1 007 532 läst · 13 643 svar
1008k läst
13,6k svar
Vad blir det för mat?
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 379 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 379 inlägg
Den kära semlan verkar vara en vattendelare. Jag (tror) mig minnas när de dök upp med mandelmassan mixad med grädden...90-talsvibbar.
Sen har det fyllts på med vaniljsemlan, chokladditon, Karlsbadersemla, semmelwrap, semmelrulltårta m fl. (utesluter vegansemlan och glutenfria dito för de fyller ändå i mitt tycke en funktion).
Mandelmassa har jag alltid gillat sen jag upptäckte de där "korvarna" som min pappa köpt för att göra julgodis av, de blev inte långlivade kan jag säga och väldigt lite konfekt tillverkat det året. Efter det sparade jag veckopeng och köpte egen mandelmassa.
I mitt tycke ska en semmelbulle vara fluffig och innehålla mycket kardemumma, den ska vara generöst urgröpt och fylld med fin mandelmassa, gärna där mandeln rostats men inte nödvändigt. Spritsad grädde och ett fint klippt lock. Kan ätas med varm mjölk, utan mjölk till kaffe eller enbart som den är. För mig beror det lite på dagsform. Florsockret på locket kan jag ha eller vara utan.
I söndags var det strålande vackert väder i min lilla förort, klarblå himmel och det värmde trots blåsten. Min promenadkompis sa "jag har med fika" så jag tog med sittunderlag, vi fann en bra plats med utsikt över sjö - fler som skrinnade - och med solen i ryggen satt vi på stenen och åt egentillverkade semlor. Bulle från ICA som var helt ok, mycket mandelmassa och lösvispad grädde. De höll sig fina i hennes ryggsäck trots en dryg timmes promenad och vilken vinst det var. Platsen, vädret och sällskapet gjorde det till den bästa semlan på många år.
Rostade mandlar är gott, men jag vill inte ha dem som utanpåliggande semmelgarnityr.
Från en som under många år reste, om inte land och rike runt, men Stockholmsområdet runt för att finna den bästa semlan, delvis efter vad lokaltidningarna skrev och annat från rekommendation. Bagerier tenderar att ändra sig från ett år till nästa så det jag tyckte var bäst för några år sen kanske inte ens finns med idag.
Sen har det fyllts på med vaniljsemlan, chokladditon, Karlsbadersemla, semmelwrap, semmelrulltårta m fl. (utesluter vegansemlan och glutenfria dito för de fyller ändå i mitt tycke en funktion).
Mandelmassa har jag alltid gillat sen jag upptäckte de där "korvarna" som min pappa köpt för att göra julgodis av, de blev inte långlivade kan jag säga och väldigt lite konfekt tillverkat det året. Efter det sparade jag veckopeng och köpte egen mandelmassa.
I mitt tycke ska en semmelbulle vara fluffig och innehålla mycket kardemumma, den ska vara generöst urgröpt och fylld med fin mandelmassa, gärna där mandeln rostats men inte nödvändigt. Spritsad grädde och ett fint klippt lock. Kan ätas med varm mjölk, utan mjölk till kaffe eller enbart som den är. För mig beror det lite på dagsform. Florsockret på locket kan jag ha eller vara utan.
I söndags var det strålande vackert väder i min lilla förort, klarblå himmel och det värmde trots blåsten. Min promenadkompis sa "jag har med fika" så jag tog med sittunderlag, vi fann en bra plats med utsikt över sjö - fler som skrinnade - och med solen i ryggen satt vi på stenen och åt egentillverkade semlor. Bulle från ICA som var helt ok, mycket mandelmassa och lösvispad grädde. De höll sig fina i hennes ryggsäck trots en dryg timmes promenad och vilken vinst det var. Platsen, vädret och sällskapet gjorde det till den bästa semlan på många år.
Rostade mandlar är gott, men jag vill inte ha dem som utanpåliggande semmelgarnityr.
Från en som under många år reste, om inte land och rike runt, men Stockholmsområdet runt för att finna den bästa semlan, delvis efter vad lokaltidningarna skrev och annat från rekommendation. Bagerier tenderar att ändra sig från ett år till nästa så det jag tyckte var bäst för några år sen kanske inte ens finns med idag.
Redigerat:
Till och med något så enkelt som en semla skall komplicerad och drabbas av matsnobberi.
En vetebulle som klyvs på mitten, en 1cm tjock skiva mandelmassa från en ”rulle från Coop” och sedan lite grädde på det och på med locket. Voilà semlan är klar.
En vetebulle som klyvs på mitten, en 1cm tjock skiva mandelmassa från en ”rulle från Coop” och sedan lite grädde på det och på med locket. Voilà semlan är klar.
Patrik440
Laddtryckare
· V-götaland
· 1 311 inlägg
Patrik440
Laddtryckare
- V-götaland
- 1 311 inlägg
T
Turbo_Tail
Medlem
· Österbotten
· 594 inlägg
Turbo_Tail
Medlem
- Österbotten
- 594 inlägg
Kan ni vänligen sluta med den här jäkla semmel-äcklet och hålla er till tråden och posta inlägg om mat istället. 17-isch inlägg om det skall vara mandelmassa eller sylt i en f-cking kanelbulle i en tråd som borde handla om mat och ingen moderator ingriper...
Kardemummabulle. Och du vill ha sylt i din. Sjukt!T Turbo_Tail skrev:
Patrik440
Laddtryckare
· V-götaland
· 1 311 inlägg
Patrik440
Laddtryckare
- V-götaland
- 1 311 inlägg
Gå å ät lite surströmming duT Turbo_Tail skrev: