Effektavgiften gjorde husägarens hembatteri värdelöst
Göran Anckers investerade i ett hembatteri för att sänka sina elkostnader. Men på grund av effektavgiften driver batterier istället upp hans elräkning.

Medlemmen Hemmagrejarns hembatteri. Foto: Hemmagrejarn
Göran Anckers investerade i solceller och ett hembatteri för att spara pengar. Men den nya effektavgiften har nu gjort hans elräkning dyrare – och batteriet i princip värdelöst.
– Tidigare när jag haft det inkopplat var jag med och sänkte effekttopparna men tyvärr kan vi inte ha det längre på grund av effektavgiften. Alltså har effektavgiften för mig inneburit att jag ökar inköp av dyr el, säger han till TV4.
Effektavgiften, som elnätsbolagen successivt inför, baseras på hur mycket el som används samtidigt. Syftet är att minska belastningen på elnätet genom att den sprids ut - att du exempelvis inte kör tvättmaskin, torktumlare och spis samtidigt.
Enligt Villaägarna slår avgiften särskilt hårt mot hushåll med smarta system och hushåll med stora familjer.
Energimarknadsinspektionen försvarar åtgärden och menar att den är nödvändig för att undvika kapacitetsbrist i elnäten.
Effektavgiften för villaägare i Sverige har införts successivt av olika elnätsföretag under de senaste åren. Energimarknadsinspektionen (Ei) beslutade 2022 att alla elnätsföretag ska införa en ny prismodell som inkluderar en effektavgift senast den 1 januari 2027. Det innebär att vissa elnätsföretag redan har implementerat effektavgiften, medan andra planerar att göra det fram till 2027.
Kommentarer
649