P pmd skrev:
Vi som inte kan laga mat vill gärna veta vilken slags stekpanna som är bäst för oss.
Hon kan kallas Inga
 
  • Gilla
pmd
  • Laddar…
P
Cheesen Cheesen skrev:
Amazon har antagligen Sveriges bästa kundtjänst, du får antagligen returnera pannan utan frågor.
Det beror på Lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler och gäller vid alla distansköp. En konsument har 14 dagars ångerrätt, utan frågor, oavsett vilken säljaren är.

Amazon kan förvisso ha ännu generösare villkor för ångrande av köp. Hur ser villkoren ut?
 
P pmd skrev:
Amazon kan förvisso ha ännu generösare villkor för ångrande av köp. Hur ser villkoren ut?
Just nu, 3 månader om köpt 1 november.
Amazon är generellt bättre än dom flesta.

Dom är så stora att dom inte behöver vara snåla eller käfta eller krångla, en nöjd kund är en återkommande kund och det lönar sig i längden.


Extended Returns Information: For the 2024 festive season, most items purchased between 1 November and 25 December 2024 can be returned until 31 January 2025 or if later, 30 days from receipt.
 
P
D Dilato skrev:
Det är ett fantastisk sätt att kunna köpa stora mängder smör när det är snorbilligt och sedan förvara det jättelänge helt utan kyla.
[länk]
Bra "recept", förutom ordvalet "klarifierat" istället för "skirat" eller "klarnat". :)

I tropiska, eller subtropiska, områden är det förstås en mycket stor fördel att inte behöva kyla fettet för att det inte ska härskna. 😉
 
Redigerat:
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
P
N Nordman1971 skrev:
Är så trött på det här grälsjuka forumet!! Kan du inte läsa??
Jag för min del är lite trött på den ibland överlägsna tonen på det här "grälsjuka forumet".
N Nordman1971 skrev:
Min åsikt är att stålpannor är bäst om man kan använda dem.
Alla kan inte använda dem på rätt sätt, och är ganska ointresserade av att lära sig att använde dem på rätt sätt. Då är det bra med ett test som ger oss vanliga dödliga icke-kockar en fingervisning om vad som passar oss bäst.
N Nordman1971 skrev:
Vilken stålpanna som helst är bättre än de stekpannor som testet inkluderade!
För stålpannenörden, kanske, men troligen inte för vem som helst.
N Nordman1971 skrev:
Nu har du fått svar så gå och gräla med någon annan.
Jag stannar gärna kvar här för att "gräla" med dig om du har några bra dräpande argument att komma med. 😉
 
  • Haha
Nordman1971
  • Laddar…
P
returen returen skrev:
man diskar inte stekbord så det är inget problem
Jag diskar allting som jag använder vid matlagning. Det känns[*] mest hygieniskt. Jag tycker inte alls om att diska för hand, dels för att det är tråkigt och dels för att det inte blir lika bra som när en maskin diskar.

[*] Det är förvisso lite dåligt att blanda in känslor här, men jag har inte tillgång till ett bra laboratorium för att vetenskapligt ta reda på om det är bättre eller sämre att diska allting istället för att låta grejerna stå odiskade till nästa gång de används.
 
P
D Dilato skrev:
Just nu, 3 månader om köpt 1 november.
Gäller det oavsett hur mycket man har använt grunkan?
 
P pmd skrev:
Gäller det oavsett hur mycket man har använt grunkan?
Är väl samma som all annan retur till alla andra leverantörer inom 14:dagars distansköpsreglerna.

Du kan returnera de flesta produkter som köpts från Amazon och Marketplace-säljare (antingen direkt eller med frakt via Amazon) inom 30 dagar efter att du mottagit dem så länge de returneras i komplett och oskadat skick via vårt onlinereturcenter. När du köper från en Marketplace-säljare som sköter frakten själv, vänligen kontakta säljaren för att organisera en retur.

Grejen är väl mest att du har mycket längre tid på dig och att det ofta är gratis returfrakt.

För bedömningen hur mycket en konsument har rätt att använda varan utan att det ska bli aktuellt med ersättning för värdeminskning, är en bra hållpunkt att konsumenten ska ges möjlighet att undersöka varan som om det varit från om ett köp i en butik. Konsumenten kan därför prova varan, men inte använda den. Gällande hushållsartiklar är det därmed sagt att dessa inte kan testas genom att använda dem i hushållet.
 
  • Gilla
pmd
  • Laddar…
P
PTFE

Polytetrafluoreten (Teflon och Gore-Tex är några varumärken för PTFE) är mycket stabilt i rumstemperatur och upp till cirka 260 °C. Efter 350 °C bryts ämnet definitivt ner. Om man håller sig under 250 °C är det ofarligt.

