Flyttar rivningshotat 1880-talshus - Husdrömmar

Att rädda ett ödehus kan man säga har blivit en trend, men att flytta hus är inte en ny trend - det är ett undantag. Mycket kan gå fel på vägen och det är lärdomen efter att ha sett Husdrömmar avsnitt 9 där de följer en husflytt från Sundsvall till Hällevik.

Jette flyttar ett hus byggt på 1880-talet i Sundsvall till Hällevik på Listerlandet, Blekinge.

Jette flyttar ett hus byggt på 1880-talet i Sundsvall till Hällevik på Listerlandet, Blekinge. Foto: SVT

I det nionde avsnittet av Husdrömmar 2022 möter vi Jette Hellevig som flyttar ett hus byggt på 1880-talet, från Sundsvall till Hällevik i Blekinge.

jette husdrommar
Jette Hellevig. Foto: SVT

Jette är en kvinna som har haft många strängar på sin lyra. Hon har jobbat som revisor i Stockholm, byggt ett hus i Västindien och drivit restaurang i Oslo. Nu har hon hamnat i Hällevik på Listerlandet tillsammans med sin 16-åriga son Felix.

Villa Solbacken i Sundsvall skulle rivas, men Jette köpte huset och fraktade ner det på en pråm till Nogersund och därifrån vidare på en lastbil till Hällevik.

husflytt trangt
Foto: SVT

Att frakta på pråm gick friktionsfritt, men de sista kilometrarna på lastbil var knepiga. Huset var ganska mycket bredare än vägen. På bilderna såg det ut som att de både fick flytta telefonstolpar och röja träd utmed vägen för att komma fram.

Jette köpte huset på auktion för 200 000 kr. Husflytten ska kosta 2 miljoner kronor. I det priset ingår att de bygger upp grunden, frilägger fönstren och sätter tillbaka verandan på plats.

modell husflytt
Foto: SVT

Fakta om projektet

Byggår: 1880
Boyta: 330 kvm
Flytt: Oktober 2020
Inköpspris hus: 200 000 kr
Pris flytt: 2 miljoner kr
Tomtpris: 500 000 kr
Renovering: 1,3 miljoner kr
Beräknad klar: november 2021

bottenvaning hallevik
Foto: SVT

Bottenvåningen består av ett herrum, en pigkammare, en stor sal, en liten sal, kök och toalett.

ovanvaning hallevik
Foto: SVT

På ovanvåningen finns vardagsrum och två sovrum. Hon ska bygga en toalett och ett litet kök där på övervåningen.

Huset har varit ett sommarhus och är helt oisolerat. Fönstren är 1-glasfönster. Jette har dock inga planer på att isolera eller att sätta fler glas på fönstren. Det ska vara helt som när det byggdes, trots att hon har planer på att bo här året om. Så småningom planerar hon att installera ett vattenburet värmesystem. Men fram tills dess ska hon bo som på 1880-talet.

Jettes hus
Foto: SVT

När Anne och Gert träffar Jette första gången i november 2020 står huset fortfarande på järnbalkar på tomten. I ett annat hörn av tomten står verandan, som har fraktats separat. Jette väntar på att entreprenören ska komma och bygga upp grunden och sätta huset på plats.

Husflytt med komplikationer

Flytten verkar inte ha gått riktigt som planerat. Det finns sprickor i väggarna, golvet är mycket högre i ett rum än i ett annat.

I december när de hade tänkt flytta in för att fira jul har det fortfarande inte hänt något. Husflyttaren Magnus Mårtensson är försenad, han har inte kommit som lovat och byggt upp grund och satt huset på plats.

husflyttaren inte nojd
Magnus Mårtensson visar sig i början, men slutar dyka upp under programmets gång och gör inte klart det han har åtagit sig. Foto: SVT

I februari, tre månader senare, dyker Magnus plötsligt upp. Han är inte nöjd med husflytten, han muttrar om att det inte gick som de hade tänkt. De hade tagit in extra folk som inte var vana och de hade jobbat på nätterna. Men Magnus har flyttat 4-500 hus tidigare.

– När man flyttar hus är det murstocken som är känsligast och det viktigaste är att man sänker huset på plats riktigt sakta, säger Magnus.

Nu har de pallat upp huset för att ta bort de 20 meter långa längsgående balkarna. Huset ska stå på samma gamla stenar de stod på i Sundsvall.

kevlar 8 kg kvcm
Foto: SVT

De ska få huset exakt i våg med hjälp av lufttryckskuddar. Samtidigt mäter man med laser inomhus.

Men de gör inte allt i ett streck. De jobbar en vecka hos Jette, sedan åker de tillbaka till Norrland och jobbar på andra ställen.

Den stora flytten i Kiruna och andra spektakulära husflyttar

I programmet gör de en avstickare till Kiruna, där halva staden ska flyttas eftersom man är rädd för marksprickor när järnmalmsgruvan utvidgas. Den stadsflytten har hållit på i några år.

trakyrka kiruna
Träkyrkan i Kiruna. Foto: SVT

Gert gör ett besök där för att titta på den fina träkyrkan som de också planerar att flytta. Den är 40x40 meter stor och blir den största och mest komplicerade husflytten någonsin i Sverige.

Per Esko vid LKAB berättar att kyrkan väger 600 000 kg.

