149 566 läst · 133 svar
150k läst
133 svar
Bygga utekök själv
Det är 70*70 reglar till benen och 45*70 stommedrbodyjr skrev:
Jarlsgård, hur ska du sätta klinkers? Med vanlig limm eller med fug? Ska du måla plywood skivan innan att klinker plattorna fästas?
Har en del 4,5x4,5 virke, klinkers och större plywood hemma efter renoveringen. Har nästan köpt en (plast/metal) utekök förra helgen, vore mycket kul att göra det själv med sonen under helgen istället...![]()
Gällande skiva så gjöt jag i betong istället, så det blev aldrig något med klinker
Får ni inte problem med att eldloppor hamnar på trallen från grillarna i era utekök?
jag testade ta upp Weber-grillen på ben upp på altan, men när jag hällde över den varma kolen från grillstartaren till grillen flög eldloppor överallt och gjorde brännmärken på altanen. Sedan dess har grillen fått stå på stenläggningen.
Får inte ni samma problem med era utekök, eller hur löser ni det?
jag testade ta upp Weber-grillen på ben upp på altan, men när jag hällde över den varma kolen från grillstartaren till grillen flög eldloppor överallt och gjorde brännmärken på altanen. Sedan dess har grillen fått stå på stenläggningen.
Får inte ni samma problem med era utekök, eller hur löser ni det?
Tips i stället för "tändrör": https://www.biltema.se/fritid/tradgard/grillar/grilltillbehor/grilltandare-2000023261M M_H skrev:Får ni inte problem med att eldloppor hamnar på trallen från grillarna i era utekök?
jag testade ta upp Weber-grillen på ben upp på altan, men när jag hällde över den varma kolen från grillstartaren till grillen flög eldloppor överallt och gjorde brännmärken på altanen. Sedan dess har grillen fått stå på stenläggningen.
Får inte ni samma problem med era utekök, eller hur löser ni det?
M M_H skrev:Får ni inte problem med att eldloppor hamnar på trallen från grillarna i era utekök?
jag testade ta upp Weber-grillen på ben upp på altan, men när jag hällde över den varma kolen från grillstartaren till grillen flög eldloppor överallt och gjorde brännmärken på altanen. Sedan dess har grillen fått stå på stenläggningen.
Får inte ni samma problem med era utekök, eller hur löser ni det?
Skulie tro det är därför weber kommit med denna https://www.weber.com/SE/sv/tillbehör/18280.html?cgid=4587#start=1M M_H skrev:Får ni inte problem med att eldloppor hamnar på trallen från grillarna i era utekök?
jag testade ta upp Weber-grillen på ben upp på altan, men när jag hällde över den varma kolen från grillstartaren till grillen flög eldloppor överallt och gjorde brännmärken på altanen. Sedan dess har grillen fått stå på stenläggningen.
Får inte ni samma problem med era utekök, eller hur löser ni det?
Jag har inte haft problem när jag haft grillvagn utan något under grillen men på uteköket blir det hängslen och livrem med murad sten under grillen. På landet kör jag den på ben på altanen och inte haft några problem med att det gjort märken på trallen.M M_H skrev:Får ni inte problem med att eldloppor hamnar på trallen från grillarna i era utekök?
jag testade ta upp Weber-grillen på ben upp på altan, men när jag hällde över den varma kolen från grillstartaren till grillen flög eldloppor överallt och gjorde brännmärken på altanen. Sedan dess har grillen fått stå på stenläggningen.
Får inte ni samma problem med era utekök, eller hur löser ni det?
Dags för gjutning imorn. Formarna klara och efter en del pillande fick jag till radien på cellplasten för grillen. Kommer köra på 56 cm uttag så att grillen får sticka upp lite som i tidigare inlägg. Ska blanda i järnoxidsvart i betongen imorn, får se hur det blir.
Fyller på med lite mer bilder. Blev en kompromiss med hålet för grillen, körde 56cm men la sedan på en “månskärva” på det för att få lite luftgenomströmning upp vid sidan av grillen. Planen är att ha kolen på den sidan och därmed kyla av lite.
Sen en blooper idag… hade köpt 10 säckar expanderbetong och två kilo järnoxidsvart, alltså beräknat 200g per säck. Tar upp vågen, väger noggrant och kastar i 200 g i vattnet till betongen som jag mätt upp innan. Två säckar i blandaren och i med vattnet. Vad ljus den ser ut…? Häller ut första 55kg i ena formen. Då slår det mig, 200g per säck, skulle så klart haft 400g . Funderar på om jag kan ösa tillbaka i blandaren men inser att 55kg betong hinner brinna innan jag fått upp den ur formen.
Efter att ha kompletterat med två extra säckar står jag kvar med 1kg järnoxidsvart och en säck betong. Får väl bli nåt annat av det vartefter
Sen en blooper idag… hade köpt 10 säckar expanderbetong och två kilo järnoxidsvart, alltså beräknat 200g per säck. Tar upp vågen, väger noggrant och kastar i 200 g i vattnet till betongen som jag mätt upp innan. Två säckar i blandaren och i med vattnet. Vad ljus den ser ut…? Häller ut första 55kg i ena formen. Då slår det mig, 200g per säck, skulle så klart haft 400g . Funderar på om jag kan ösa tillbaka i blandaren men inser att 55kg betong hinner brinna innan jag fått upp den ur formen.
Efter att ha kompletterat med två extra säckar står jag kvar med 1kg järnoxidsvart och en säck betong. Får väl bli nåt annat av det vartefter
Hur kommer du att göra med armering?E Erikkr skrev:Fyller på med lite mer bilder. Blev en kompromiss med hålet för grillen, körde 56cm men la sedan på en “månskärva” på det för att få lite luftgenomströmning upp vid sidan av grillen. Planen är att ha kolen på den sidan och därmed kyla av lite.
Sen en blooper idag… hade köpt 10 säckar expanderbetong och två kilo järnoxidsvart, alltså beräknat 200g per säck. Tar upp vågen, väger noggrant och kastar i 200 g i vattnet till betongen som jag mätt upp innan. Två säckar i blandaren och i med vattnet. Vad ljus den ser ut…? Häller ut första 55kg i ena formen. Då slår det mig, 200g per säck, skulle så klart haft 400g . Funderar på om jag kan ösa tillbaka i blandaren men inser att 55kg betong hinner brinna innan jag fått upp den ur formen.
Efter att ha kompletterat med två extra säckar står jag kvar med 1kg järnoxidsvart och en säck betong. Får väl bli nåt annat av det vartefter
Sorry, såg lite närmare på bilderna nu...
Genom att inte använda ”grillstartare”.M M_H skrev:Får ni inte problem med att eldloppor hamnar på trallen från grillarna i era utekök?
jag testade ta upp Weber-grillen på ben upp på altan, men när jag hällde över den varma kolen från grillstartaren till grillen flög eldloppor överallt och gjorde brännmärken på altanen. Sedan dess har grillen fått stå på stenläggningen.
Får inte ni samma problem med era utekök, eller hur löser ni det?
Bänkskivorna blev helt ok men hade lite för mycket vatten i expanderbetongen så fick problem med några kanter och ett spetsigt utstick. Har spacklat med först betong och slipat, sedan flera omgångar med betonglagning (cement och snabbhärdare) med vatten och samma halt järnoxidsvart som i gjutningen. Slipat, slipat och slipat.
Skivorna på plats men behöver slipa lite på stommen för att få de mer i liv med varandra. Funkade hjälpligt med lite papp att palla med men blir springor då mot stommen. 4 pers att lyfta varje skiva var ganska lagom.
Skivorna ska slipas mer och nån skavank till att spackla, sedan behandlas med vattenglas och antagligen bivax. Än så länge bara lokalt impregnerad med Carlsberg…
Hålet för grillen ska slipas ut lite till också så grillen kommer ner. Men blev premiär igår iaf
Skivorna på plats men behöver slipa lite på stommen för att få de mer i liv med varandra. Funkade hjälpligt med lite papp att palla med men blir springor då mot stommen. 4 pers att lyfta varje skiva var ganska lagom.
Skivorna ska slipas mer och nån skavank till att spackla, sedan behandlas med vattenglas och antagligen bivax. Än så länge bara lokalt impregnerad med Carlsberg…
Hålet för grillen ska slipas ut lite till också så grillen kommer ner. Men blev premiär igår iaf
Riv av plasten! 
Klarade sig ganska länge trots allt. Sen 2017 tror jag? I år kom sprickorna.