Vi som vet hur man använder en teflonpanna vet hur man håller sig under 250 °C i stekpannan.

Även om man skulle överhetta en teflonstekpanna så dras det mesta av de fluorerade kolvätena som uppstår ut genom köksfläkten. Man bör dock inte ha sina burfåglar i köket om man planerar att överhetta en teflonstekpanna. För människor är hälsoriskerna små även om de influensaliknande symptomen nog inte är så trevliga att få. Symtomen försvinner f.ö. efter någon dag eller två i frisk luft.

Undvik också att använda teflonbelagda grillgaller, av uppenbara skäl.

Det är för att PTFE är ett mycket stabilt ämne som det inte finns någon fara med lossnande småbitar av teflonskiktet i en stekpanna.

PFOA (perfluoroktansyra) var förr den stora miljöboven vid tillverkning av PTFE, men används inte längre. Åtminstone inte i civiliserade länder.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Cheesen
P pmd skrev:
Det beror på Lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler och gäller vid alla distansköp. En konsument har 14 dagars ångerrätt, utan frågor, oavsett vilken säljaren är.

Amazon kan förvisso ha ännu generösare villkor för ångrande av köp. Hur ser villkoren ut?
Såg att det var sista januari för köp under Black week i alla fall..
 
P pmd skrev:
Jag diskar allting som jag använder vid matlagning. Det känns[*] mest hygieniskt. Jag tycker inte alls om att diska för hand, dels för att det är tråkigt och dels för att det inte blir lika bra som när en maskin diskar.

[*] Det är förvisso lite dåligt att blanda in känslor här, men jag har inte tillgång till ett bra laboratorium för att vetenskapligt ta reda på om det är bättre eller sämre att diska allting istället för att låta grejerna stå odiskade till nästa gång de används.
det är skillnad på att rengöra och diska
rengör gör man alltid men metoden diska används inte i detta fallet
Man hittar inte på egna metoder heller utan följer de anvisningar och regelverk som finns
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
BirgitS
P pmd skrev:
Jag diskar allting som jag använder vid matlagning. Det känns[*] mest hygieniskt. Jag tycker inte alls om att diska för hand, dels för att det är tråkigt och dels för att det inte blir lika bra som när en maskin diskar.

[*] Det är förvisso lite dåligt att blanda in känslor här, men jag har inte tillgång till ett bra laboratorium för att vetenskapligt ta reda på om det är bättre eller sämre att diska allting istället för att låta grejerna stå odiskade till nästa gång de används.
Det dör fler bakterier vid upphettning över 120 grader än vid diskning. Man steriliserar (eller om det var förr) på sjukhus genom att upphetta instrumenten till 120 grader i 20 minuter. Man nöjer sig verkligen inte bara med en vanlig diskning. Därför räcker det normalt bra med varmt vatten och diskborsten för att få bort avlagringar när det gäller rengöring av stekpannor. Däremot kan det ju behövas lite diskmedel för att få handtaget rent. Tar därmed just inte mer tid att diska en stekpanna än att ställa in den i diskmaskin och ta ut sen efter diskningen. Särskilt inte om man ska ta hänsyn till att maskindiskning leder till att man måste köpa nya stekpannor oftare.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Angående gjutjärnsstekpannor och diskmedel. Saxat från Råd&Rön:

"För att gå till botten med detta kontroversiella ämne har vi kontaktat både Skeppshult och Ronneby Bruk, två kända tillverkare av gjutjärnspannor. Båda skriver i sina skötselråd att deras pannor ska diskas med bara vatten, men när vi kontaktar dem säger de att det går bra att diska även med diskmedel.

Martin Johannesson på Ronneby Bruk svarar att gjutjärnspannan förr mest användes för att steka fläsk och då räckte det med varmt vatten för att göra den ren. Men i dag då vi steker fisk, vitlök och andra starka smaksättare kan diskmedel behövas för att få bort smaken."

https://www.radron.se/fraga-oss/diskmedel-gar-val-bra-i-gjutjarnspannan/

Själv har jag diskat mina gjutjärnsgrytor och -stekpannor med diskmedel i decennier utan några andra konsekvenser än att det blir rent.
 
  • Gilla
  • Haha
Rejäl och 3 till
  • Laddar…
Vilken sort spis användes för testet?

Man borde testat induktion, vanlig glaskeramikhäll, gjutjärnsplattor samt gas, och delgett resultaten. En stekpanna som är bra på en typ av spis kan vara sämre på en annan.
 
Hmm, ingen rigtig onyx med i testen. Den I har som kalder sig onyx, ligner noget helt andet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.