Den första dokumenterade husflytten var i Philadelphia sent 1700-tal.

hotell flyttas i Florida
Stort hotell i Florida som flyttats. Foto: SVT

Ett av de största husen som flyttats är ett hotell som bytte adress i Florida. Den mest kända byggnadsflytten är förmodligen den av templen i Abu Simbel i Egypten, som flyttades när Assuandammen i Nilen byggdes så att de inte skulle hamna under vatten.

Husflyttaren Magnus är tillbaka från Norrbotten i april 2021. Han och hans mannar tar bort all plywood och rullar verandan på plats.

kuddar kevlar
Kudden av kevlar spelar en nyckeroll när man lyfter huset på plats. Foto: SVT

Luftkuddarna av kevlar kommer väl till pass för att lyfta, de lyfter 3-4 ton när de är platta, 8 kg per kvadratcentimeter.

De senaste veckorna har man ägnat åt att plocka bort de tvärgående balkarna och ställt huset på granitstenar från Sundsvall. Tillsammans med lecablock och pallningsvirke ska det bära Villa Solbackens ca 100 ton.

Sedan blir det stiltje. I juli 2021 står huset på grunden, men inte tillräckligt stabilt. Jette kan inte flytta in. De för diskussioner med husflyttaren hur de ska gå vidare.

Skrapa fasaden ett långt och drygt projekt

Så länge tar Jette dit vänner för att skrapa fasaden ren från olika typer av färg som den har målats med under årens lopp, bland annat plastfärg. Jette söker rätt på en målare sedan som ska hjälpa henne att måla fasaden med linoljefärg.

I oktober 2021 är de fortfarande inte klara. Hon har försökt leja ut arbetet med att skrapa fasaden, men det är ingen som vill göra det. Det är ett tungt jobb som tar lång tid. Det kommer inte att hinna målas i år.

Husflyttaren har övergett henne

Magnus Mårtensson som flyttade huset kommer inte tillbaka och färdigställer husgrunden verkar det som. Jette får själv lista ut hur grunden ska förstärkas vid kaminer och skorstenar och göra det med en annan entreprenör.

huset vantar pa jarnbalkar
Foto: SVT

Bygget blir än en gång stillastående eftersom en järnbalk behövs för att stärka upp i grunden och den balken bli försenad pga corona.

Detta säger de inte rakt ut i programmet dock, men vi får höra att huset inte är helt rakt och att det inte är klargjort hur kakelugnar och skorstenar ska byggas upp igen.

Gert menar att dessa liksom de flesta hus är inte gjorda för att flyttas på. Jettes husflytt måste vara ett undantag, hus byggs för att stå på en viss plats hela livet.

Tvingas flytta in vid jul utan el och avlopp

I december 2021 ska Jette sälja sitt torp och flytta till Villa Solbacken där det ännu inte finns el och avlopp indraget. De firar jul i mörkret med levande ljus.

De bor i huset fastän det är 1 grad inomhus. De får gå på toa på utedasset.

– Kylan är en av de värsta sakerna, en annan sak är att det inte finns vatten, säger Felix.

De får hämta vatten i dunkar. Det är 1800-talsstandard.

Framåt vårkanten kommer äntligen järnbalken och muraren kan börja jobba med att färdigställa skorstenarna och grunden.

Status i mars 2022

Programledarna gör sitt sista besök i mars 2022.

huset klart

Jette berättar att Blekinge läns museum har varit där och skrapat på färgen. De säger att huset har varit målat i en grön färg tidigare, snickerierna i en ljusare grön. Fönstren ska målas i engelskt rött.

vardagsrum villa solbacka

Gert hyllar de gamla fönstren som släpper in så mycket ljus jämfört med moderna glas som oftast har olika beläggningar.

Jette berättar att de ska bo på övervåningen och ha ett café på nedervåningen.

Skiss trädgård
Huset har potential att bli väldigt fint, men mycket jobb återstår. Grafik: SVT

SVT har gjort en grafik över planerna Jette har med trädgården; där ska det bli olika rum och en trädgård som man hade på 1800-talet.

jettes sovrum

Äntligen ett varmt rum säger Gert när de kommer in i Jettes sovrum. Här har hon dragit ny el och kan ha ett element. De har det kallt i rummen där de inte sover. Hon värmer även upp vardagsrummet.

den raddade verandan

Gert tycker att det är fantastiskt att huset är räddat när han ser verandan med dess 1-glasfönster.

– Det är magiskt, jag förstår det till 100%, säger han.

– Men du är den främsta tidsoptimist vi har träffat över huvud taget.

hustaket slutscen

Jette har flyttat in, men huset är långt ifrån färdigt. Och hon vet inte när det kommer att bli klart heller. Hon känner att hon har varit naiv. Hon tänkte inte på att det kunde vara så många saker som spelade in vid en husflytt.

Tyvärr tar de inte upp i programmet vad det är som hon inte hade räknat med. Det är synd, för då hade vi kunnat lära oss något av projektet.

– Det är jättebra gjort avslutar Gert.

Visst, man brukar inte få reda på så mycket om husbygget man hade önskat i Husdrömmar, men nu var det väl ändå ovanligt många frågetecken. Vad var det som gick fel med entreprenören? Vad blev de oense om? Varför avslutade inte husflyttaren Magnus jobbet? Har pengarna tagit slut?

Kanske får vi reda på det i nästa säsong, för Anne och Gert ber att få komma tillbaka och Jette hälsar dem välkomna.