1 010 005 läst · 13 692 svar
1010k läst
13,7k svar
Vad blir det för mat?
Nu ska jag göra det enkelt för er alla.
Har försökt komponera ihop en riktigt jävla god kebabsås.
Har provat det mesta men här kommer ett recept till er alla.
Creme fraiche 2 dl
Gräddfil 3 dl
Majonnäs 350 gram
Kebabkrydda 4tsk
1 tsk pressad citron
2tsk salt
1 dl Fanta
1 msk lökpulver
Gör den dagen innan.
Har försökt komponera ihop en riktigt jävla god kebabsås.
Har provat det mesta men här kommer ett recept till er alla.
Creme fraiche 2 dl
Gräddfil 3 dl
Majonnäs 350 gram
Kebabkrydda 4tsk
1 tsk pressad citron
2tsk salt
1 dl Fanta
1 msk lökpulver
Gör den dagen innan.
Jag gillar bäst när man blandar mandelmassan med det urgröpta "skrövset" från bullen, och se'n lägger tillbaka som fyllning!Maria T skrev:Den kära semlan verkar vara en vattendelare. Jag (tror) mig minnas när de dök upp med mandelmassan mixad med grädden...90-talsvibbar.
Sen har det fyllts på med vaniljsemlan, chokladditon, Karlsbadersemla, semmelwrap, semmelrulltårta m fl. (utesluter vegansemlan och glutenfria dito för de fyller ändå i mitt tycke en funktion).
Mandelmassa har jag alltid gillat sen jag upptäckte de där "korvarna" som min pappa köpt för att göra julgodis av, de blev inte långlivade kan jag säga och väldigt lite konfekt tillverkat det året. Efter det sparade jag veckopeng och köpte egen mandelmassa.
I mitt tycke ska en semmelbulle vara fluffig och innehålla mycket kardemumma, den ska vara generöst urgröpt och fylld med fin mandelmassa, gärna där mandeln rostats men inte nödvändigt. Spritsad grädde och ett fint klippt lock. Kan ätas med varm mjölk, utan mjölk till kaffe eller enbart som den är. För mig beror det lite på dagsform. Florsockret på locket kan jag ha eller vara utan.
I söndags var det strålande vackert väder i min lilla förort, klarblå himmel och det värmde trots blåsten. Min promenadkompis sa "jag har med fika" så jag tog med sittunderlag, vi fann en bra plats med utsikt över sjö - fler som skrinnade - och med solen i ryggen satt vi på stenen och åt egentillverkade semlor. Bulle från ICA som var helt ok, mycket mandelmassa och lösvispad grädde. De höll sig fina i hennes ryggsäck trots en dryg timmes promenad och vilken vinst det var. Platsen, vädret och sällskapet gjorde det till den bästa semlan på många år.
Rostade mandlar är gott, men jag vill inte ha dem som utanpåliggande semmelgarnityr.
Från en som under många år reste, om inte land och rike runt, men Stockholmsområdet runt för att finna den bästa semlan, delvis efter vad lokaltidningarna skrev och annat från rekommendation. Bagerier tenderar att ändra sig från ett år till nästa så det jag tyckte var bäst för några år sen kanske inte ens finns med idag.
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 383 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 383 inlägg
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 383 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 383 inlägg
Absolut, finns gott om såna tokar tyvärr och i många av de konditorier jag besökt genom åren, för semmelinköp, så har det inte varit tydligt med om det är hel mandelmassa eller gräddblandad. Kanske ett Stockholms- eller störrestadsfenomen, vet inte, men j**la oskick är det oavsettDan1891 skrev:
Vi har recept på nå liknande, med Fanta i.P Pappa1986 skrev:Nu ska jag göra det enkelt för er alla.
Har försökt komponera ihop en riktigt jävla god kebabsås.
Har provat det mesta men här kommer ett recept till er alla.
Creme fraiche 2 dl
Gräddfil 3 dl
Majonnäs 350 gram
Kebabkrydda 4tsk
1 tsk pressad citron
2tsk salt
1 dl Fanta
1 msk lökpulver
Gör den dagen innan.
Ev. ingen gräddfil i, och nån grön krydda, typ oregano.
Ska testa ditt recept nästa gång.
Kan ni inte starta en egen fastlagsbulle trådMaria T skrev:
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 383 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 383 inlägg
Om jag äter en semla på eftermiddagen så orkar jag knappt äta middag, och många har de gånger varit genom åren som vi ätit semla till middag.
Detta är övergående @Blodsoppen, kanske nån vecka till max sen är semlorna glömda i elva månader (den som äter semlor innan jul är bannlysta!)
Detta är övergående @Blodsoppen, kanske nån vecka till max sen är semlorna glömda i elva månader (den som äter semlor innan jul är bannlysta!)