt cirka 20 kvadratmeter extra yta fördelat på två plan.Bottenvåningen av tornet fungerar som sagt som en utökad hall med platsbyggda garderober och sittbänkar. Övervåningen, som fortfarande är under arbete, ska bli ett sällskapsrum.

Planen är att inreda med sittbänkar, ett runt bord, en kaffemaskin och en vinkyl. Pärlspont ska monteras på väggarna, och taket kommer att dekoreras med franska speglar.

– Målet är att skapa ett mysigt rum där vi kan sitta och umgås, ta en fördrink eller kaffe med gäster, säger Mersina.
Gjort det mesta själva
Paret har själva utfört det mesta av byggandet, inklusive stomresning, isolering, invändig beklädnad och målning. Endast el och utvändig stenläggning till trappan har lejts ut till fackmän.

Mersinas man har bakgrund som hantverkare, vilket underlättat mycket - speciellt eftersom ett tornbygge kräver att man har tungan rätt i mun.
– Vi är ganska vana att bygga, men ett tornprojekt innebär många vinklar. Minsta fel påverkar hela strukturen, så vi har fått backa och korrigera flera gånger under arbetets gång, säger Mersina.

Byggprojektet har finansierats genom ett särskilt byggkonto dit paret satt av pengar löpande. Den största kostnaden var fönstren, som specialbeställdes för att efterlikna husets originalfönster. Plåtarbetet på taket var också en dyr post.
– Vi tog ett mindre lån på 100 000 kronor för att köpa fönstren, men i övrigt har vi betalat allt successivt, säger Mersina.

Bygget har tagit lite tid eftersom de gör så mycket själva och bara bygger på helger. Arkitekten ritade tillbyggnaden för 5-6 år sedan, men sedan började paret med att bygga ut sin tvättstuga först - ett projekt som tog två år. Först därefter började de med tornbygget.


– Hallen där nere är klar, men på övervåningen har vi en del arbete kvar med ytskikt och inredning. Fönstren är där, men det ska upp smygar och foder, värmeslingor ska till i golvet, och vi ska ha Victorian Floor Tiles men i nytt mönster så att det passar sekelskiftet. Vi vill också bygga någon slags köksbänk med marmorskiva och kopparfat. Sedan ska det förstås målas. Målet med tornet är att använda så lite vitt som möjligt.

Lärdomar och råd
Vad har de då lärt sig? Paret betonar vikten av noggrann planering och tålamod. Att bygga på egen hand tar tid, särskilt när det handlar om en komplex form som ett torn.
– Mät ordentligt och stressa inte. Gör man ett misstag i början kan det få stora konsekvenser senare.
Ett annat råd är att vara överens i projektet. Att bygga tar tid och kräver mycket engagemang och båda måste vara lika involverade för att det ska fungera smidigt.
– Om bara en av oss hade varit drivande hade det inte fungerat, men eftersom vi båda ville detta lika mycket har det varit ett roligt projekt.
Du kan följa den fortsatta renoveringen på Mersinas instagramkonto: mersinakarlsson.

Kommentarer
6