1 004 273 läst · 8 067 svar
1004k läst
8,1k svar
Vad har ni gjort med er trädgård idag?
För någon månad sedan plockade jag den röda trädgårdskorgen helt full med små kart, men idag var jag tvungen att plocka mycket mer, för att försöka rädda trädet. De plockade plommonen är inte mogna, så de åkte till containern för "fallfrukt" på återvinningscentralen. I den containern var det rena julafton för något tusental getingar, så de kom till någon nytta.
Annars har jag en bekant som kan göra Slivovica, en mäsk på plommon, han bor såklart inte i Sverige, här är det inte tillåtet med sådant ofog, glömde precis var han bor och heter, förresten vi kan kalla det för att han gör plommonvin, det får man göra i vårat land, inte lika onyttigt, barn i Frankrike dricker vin så det är nyttigare, min kompis använder sig av frukt i olika mognadsstadier, helst fallfrukt som närapå börjat spontanjäsa. Undrar om det finns någon regel för att lagra spontanjäst frukt hur man vill? Nu spånade jag iväg, glöm vad jag skrev.HasseTeknik skrev:För någon månad sedan plockade jag den röda trädgårdskorgen helt full med små kart, men idag var jag tvungen att plocka mycket mer, för att försöka rädda trädet. De plockade plommonen är inte mogna, så de åkte till containern för "fallfrukt" på återvinningscentralen. I den containern var det rena julafton för något tusental getingar, så de kom till någon nytta.
Öl bryggs gärna, och ofta, har någon av forummedlemmarna humle så skriv gärna vilken sort, jag inhandlar gärna om det finns.
Mvh P-A
Forna Jugoslavien? Ev Kroatien kanske? Slivovica är hemskt :SPagno skrev:Annars har jag en bekant som kan göra Slivovica, en mäsk på plommon, han bor såklart inte i Sverige, här är det inte tillåtet med sådant ofog, glömde precis var han bor och heter, förresten vi kan kalla det för att han gör plommonvin, det får man göra i vårat land, inte lika onyttigt, barn i Frankrike dricker vin så det är nyttigare, min kompis använder sig av frukt i olika mognadsstadier, helst fallfrukt som närapå börjat spontanjäsa. Undrar om det finns någon regel för att lagra spontanjäst frukt hur man vill? Nu spånade jag iväg, glöm vad jag skrev.
Öl bryggs gärna, och ofta, har någon av forummedlemmarna humle så skriv gärna vilken sort, jag inhandlar gärna om det finns.
Mvh P-A
Mjoe, slivovica är hemst i de flesta fall, men det här "vinet" är riktigt gott som en Bosniak´s familj gör.Ramnemark skrev:
Badel Sljivovica ( Kroatien ) är en inte så sötsliskig variant och riktigt god, de sötare/sockriga varianterna är lite för mycket för min smak, de hemgjorda kan vara allt från en liknelse, allt från Moonshine till en 18 årig Yamazaki.
Men de flesta smakar som dåligt hembränt.
Och vips blev det en sprittråd!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hårdrensat i tomatväxthuset.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Glömde att ta av de omogna tomaterna, de skall läggas in i lag, som pickles.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vissa plantor blev lite väl mycket klippta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Stora gula, tror att de heter Sungold, nästan alla de blev mögelangripna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Efter arbetet var jag bara tvungen att titta efter svamp på ett nytt ställe.. Hittade lite, vi ska ut senare hela familjen och plocka lite mera.
Redigerat:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi gör sådana här, första gången i mitt liv som jag kommer att sälja svamp, det blir på en lokal skördemarkmad.
En del av det som blir över hade jag tänkt höra med Admin, om det går att anordna någon form av utlottning, tävling.
Vi kommer att ha mycket svamp, kan gott vara med och sponsra med något. Det är några mindre frågor om vissa detaljer jag kommer att ta med de ansvariga.
Och självklart skall hemmakatten med familj få, det har jag redan skrivit..
Vi säljer inget, ger bort till de som vill ha..
Oftast i matkassar, orensat, fast våra orenaste kassar har vi fått höra är bättre rensade än det som säljs i butiker.
Mvh. P-A
Redigerat:
Ja men gulle dig, det var inte meningen tigga svamp av dig. Och jag vet inte riktigt vad jag kan ge dig i stället. Hemmagjord chutney, äppelmos o inlagda gurkor har ni ju redan.Pagno skrev:[bild]
Vi gör sådana här, första gången i mitt liv som jag kommer att sälja svamp, det blir på en lokal skördemarkmad.
En del av det som blir över hade jag tänkt höra med Admin, om det går att anordna någon form av utlottning, tävling.
Vi kommer att ha mycket svamp, kan gott vara med och sponsra med något. Det är några mindre frågor om vissa detaljer jag kommer att ta med de ansvariga.
Och självklart skall hemmakatten med familj få, det har jag redan skrivit..
Vi säljer inget, ger bort till de som vill ha..
Oftast i matkassar, orensat, fast våra orenaste kassar har vi fått höra är bättre rensade än det som säljs i butiker.
Mvh. P-A
Snart vet vi inte hur vi ska hinna torka allt..
Torken går för fullt med kaneläpplen, myggfönstren får agera förtorkad..
Måste snart vara tjänstledig, hinner inte vara på jobbet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Torken går för fullt med kaneläpplen, myggfönstren får agera förtorkad..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Måste snart vara tjänstledig, hinner inte vara på jobbet.
Svurit över tomatsorter som behöver tjuvas. Brukar bara odla sorter som inte behöver det, oftast coctailtomater men fick i ett byte några plantor som tydligen skulle tjuvas vilket jag har slarvat med. Har gått loss med sekatör och funderat varför man ens odlar den typen av arbetskrävande tomater?
Tomatåret/odlingsåret 2016 går till historien som ett misslyckande, har regnat och varit kallt så mycket har möglat, både i och utanför växthuset. Kålmal, kålfjäril, rådjur, skator, mördarsniglar och grävling (!) har haft kalas på mycket av det jag ville ha själv. Sen och kall vår gjorde att få saker ville börja växa och hade för dålig kraft när de blev ansatta.
I ett anfall av "tröstshopping" inhandlades massor med vårlökar som grävdes ner idag med förhoppning om att nästa år, då jäklar vad skafferi och frys skall fyllas.
Tomatåret/odlingsåret 2016 går till historien som ett misslyckande, har regnat och varit kallt så mycket har möglat, både i och utanför växthuset. Kålmal, kålfjäril, rådjur, skator, mördarsniglar och grävling (!) har haft kalas på mycket av det jag ville ha själv. Sen och kall vår gjorde att få saker ville börja växa och hade för dålig kraft när de blev ansatta.
I ett anfall av "tröstshopping" inhandlades massor med vårlökar som grävdes ner idag med förhoppning om att nästa år, då jäklar vad skafferi och frys skall fyllas.
Pagno, jag kan kanske få tag på lite udda tomatfrön. Det finns en ekologisk trädgård i närheten som odlar allt själva och säljer på våren och sommaren. Jättetrevligt ställe, http://www.vaxplatsnybyn.com/, Där brukar jag handla. De har säkert 40-50 olika tomatsorter varje år. De har också många olika squashplantor. Förhoppningsvis kan jag få tag på lite frön där och ge dig.