948 564 läst · 12 966 svar
949k läst
13,0k svar
Vad blir det för mat?
Idag fick jag erbjudande om att köpa 1/4, eller 1/2 ko, som snart ska gå till slakt.
Typ 2-3 km härifrån, men slakteriet är dock lite över en mil bort.
Jag har köpt en gång förut därifrån, och är sugen på att ta en ny batch.
Typ 2-3 km härifrån, men slakteriet är dock lite över en mil bort.
Jag har köpt en gång förut därifrån, och är sugen på att ta en ny batch.
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 200 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 200 inlägg
Ja, jag kanske är lite nojjig med att våga chansa att få bord och så var det det där med att on-linebokningen inte funkade och sen när vi anlände (visserligen kl 18 för att det var måndag och mitt sällskap ville inte ha en sen kväll) så var det ett rätt stort antal långa bord bokade, jag talar sällskap om 10-18 personer, så tycker ändå att vi hade lite tur som fick plats. Bodde jag nästgårds skulle jag gå dit oftare och då våga chansa.A atomlab skrev:
Området har ju blivit rätt häftigt, vatten nära är alltid fint. Tycker ändå jag sett rätt många vad jag tror är restauranger när jag promenerar där men det kan ju vara utpräglade lunchställen, vad vet jag.
(Vad jag vet är att när jag växte upp gick det inte ens att gå längs med vattnet där, det var ett grustag från 1930- ca 2000)
Det är ganska meningslöst att köpa kött i mindre mängder än 1/4 ko. Det blir bara dyrt och krångligt att hålla på och småhandla. Dessutom hamnar pengarna på bättre ställe om du köper direkt.Mikael_L skrev:
Slå till!
Ja.. och hur blev det. Hjälpte det till att möra köttet eller smakade det bara lite kryddat?Mikael_L skrev:Efter gårdagens fråga om marinad så roddade jag ihop en på en höft
Vet inte exakt vad jag hedde i, men det blev nog några msk vardera av olivolja, balsamvinäger och rödvin. Sen lite salt, soja, svartpeppar, vitlökspulver (iddes inte hacka en vitlök) lite bbq-sås, lite av någon cajun chicken kryddblandning jag har och lite liquid smoke (tänkte typ en tsk, men det råkade bli mycket mer).
Ja typ så
Nu skivade jag upp den och steker.
[bild]
Ja 10-18 pers är lite väl mastigt på drop inMaria T skrev:Ja, jag kanske är lite nojjig med att våga chansa att få bord och så var det det där med att on-linebokningen inte funkade och sen när vi anlände (visserligen kl 18 för att det var måndag och mitt sällskap ville inte ha en sen kväll) så var det ett rätt stort antal långa bord bokade, jag talar sällskap om 10-18 personer, så tycker ändå att vi hade lite tur som fick plats. Bodde jag nästgårds skulle jag gå dit oftare och då våga chansa.
Området har ju blivit rätt häftigt, vatten nära är alltid fint. Tycker ändå jag sett rätt många vad jag tror är restauranger när jag promenerar där men det kan ju vara utpräglade lunchställen, vad vet jag.
(Vad jag vet är att när jag växte upp gick det inte ens att gå längs med vattnet där, det var ett grustag från 1930- ca 2000)
Utbudet är bra. Problemet är att det är omöjligt att få mat efter kl 20 på kvällarna, restaurangerna stänger helt eller köket kl 20. Har aldrig ätit mat från Ica så ofta som när jag bodde där under 2 korta månader.
Nu är ju den fläskytterfilen kotlett som redan är saltvattenmörad, så jag upplever inte att den blev något mörare.raveper skrev:
Men smaker trängde ju dock in. Färg från marineringen fanns bara 1 mm in, men smaker hade trängt in i hela? köttbiten.
Det blev något lite för mycket liquid smoke, men det funkade fortfarande, alla tyckte det var gott.
Jag tror jag ska prova mer framöver, framförallt med andra kryddningar.
Nu körde jag bara på något enkelt och lite 'safe'.
Thomas59
Byggveteran
· Stockholms län
· 3 248 inlägg
Thomas59
Byggveteran
- Stockholms län
- 3 248 inlägg
Marinad är ett otyg som absolut inte mörar köttet. Inte heller tränger smakerna in, annat än marginellt. Torka av och grilla köttet som det är med salt och peppar mot slutet så inte kryddorna bränns. Gillar man inte köttsmaken kan man pensla på lite glaze mot slutet av grillningen eller ännu hellre efter att man skurit upp köttet. Enskilt viktigast är att låta köttet vila efter grillningen (stekningen). Vira in köttet i slaktarpapper, absolut inte folie, och låt köttet vila 10 minuter till en halvtimme.Mikael_L skrev:Nu är ju den fläskytterfilen kotlett som redan är saltvattenmörad, så jag upplever inte att den blev något mörare.
Men smaker trängde ju dock in. Färg från marineringen fanns bara 1 mm in, men smaker hade trängt in i hela? köttbiten.
Det blev något lite för mycket liquid smoke, men det funkade fortfarande, alla tyckte det var gott.
Jag tror jag ska prova mer framöver, framförallt med andra kryddningar.
Nu körde jag bara på något enkelt och lite 'safe'.
Finns förresten ingen styckdetalj som heter fläskytterfilé. Det är benfri kottlettrad som döpts om för att låta lite godare, och dyrare.
https://www.kristianstadsbladet.se/ostra-goinge/jan-boris-moller-slog-hal-pa-matlagningsmyter/
Renoverare
· Stockholm
· 18 214 inlägg
Och den finaste kotletten heter lomo de bellota från ibericogrisThomas59 skrev:Marinad är ett otyg som absolut inte mörar köttet. Inte heller tränger smakerna in, annat än marginellt. Torka av och grilla köttet som det är med salt och peppar mot slutet så inte kryddorna bränns. Gillar man inte köttsmaken kan man pensla på lite glaze mot slutet av grillningen eller ännu hellre efter att man skurit upp köttet. Enskilt viktigast är att låta köttet vila efter grillningen (stekningen). Vira in köttet i slaktarpapper, absolut inte folie, och låt köttet vila 10 minuter till en halvtimme.
Finns förresten ingen styckdetalj som heter fläskytterfilé. Det är benfri kottlettrad som döpts om för att låta lite godare, och dyrare.
[länk]