12 733 läst · 172 svar
13k läst
172 svar
Test av stekpannor – bästa stekpannan 2024
Enligt er beskriving är det Salina Granitium ni testat.Marlen Eskilsson skrev:
Den har beläggningen "Granitium" som innehållet PTFE.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
https://www.zwilling.com/se/ballari...02-820-0.html?cgid=cookware_skillets-fry-pans
Dom keramiska heter Ballarino Torre (eller ZWILLING Terreno Plus, ZWILLING Pure, ZWILLING Prime eller Demeyere Industry 5)
Här är alla med keramisk beläggning
Här är alla med PTFE
EDIT Den här finns, men det är inte den ni säger er ha testat.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Värdefullt test.
Vår gamla Oliverstekpanna (15 år?) fungerar fortfarande men jag funderar på en ny.
Stekpannaor använder vi bara för pannkakor och fiskfiléer. Och fisken föredrar jag ändå att steka i vår gjutjärnspanna med räfflor, blir snyggt med lite mörka ränder.
Vår gjutjärnsstekpanna lämnade vi bort för flera år sedan. När vi behöver steka kött blir det denna tunga gryta, tycker som sagt stekpannor bara är bra för pannkakor och sådant som är känsligt att vända och då uppskattar jag belagda pannor.
Och med kött menar jag allt från isterband till köttfärs och kycklingfiléer.
Hamburgare och stora köttbitar grillar vi (året runt).
När det gäller att fräsa saker blir det någon sådan här eller gjutjärnsgrytan (om jag vill ha stekyta).
Här fixar jag lunch. Blir ofta risrester från veganrestaurangen där en dotter jobbar i baren. Och dill och ett ägg som jag rör i. Kanske lite tonfisk. Vi får se.
När det gäller belagda pannor är det verkligen viktigt att göra dem rena (på riktigt). De skall ju bevara sin släta yta.
Vår gamla Oliverstekpanna (15 år?) fungerar fortfarande men jag funderar på en ny.
Stekpannaor använder vi bara för pannkakor och fiskfiléer. Och fisken föredrar jag ändå att steka i vår gjutjärnspanna med räfflor, blir snyggt med lite mörka ränder.
Vår gjutjärnsstekpanna lämnade vi bort för flera år sedan. När vi behöver steka kött blir det denna tunga gryta, tycker som sagt stekpannor bara är bra för pannkakor och sådant som är känsligt att vända och då uppskattar jag belagda pannor.
Och med kött menar jag allt från isterband till köttfärs och kycklingfiléer.
Hamburgare och stora köttbitar grillar vi (året runt).
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
När det gäller att fräsa saker blir det någon sådan här eller gjutjärnsgrytan (om jag vill ha stekyta).
Här fixar jag lunch. Blir ofta risrester från veganrestaurangen där en dotter jobbar i baren. Och dill och ett ägg som jag rör i. Kanske lite tonfisk. Vi får se.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
När det gäller belagda pannor är det verkligen viktigt att göra dem rena (på riktigt). De skall ju bevara sin släta yta.
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 41 749 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 41 749 inlägg
Enkelt förklarat, jag har samlat på mig. Den rostfria lämpar sig bäst för tomatbaserade rätter eller när det t.ex. är vin i. Gjutgärn har jag i olika storlekar och utföranden. Gryta, traktörpanna, stekpanna. Plättjärn såklart, nedärvda från farmor.Sommartorparn skrev:Varför har du så många olika gjutjärnspannor? Jag har en enda, och den har jag haft sedan jag flyttade hemifrån på 70-talet. Använder den till allt och tycker den är bäst till allt! Har även en nonstick, men den går inte längre att få ren så den är min reservpanna. Har också en i rostfritt men den är omöjlig att steka i, så den används bara för att koka ihop såser/grytor i. I det långa loppet vinner gjutjärnspannan!
För övrigt trodde jag PFAS för länge sedan var förbjudet!
Skulle jag behöva en ny gjutjärn så skulle jag nog söka mig till en loppis först och främst.
En lätt hjärnblödning i logiken i artikeln, citat:
"Det var kanske ganska givet att en non stick-stekpanna skulle ta hem vinsten, då rostfria och kolstålsstekpannor egentligen bara är bra för att steka kött."
Om du ska *steka* fungerar en gjutjärnsstekpanna bäst. Om du *inte* ska steka använder du inte en *stekpanna*! Duh!
