C
P Pappa1986 skrev:
Fläskytterfilé kallas den enbart för att kunna ha ett finare namn än Kotlettrad. Det säljer bättre helt enkelt.
Precis, och man kan ta ett högre pris. :confused:
 
  • Gilla
Pappa1986 och 2 till
  • Laddar…
Thomas59
Mikael_L Mikael_L skrev:
Det är kanske vettigare att du/vi ger oss på att upplysa folk, än att vi försöker få inflytande över namngivningsprocessen.

Varför ska en bil få heta Firebird, det är ju knappast en fågel ... ändå ...

Varför heter det att "man filéar fisk".
Jag tror du får acceptera att du inte kan diktera hur namn sätts och hur språket utvecklas.
Det är nog bättre att upplysa folk om att det är kotlett utan ben de köper.

edit:
Om det glädjer dig så kan jag meddela att jag håller med dig på något mer teoretiskt, tekniskt plan.
Men jag är ju också pragmatisk och vet att jag lever i världen, bestämmer inte över världen, och får helt enkelt acceptera att folk säger fel, att en del saker får knäppa eller missvisande namn.
Jag har irriterad mig på ord som CD-skiva och andra tautologier, jag har irriterat mig på att ordet coke eller cola blir en allmän benämning på coca-cola liknande drycker, men också att en del menar att det bara kan vara just cocacola man menar.
Det ena för att det är för diffust, det andra för att det är för fyrkantigt.

Jag kan räkna upp hur mycket som helst, men trots allt har jag överlevt.
Jag gör egentligen inte anspråk på att få inflytande över namngivningsprocessen. Citerar dig ”Det är nog bättre att upplysa folk om att det är kotlett utan ben de köper.” vilket var precis vad jag gjorde. Mitt inlägg var enbart tänkt som konsumentupplysning, och ja, jag förstod vad du menade med fläskytterfile.

Otyget att namnge matvaror på ett sätt som är ägnat att lura konsumenten bör dock motarbetas i alla led. Är helt övertygad att många köper fläskytterfile i tron att det är fläskfile, eller i alla fall en variant på fäskfilé, bara lite billigare, vilket det ju inte alls är.
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
C cpalm skrev:
Precis, och man kan ta ett högre pris. :confused:
Och det märkliga är att jag brukar köpa fläskytterfilen för ett lägre kilopris än fläskkotletter, så de verkar ju ha misslyckats också.
 
  • Gilla
GladanS och 1 till
  • Laddar…
C
Mikael_L Mikael_L skrev:
Och det märkliga är att jag brukar köpa fläskytterfilen för ett lägre kilopris än fläskkotletter, så de verkar ju ha misslyckats också.
Åfan, ja verkligen. Du kanske jämför med faktiska kotletter, alltså skivat? Också nåt man av någon anledning kan få betala rejält extra för.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
ullberg
Idag blir det kyckling!

Stekt kyckling vertikalt i ugnspanna; pasta med grönsaker och örter; köksbänk; blommor i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


/U
 
  • Gilla
  • Älska
Maria T och 10 till
  • Laddar…
Storsockret
Gnocchi-panna med rödlök, sparris och mozzarella. Slängde med ett par entrecotekorvar också

Två grillade korvar med potatisgnocchi, gröna sparrisar och bitar av fetaost på en vit tallrik.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Älska
Maria T och 9 till
  • Laddar…
Hemgjord lasagne, och ett glas rött.
 