Grunden är ju inte dränerad så det var kanske inte så oväntat. Jag kanske borde gräva bort gräset från baksidan och lägga grus och dräneringsrör istället.
Undrar om detta kan komma av att det blivit för varmt, det finns inga avstånd utan grillen vilar direkt i hålet:

Om det vittrar sönder får jag väl kapa ut en fyrkant istället och ställa in en gasgrill
Har ju mera planer för det här uteköket, skulle vilja få allt under ett utetak till att börja med.

Grunden är ju inte dränerad så det var kanske inte så oväntat. Jag kanske borde gräva bort gräset från baksidan och lägga grus och dräneringsrör istället.
Undrar om detta kan komma av att det blivit för varmt, det finns inga avstånd utan grillen vilar direkt i hålet:

Om det vittrar sönder får jag väl kapa ut en fyrkant istället och ställa in en gasgrill
Har ju mera planer för det här uteköket, skulle vilja få allt under ett utetak till att börja med.
Lägger upp några bilder nu på färdigt bygge. Saknas fortfarande att koppla in ett uttag och sätta upp hållare för grillocket.
Skivan behandlad med vattenglas (många gånger) som nu börjat flaga lite. Ska vänta tills det flagat klart och sedan slipa och ev vaxa ytan
Skivan behandlad med vattenglas (många gånger) som nu börjat flaga lite. Ska vänta tills det flagat klart och sedan slipa och ev vaxa ytan
Super snyggt! Går nog i samma tankar när jag ska bygga mitt utekök. Dock en midre version. En fråga, vad har du använt för virke? Är det baspaneler? Och på kanterna?E Erikkr skrev:
Mest lästa artiklarna
Populärt i forumet
-
Varför göra det lätt? – Magnus elinstallation i kopparrör imponerar i Husdrömmar
Artikelkommentarer -
60-åring nekades bolån på grund av åldern
Artikelkommentarer -
Husdröm med avancerad takkonstruktion på Österlen
Artikelkommentarer -
Grannkonflikt slutade i falsklarm och böter
Artikelkommentarer -
Sara och Mark renoverar stationshuset i Västra Klagstorp - Husdrömmar
Artikelkommentarer