Ventilation
VillMycketKanLite: [citat] Har klurat ut mha forumtråden samt en youtube video att den svarta brickan skall vara i "botten". [MEDIA=youtube]RIYnEK9fu1U[/MEDIA] [MEDIA=youtube]5fV4Nq-otTA[/MEDIA] Nu är det bara att klura ut vart den silvriga skall vara. Någon som vet?
Henkebenke1: [citat] [/QUOTE] Ja de blir nog att göra så, blir nog enklast. Tack för hjälpen.
erkana: [citat] Hej och tack för svar! Jag tror att fönsterbågen är för smal, och detsamma gäller karmen. Jag tror mig ha sett att man ibland sätter ventilen under fönsterbrädan, bakom en radiator. Är det samma typ av ventil man använder i dessa fall? Jag har haft ventilen du länkar till i ett tidigare boende, håller med om att den verkligen är snygg. Vet du någon ”ytterdel” till
Håbbe01: Kommer säkert skilja sig när man mäter vid don och sen läser temp i kanal från panel.
Jochi: [citat] Bättre men dyrare För att få säker luftväxling i sovrummen bör de ha var sitt frånluftdon med kanal och ljuddämpare till boxfläkt. 1 uteluftgaller, alternativt takhuv som är mindre vindkänslig 2 ljuddämpare gärna 90 cm långa 3 boxflält t ex Östberg fläkt:
Josth: Bara aggregaten och ventilationsrören isoleras mycket väl ska det gå bra att ha den på vinden. Man kan ha både frikyla och FLM installerade om man vill.
BirgitS: Har sett andra trådar om förflyttning av värme mellan olika våningsplan och det har nog vanligen stupat på att man inte får tillräckligt högt luftflöde för att verkligen kunna värma upp det andra rummet så det märks. Sen vill man ju ha in friskluft i sovrum och inte luft som redan har använts i ett annat rum.
Oldboy: My bad. 😳 Hjärnsläpp. Menar självklart uteluft/friskluft in till agget i första stycket, inte tilluft som jag skrev.
Belastar: [citat] De kan va så att den igenmurade kanalen går på samma som köksfläkten. Kan även va så att pannans kanal gått på samma som nått annat. Kolla hur många kanaler skorsten har.
Laniel: [citat] Vad bra, då var det lite som jag mistänkte. Blir att riva en vägg från kalla sidan, men slipper att riva i garderoben i alla fall. Sätter in en torrboll tills varmare säsong är här. Tack!
quas: [citat] Yepp, har kommit fram till att toaletten ansluter på samma stam, så den går inte att ta bort i alla fall. Vi ska se om den går att flytta. Tack för hjälpen.
AlexWal: Just nu är alla bilder jag har liknande den första jag la upp, uppdaterar när jag har några som säger mer
proxi: Har samma system, Heru 75s, och samma problem. Hittade du en lösning sen?
Oldboy: Ett vettigt beslut. Kan kommentera ang värme via vent-syst, bara för att sprida lite mer info om ngn annan i framtiden snubblar in i tråden. :) Har haft ett FTX-system med värmeväxlare via kompressor. Dvs i princip en (liten) LLVP. Tar värmen från frånluften och skickar över den till tilluften. Vi valde det systemet primärt av komfortskäl. Tilluften håller +29-39C. Den blandar sig
jonaserik: [citat] TK = termokontakt, finns det, så sitter det en termistor inbakad i lindningen på motorn och blir den för varm så bryter den spänningen till motorn. Då kan det bli så att motorn blir varm, TK bryter och svalnar, TK kopplar in igen, när motorn svalnat och fläkten startar. I bland finns det på mindre motorer, men inte på alla.
etompau: OK. Det går ju att mecka in någon (ny) styrning till tilluftsmotorn. En sådan lösning blir ju i praktiken nu bättre då du kan individuellt kan justera tilluften.
Dennisen: [citat] Ja det är inte kul när det börjar krångla när det är som kallast... Ne precis, min fläkt stod ju still - men snurrade man igång den för han så gick den igång på full fart, men när kondensator byte inte hjälpte gav jag upp felsökanden.. Men är väldigt nöjd att jag tog beslutet att byta ut det till ett nytt, skillnaden på livskvalitén är stor tycker jag :) Önskar dig
Mr 007: [citat] Har haft samma problem. Fick ringa installatören. Killen som kom ut var yngre än systemet men han ringde en kollega som hade koll. Visade sig att det var fel på givarna! Dessa kopplades bort i och med att det fanns säkringar på respektive patron. Fick en jämnare temp inne efter denna åtgärd
Vispen123: [citat] Jo det stämmer ju. Då behövs ju inte frys skyddet.. jag som inte tänkte så långt 😄
BirgitS: Jag tror att luften som kommer via den gröna pilen kommer att göra någon sväng neråt också innan den åker ut genom frånluften högst upp (köket?)? Inga ändringar av ventilationen får göras utan tillstånd av styrelsen. Ett sätt är att vänta tills nästa OVK och se om det då blir något nedslag innan en ev. omdragning.
viking22: [citat] Tack för tips! :-) Det är så jag tänker - ett nedreglerat läge som jag kan slå på och av vid behov med en plejd. Egentligen skull jag vilja termostatstyra den då det är värme jag behöver få bort från teknikrummet. Dock blir det förmodligen krångligare/dyrare att lösa det. (?) Plejd har ingen termostat-grunka i dagsläget. Det finns ju digitala termostat att koppla in:
Håbbe01: Kondens blir om omgivande luft är fuktig och rör kalla. Så du har fuktspärr från fukten på undervåning och någorlunda varm luft i rören samt isolering så jag skulle inte vara orolig. Din fukt tas om hand av VP och sprids ej till vind.
Dan_Johansson: Vad har du för typ av grund? Jag har krypgrund, där blindbotten var träspont målad med cuprinol, vilket luktar kemiskt när det reagerar med fukt... Edit; lukten sätter sig i isoleringen, så jag böt all isolering i golvet, men det tog ett par år innan lukten från isoleringen i väggarna försvann..
Ingvarbo: [citat] Jag får göra det! Tack för hjälpen😊🙏
Peter321: [citat] Låter som ett intressant projekt! Jag har löst det hos mig nu med FTX på båda våningarna så har inget problem med stängda dörrar eller så längre, kanske att det är värt att göra en jämförelse även för dig vad det skulle kosta jämfört med lösningen med fläktar mellan rummen mm.
Ingvarbo: [citat] Ok, ska fundera på hur jag ska göra🙂
michfris: [citat] Hej, Jag har granskat installationsanvisningarna igen men kunde inte hitta något specifikt svar. Utifrån min erfarenhet och uppfattning skulle det vara fördelaktigt att placera fläkten så långt bort som möjligt från närmaste utlopp i rummet, exempelvis i rummets motsatta hörn. Denna placering skulle teoretiskt sett ge följande fördelar: 1. Bättre luftcirkulation: Luften som
HomeboY: [citat] Hos mig verkar det som fläkten ligger emot plasten och skapar missljud, när jag flyttar lite på fläkten försvinner ljudet.
Kurtivan: Så här ser det ut med ankaret borttaget. Bytte sladd för strömmatningen men då visade det sig att anslutningen till en lindning inte gick att hitta [bild]