Nu ska jag göra det enkelt för er alla.

Har försökt komponera ihop en riktigt jävla god kebabsås.
Har provat det mesta men här kommer ett recept till er alla.

Creme fraiche 2 dl
Gräddfil 3 dl
Majonnäs 350 gram
Kebabkrydda 4tsk
1 tsk pressad citron
2tsk salt
1 dl Fanta
1 msk lökpulver
Gör den dagen innan.
 
  • Gilla
Carrick och 3 till
  • Laddar…
Maria T Maria T skrev:
Har varje gång jag ätit en sån, undrat hur något så fult kan vara så gott!
Ja, smakar helt klart bättre än det ser ut.
 
  • Gilla
Kantarellerna
  • Laddar…
Maria T Maria T skrev:
Den kära semlan verkar vara en vattendelare. Jag (tror) mig minnas när de dök upp med mandelmassan mixad med grädden...90-talsvibbar.
Sen har det fyllts på med vaniljsemlan, chokladditon, Karlsbadersemla, semmelwrap, semmelrulltårta m fl. (utesluter vegansemlan och glutenfria dito för de fyller ändå i mitt tycke en funktion).

Mandelmassa har jag alltid gillat sen jag upptäckte de där "korvarna" som min pappa köpt för att göra julgodis av, de blev inte långlivade kan jag säga och väldigt lite konfekt tillverkat det året. Efter det sparade jag veckopeng och köpte egen mandelmassa.

I mitt tycke ska en semmelbulle vara fluffig och innehålla mycket kardemumma, den ska vara generöst urgröpt och fylld med fin mandelmassa, gärna där mandeln rostats men inte nödvändigt. Spritsad grädde och ett fint klippt lock. Kan ätas med varm mjölk, utan mjölk till kaffe eller enbart som den är. För mig beror det lite på dagsform. Florsockret på locket kan jag ha eller vara utan.

I söndags var det strålande vackert väder i min lilla förort, klarblå himmel och det värmde trots blåsten. Min promenadkompis sa "jag har med fika" så jag tog med sittunderlag, vi fann en bra plats med utsikt över sjö - fler som skrinnade - och med solen i ryggen satt vi på stenen och åt egentillverkade semlor. Bulle från ICA som var helt ok, mycket mandelmassa och lösvispad grädde. De höll sig fina i hennes ryggsäck trots en dryg timmes promenad och vilken vinst det var. Platsen, vädret och sällskapet gjorde det till den bästa semlan på många år.
Rostade mandlar är gott, men jag vill inte ha dem som utanpåliggande semmelgarnityr.

Från en som under många år reste, om inte land och rike runt, men Stockholmsområdet runt för att finna den bästa semlan, delvis efter vad lokaltidningarna skrev och annat från rekommendation. Bagerier tenderar att ändra sig från ett år till nästa så det jag tyckte var bäst för några år sen kanske inte ens finns med idag.
Jag gillar bäst när man blandar mandelmassan med det urgröpta "skrövset" från bullen, och se'n lägger tillbaka som fyllning!
 
  • Gilla
Maria T
  • Laddar…
Maria T
Dan1891 Dan1891 skrev:
Jag gillar bäst när man blandar mandelmassan med det urgröpta "skrövset" från bullen, och se'n lägger tillbaka som fyllning!
Absolut, det funkar bra, men inte att blanda mandelmassan med grädden :thumbdown:
 
Maria T Maria T skrev:
Absolut, det funkar bra, men inte att blanda mandelmassan med grädden :thumbdown:
Nej, mandelmassan ska ju inte blandas med grädden! Finns det såna tokar som gör så?
 
  • Älska
Maria T
  • Laddar…
Maria T
Dan1891 Dan1891 skrev:
Nej, mandelmassan ska ju inte blandas med grädden! Finns det såna tokar som gör så?
Absolut, finns gott om såna tokar tyvärr och i många av de konditorier jag besökt genom åren, för semmelinköp, så har det inte varit tydligt med om det är hel mandelmassa eller gräddblandad. Kanske ett Stockholms- eller störrestadsfenomen, vet inte, men j**la oskick är det oavsett :(
 
  • Ledsen
Dan1891
  • Laddar…
P Pappa1986 skrev:
Nu ska jag göra det enkelt för er alla.

Har försökt komponera ihop en riktigt jävla god kebabsås.
Har provat det mesta men här kommer ett recept till er alla.

Creme fraiche 2 dl
Gräddfil 3 dl
Majonnäs 350 gram
Kebabkrydda 4tsk
1 tsk pressad citron
2tsk salt
1 dl Fanta
1 msk lökpulver
Gör den dagen innan.
Vi har recept på nå liknande, med Fanta i.
Ev. ingen gräddfil i, och nån grön krydda, typ oregano.

Ska testa ditt recept nästa gång. (y)
 
  • Gilla
Pappa1986 och 1 till
  • Laddar…
Blodsoppen
Maria T Maria T skrev:
Absolut, finns gott om såna tokar tyvärr och i många av de konditorier jag besökt genom åren, för semmelinköp, så har det inte varit tydligt med om det är hel mandelmassa eller gräddblandad. Kanske ett Stockholms- eller störrestadsfenomen, vet inte, men j**la oskick är det oavsett :(
Kan ni inte starta en egen fastlagsbulle tråd:thinking:;)
 
  • Haha
Patrik440
  • Laddar…
Blodsoppen Blodsoppen skrev:
Kan ni inte starta en egen fastlagsbulle tråd:thinking:;)
Nej, det hade ju inte varit något kul! :)
 
  • Gilla
  • Älska
Patrik440 och 1 till
  • Laddar…
Maria T
Om jag äter en semla på eftermiddagen så orkar jag knappt äta middag, och många har de gånger varit genom åren som vi ätit semla till middag.
Detta är övergående @Blodsoppen, kanske nån vecka till max sen är semlorna glömda i elva månader (den som äter semlor innan jul är bannlysta!)
 
  • Gilla
Patrik440 och 1 till
  • Laddar…
Maria T Maria T skrev:
Detta är övergående @Blodsoppen, kanske nån vecka till max sen är semlorna glömda i elva månader (den som äter semlor innan jul är bannlysta!)
Historisk tidningsurklipp; bageri får böter för tidiga försäljning av fastlagsbullar, Malmö 1952.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Wow
Ingenjören och 5 till
  • Laddar…
Åsa Lund
Bidde en mumsig burgare på skidorten igår. Ekologiskt kött från orten, rosastekt och jättegott!
Hamburgare på tallrik, pommes frites, ölglas och ljus på träbord inomhus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Älska
Roga1337 och 4 till
  • Laddar…
Åsa Lund Åsa Lund skrev:
Bidde en mumsig burgare på skidorten igår. Ekologiskt kött från orten, rosastekt och jättegott!
[bild]
Men var är själva köttbiten? Har du redan ätit upp den?
 
  • Haha
arneri68 och 1 till
  • Laddar…
Ekologiskt är försvinnande gott:p
 
  • Gilla
Pappa1986
  • Laddar…
Åsa Lund
GoC GoC skrev:
Men var är själva köttbiten? Har du redan ätit upp den?
Om man har stora brön går det att gömma 200 g protein däri :cool:
 
  • Haha
Maria T och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.