”Varför göra det lätt?” – Magnus elinstallation i kopparrör imponerar i Husdrömmar
När en av husdrömmarna är behörig elektriker blir det stort fokus på eldragningarna som görs i kopparrör. Inte nog med det, Trine och Magnus gör en butcher’s corner och ett konstverk i metallisk mikrocement.

Foto: SVT
I det sjunde avsnittet av Husdrömmar 2025 får vi följa Magnus Evander och Trine Bö-Pedersen när de omvandlar ett gårdshus från 1920-talet i centrala Lund till ett personligt hem. Lokalen, som tidigare varit både stall, bageri och tryckeri, ligger på en ljus och luftig innergård nära Grand Hotell och Domkyrkan. Gert Wingårdh konstaterar entusiastiskt att byggnadens mått är perfekta för att bli omvandlad till bostad.

Fakta om projektet
Byggherrar: Magnus Evander och Trine Bö-Pedersen
Vad: En lokal i en bostadsrättsförening, f.d. stall, bageri och tryckeri.
Boyta: 194 kvm
Avgift: 8 250 kr/mån
Inköpspris: 7,1 miljoner kr
Budget: 2,4 miljoner kr (totalt 9,5 miljoner kr)
Utfall: 2,6 miljoner kr
Planerad inflyttning: Oktober 2024
Klara: Förmodligen april 2025
Om Trine och Magnus
Trine och elektrikern Magnus träffades på Tinder och har varit ett par i tre år. Trine, som talar både skånska och norska, har två barn sedan tidigare, Tilde och Vetle. Magnus har valt bort barn, men flyttar nu ihop med Trine och får två bonusbarn på köpet.

Nu när de ska renovera är Trine den som väljer det mesta av inredningen, dock inte hur elen ska dras. Magnus vill helst göra allt jobb själv i huset, så han gör så mycket han. Trine verkar mer för att de ska ta in hantverkare. Det blir en kombination av bådas viljor.

Så tänker de bygga om
Lokalen består av nakna tegelväggar med dåliga fogar när de får tillträde till den. Men de tänker inreda i industristil, då passar de råa tegelväggarna. Ett parti där vit färg inte går bort ska döljas av ett egentillverkat konstverk.

På bottenvåningen kommer du först att komma in i en hall, därifrån finns ett WC och vidare in i ett öppet kök som vetter mot matsalen och en lounge. Till höger om loungen ska de ha ett kombinerat kontor och gästrum med ett glasparti i industristil för att släppa in ljus, men ändå hålla arbetsytan avgränsad.
De visar Gert ett hörn i köket de kallar för butcher’s corner. Det kommer att bli en avskild del där man kan stå i skymundan och stöka ner så mycket man vill utan att gästerna störs av oredan. Gert har lärt sig något nytt!

På ovanvåningen blir det ett extra vardagsrum, tre sovrum, två badrum samt en tvättstuga. Där det tidigare fanns en port ska de bygga en fransk balkong.
Gert är skeptisk till glaspartiet som ska avskilja det privata mot jobbet, inte vill man väl titta in på jobbet när man är ledig?
Efter rivning gjuter de golv
Vid projektets start är lokalen i stort sett ett tomt skal, men där finns ändå en del att riva ut innan de kan sätta igång med att gjuta golven.

En regnig februarimorgon kommer betongbilen för att gjuta golvet, men resultatet blir uselt - ojämnt och fullt av luftbubblor, vilket leder till stora förseningar. De behöver anlita någon som slipar golvet och lagar det med ett lager mikrocement.

Magnus inreder med utanpåliggande el
När det kommer till elen så är Magnus filosofi att, varför göra det lätt när vi kan göra det svårt? Han sätter kopplingsdosor och ut från dem drar han kopparrör som han lägger ledningarna i, en utanpåliggande installation som verkligen kommer att synas.

– Lägger man kopparrör finns det färdiga böjar, men de är alldeles för snäva så man får bocka rören själv för att få en radie som gör att du kan få in kabeln, säger Magnus.

Gert ger råd om belysningsplaneringen och konstaterar att han föredrar dämpad stämningsbelysning, medan Magnus vill ha stark arbetsbelysning. Trine är på Gerts sida och vill också ha dämpad belysning. De bestämmer sig för att gå på Gerts dämpade linje.
Trine skapar ett konstverk med metallisk mikrocement
I köket döljer de en ful del av den gamla tegelväggen med ett eget konstverk, en installatin som ska utvecklas med tiden. De tar en byggskriva av något slag och applicerar mikrocement med metall i som kan oxidera, på den.

De jobbar med fyra olika typer av metallmikrocement. Först målar man, så får det torka och sedan sprutar man på syra som gör att det ärgar.
De installerar glaspartiet i industristil och blir väldigt nöjda med det, även Gert som först var skeptisk håller med om att det blev bra.
Slutspurt med motgångar
Magnus och Trine kämpar på hela sommaren, men deras projekt drabbas av nya förseningar. Bland annat fastnar de i en utdragen väntan på sitt kök, som blir försenat och försenat igen. Trine blir besviken när leveransen uteblir. Människor hon hade litat på höll inte vad de hade lovat.

Magnus, som först hade planerat att ta semester, spenderar istället hela ledigheten med att bygga. Men till slut börjar allt falla på plats, och i februari 2025 kommer programledarna på sitt sista besök för att se det färdiga resultatet. Gert får erkänna att han hade fel – glaspartierna fungerar utmärkt och tillför en önskad lätthet till rummen.
Nästan klara i februari 2025
I februari har de kommit långt och har fått lov av provmöblera för tv-programmets skull. Slutbeviset och rätt att flytta in dröjer förmodligen till april. De är alltså fortfarande inte klara med allt, särskilt inte elen. Belysningen ska de sätta när möbleringen är klar på riktigt efter att de har flyttat in.


De har gett huset en personlig och industriell stil, där tegelväggarna har fått vara utgångspunkt för resten av inredningen. I taket har de återskapat flacka valv som bara satt på en del av rummet från början.

Färgsättaren Charlotta har hjälpt paret att hitta en sammanhållen kulörpalett, och på ovanvåningen dominerar blå toner medan bottenvåningen har ett mer jordnära och varmt uttryck.

De ska ha det list-fritt. Därför har Magnus satt en profil som gör att gipsskivan inte går ner och ansluter mot golvet. Det ger illusionen av att väggen svävar.

Magnus visar den magiska listen. Du har en skiva bakom listen och en som vilar på listen, som ger illusionen av att det blir ett skugg-gap.
– Arkitekter har jobbat med detta länge säger Gert, han är fascinerad att det har spridit sig ut till allmänheten.

De har satt en fransk balkong där det tidigare fanns en port, vilket förstärker sambandet mellan inne och ute.
Trine är mest nöjd med glasväggen och köket. Magnus är mest nöjd med helheten, men ska han välja ut en enda sak så är det det böljande taket där nere.

Gert tycker att de har fått en fin helhet. Lokalen var väldigt ändamålsenlig och lätt att göra om till en normal och fin bostad.
Budget för renoveringen var satt till 2,4 miljoner kronor. De överskred den med ca 200 000 kr.
Kommentarer
54