  • Älska
  • Gilla
Maria T och 2 till
  • Laddar…
Palak paneer med ris och naan. För första gången någonsin så lyckades jag få till naan som smakade och kändes ungefär som på restaurang. Hemligheten är som bekant att få upp värmen rejält vilket pizzaugnen lyckades med.
En tallrik med ris, curry, naanbröd och färsk koriander. Måltiden ser ut att vara inspirerad av indisk matlagning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Älska
cpalm och 8 till
  • Laddar…
Thomas59
Mikael_L Mikael_L skrev:
Och det märkliga är att jag brukar köpa fläskytterfilen för ett lägre kilopris än fläskkotletter, så de verkar ju ha misslyckats också.
Ja det är riktigt och bör också vara så men alternativet för butikerna är att kalla styckdetaljen för benfri kotlettrad eller ännu värre fläskhare (äldre svenskt namn) och lär då få sänka priset ytterligare.

Även om man kan se ”fläskytterfilén” som en benfri fläskkotlett så är det inte alltid riktigt så. Fläskytterfilén, alltså den benfria kotlettraden, styckas oftast från bakre delen av kotlettraden på grisen och är lite mindre och magrare och fettkappan har tagits bort, dvs mindre smak. Att benet saknas gör att smaken blir sämre. Benet bidrar nämligen med smak vid tillagningen. Säljs därför ofta färdigmarinerad. Så du får helt riktigt en sämre styckdetalj och därför bör priset också vara lägre.

Ditt konstaterande att det ”…är märkligt..” att priset är lägre på den benfria kotlettraden visar ju just på att butiken lyckats dupera dig att tro att du gör ett kap. Ännu värre är att vissa butiker tar ut ett HÖGRE kilopris för ytterfilén dvs. fläskharen, då kunderna associerar ordet filé med lite dyrare/bättre kött.

Därmed inte sagt att fläskhare är en dålig styckdetalj. Rätt tillagad kan den bli riktigt god.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Det är väl ändå ingen som tycker att ytterfile är något lyxigt.. lite som grillad blodpudding.
Kan vi skippa fler inlägg om vad som är file nu.
 
  • Haha
  • Gilla
GladanS och 1 till
  • Laddar…
S
Det blev middag på en fiskrestaurang i Gdansk.
Fiskrätter med tillbehör såsom sallad, såser och potatismos presenterade på en vit tallrik.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Ett fat med öppnade ostron, citronskivor, is, bestick och glas på bord.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
  • Älska
Roga1337 och 10 till
  • Laddar…
engs
Thomas59 Thomas59 skrev:
Marinad är ett otyg som absolut inte mörar köttet. Inte heller tränger smakerna in, annat än marginellt. Torka av och grilla köttet som det är med salt och peppar mot slutet så inte kryddorna bränns.
Salta kan man väl göra innan ändå, i vilket fall om man har en större bit kött? Det bränns inte som pepparn.
Helst ett dygn innan, i kylen på nån form av galler så det inte ligger direkt an. Då saltet är den enda av kryddorna i marinaden som kan tränga in i köttet. Jan-Boris har min respekt, inte meningen säga emot honom...

Typ: https://wagyushop.com/blogs/news/guide-to-salting-meats-types-of-salt-etc

Så kan man köra på resten av kryddorna sen om man vill.
 
Blev burritos igår. En burrito viks på båda ändarna.
pO5Nmgzl.jpg

KiupNDkl.jpg

Två mindre blir dagens lunch. Smörstekte dom, tänkte det kan bli gott.

ebOGUWIl.jpg
 
  • Gilla
Oskick och 7 till
  • Laddar…
Thomas59
engs engs skrev:
Salta kan man väl göra innan ändå, i vilket fall om man har en större bit kött? Det bränns inte som pepparn.
Helst ett dygn innan, i kylen på nån form av galler så det inte ligger direkt an. Då saltet är den enda av kryddorna i marinaden som kan tränga in i köttet. Jan-Boris har min respekt, inte meningen säga emot honom...

Typ: [länk]

Så kan man köra på resten av kryddorna sen om man vill.
Ja salta kan du göra men max 15-20 minuter innan. Vid längre tid drar saltet ur vätska ur köttet så det riskerar att bli torrt.
 
Dry brining rekommenderar jag att prova.
 
  • Gilla
Thomas59
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.