Jag använder gjutjärnspanna (har två) eller en *stor* non-stick panna för stekning. Den senare endast när jag kommer lägga till en mängd andra ingredienser efter det som ska stekas är stekt för att sedan låta allt puttra. Dvs främst för att den rymmer mycket.
Det är inget som helst problem att steka vad som helst i en gjutjärnspanna - om det är avsett att stekas! Men du måste förstås ha tillräckligt med rätt sorts stekfett och hålla rätt temperatur! Duh!
"Det var kanske ganska givet att en non stick-stekpanna skulle ta hem vinsten, då rostfria och kolstålsstekpannor egentligen bara är bra för att steka kött."
Om du ska *steka* fungerar en gjutjärnsstekpanna bäst. Om du *inte* ska steka använder du inte en *stekpanna*! Duh!
Jag använder gjutjärnspanna (har två) eller en *stor* non-stick panna för stekning. Den senare endast när jag kommer lägga till en mängd andra ingredienser efter det som ska stekas är stekt för att sedan låta allt puttra. Dvs främst för att den rymmer mycket.
Det är inget som helst problem att steka vad som helst i en gjutjärnspanna - om det är avsett att stekas! Men du måste förstås ha tillräckligt med rätt sorts stekfett och hålla rätt temperatur! Duh!
Det här med gjutjärnspannor är väl litet som med mina gamla snickerimaskiner.
Många avskriver dem direkt som klumpiga och långsamma att ställa in. För att de uppfattas så när man inte hinner tänka eller inte vet vad man håller på med. Vet man vad man håller på med och ger arbetet några minuter mer tankemöda så gör de saker som bara de bästa nya maskinerna klarar och de gör det gång på gång på gång i 100 års tid.
Vet man vad man håller på med och tänker en minut extra ibland så steker gjutjärnspannorna bra och gör det gång på gång i 100 års tid. Medan de moderna belagda pannorna fungerar utan tankemöda men måste förnyas hela tiden.
Många avskriver dem direkt som klumpiga och långsamma att ställa in. För att de uppfattas så när man inte hinner tänka eller inte vet vad man håller på med. Vet man vad man håller på med och ger arbetet några minuter mer tankemöda så gör de saker som bara de bästa nya maskinerna klarar och de gör det gång på gång på gång i 100 års tid.
Vet man vad man håller på med och tänker en minut extra ibland så steker gjutjärnspannorna bra och gör det gång på gång i 100 års tid. Medan de moderna belagda pannorna fungerar utan tankemöda men måste förnyas hela tiden.
Artikeln ger minus åt gjutjärnspannan för man kan inte använda diskmedel. Men det är en skröna. Du kan visst tvätta gjutjärnspannan med diskmedel (om vi nu inte menar maskindiskmedel), det gör jag nu som då och ingen panna har tagit skada av det på 10-15 år...
Den svarta ytan är polymeriserat fett och lite diskmedel rår inte på det, man kan ju skrapa på den här ytan med metallbelägg utan att den tar skada (gör jag alltid, skrapar pannan ren med en stekspade i metall om nåt tar fast).
Det som dock händer efteråt är att ytan ser lite tråkig ut, för man har sugit allt löst fett ur ytan så man bör applicera litet på nytt med lite olja på en pappershandduk i så fall.
Annars föredrar jag att tvätta pannan bara genom att lägga den fortfarande varma pannan under kranen (inställd på varmaste vattnet) och skrubba med diskborsten.
Den svarta ytan är polymeriserat fett och lite diskmedel rår inte på det, man kan ju skrapa på den här ytan med metallbelägg utan att den tar skada (gör jag alltid, skrapar pannan ren med en stekspade i metall om nåt tar fast).
Det som dock händer efteråt är att ytan ser lite tråkig ut, för man har sugit allt löst fett ur ytan så man bör applicera litet på nytt med lite olja på en pappershandduk i så fall.
Annars föredrar jag att tvätta pannan bara genom att lägga den fortfarande varma pannan under kranen (inställd på varmaste vattnet) och skrubba med diskborsten.
H
HEM2121
Medlem
· Västra Götaland
· 4 994 inlägg
HEM2121
Medlem
- Västra Götaland
- 4 994 inlägg
H
HEM2121
Medlem
· Västra Götaland
· 4 994 inlägg
HEM2121
Medlem
- Västra Götaland
- 4 994 inlägg