Marlen Eskilsson Marlen Eskilsson skrev:
Den vanliga non stick beläggningen ja, men inte den på Salina i det här testet:

[bild]
Enligt er beskriving är det Salina Granitium ni testat.
Ballarini Salina Granitium stekpanna 24 cm med PTFE-beläggning, visas i en lista över tillgängliga butiker online.


Den har beläggningen "Granitium" som innehållet PTFE.

Stekpanna av aluminium med Granitium Titanium Extreme-beläggning och PTFE. Långt handtag, tål 230°C, 24 cm i diameter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

https://www.zwilling.com/se/ballari...02-820-0.html?cgid=cookware_skillets-fry-pans


Dom keramiska heter Ballarino Torre (eller ZWILLING Terreno Plus, ZWILLING Pure, ZWILLING Prime eller Demeyere Industry 5)
Här är alla med keramisk beläggning
Här är alla med PTFE

EDIT Den här finns, men det är inte den ni säger er ha testat.
Ballarini Salina stekpanna, 24 cm, aluminium, med titan- och keramisk non-stick-beläggning, visad i produktbeskrivning på webbplats.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Rejäl och 2 till
  • Laddar…
Värdefullt test.
Vår gamla Oliverstekpanna (15 år?) fungerar fortfarande men jag funderar på en ny.
Stekpannaor använder vi bara för pannkakor och fiskfiléer. Och fisken föredrar jag ändå att steka i vår gjutjärnspanna med räfflor, blir snyggt med lite mörka ränder.

Vår gjutjärnsstekpanna lämnade vi bort för flera år sedan. När vi behöver steka kött blir det denna tunga gryta, tycker som sagt stekpannor bara är bra för pannkakor och sådant som är känsligt att vända och då uppskattar jag belagda pannor.
Och med kött menar jag allt från isterband till köttfärs och kycklingfiléer.
Hamburgare och stora köttbitar grillar vi (året runt).
Gjutjärnsgryta med bruna toner på spishäll, redo för matlagning och stekning av mat som kött och grönsaker.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


När det gäller att fräsa saker blir det någon sådan här eller gjutjärnsgrytan (om jag vill ha stekyta).

Här fixar jag lunch. Blir ofta risrester från veganrestaurangen där en dotter jobbar i baren. Och dill och ett ägg som jag rör i. Kanske lite tonfisk. Vi får se.

Vit gryta med lökfräs på svart spis, bredvid gul ris i plastbehållare med chopsticks ovanpå.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


När det gäller belagda pannor är det verkligen viktigt att göra dem rena (på riktigt). De skall ju bevara sin släta yta.
 
  • Gilla
maria01
  • Laddar…
BirgitS
N Nadasurf_ skrev:
Keramik håller 6 månader de andra är giftiga.
Hur gör du för att förstöra keramiska pannor på 6 månader. Vi har haft vår från GreenPan i minst 5 år, flitigt använd liksom gjutjärnspannorna.
 
  • Gilla
Roga1337 och 1 till
  • Laddar…
Sommartorparn Sommartorparn skrev:
Varför har du så många olika gjutjärnspannor? Jag har en enda, och den har jag haft sedan jag flyttade hemifrån på 70-talet. Använder den till allt och tycker den är bäst till allt! Har även en nonstick, men den går inte längre att få ren så den är min reservpanna. Har också en i rostfritt men den är omöjlig att steka i, så den används bara för att koka ihop såser/grytor i. I det långa loppet vinner gjutjärnspannan!

För övrigt trodde jag PFAS för länge sedan var förbjudet!
Enkelt förklarat, jag har samlat på mig. Den rostfria lämpar sig bäst för tomatbaserade rätter eller när det t.ex. är vin i. Gjutgärn har jag i olika storlekar och utföranden. Gryta, traktörpanna, stekpanna. Plättjärn såklart, nedärvda från farmor.

Skulle jag behöva en ny gjutjärn så skulle jag nog söka mig till en loppis först och främst.
 
  • Gilla
Roga1337 och 1 till
  • Laddar…
TRJBerg
En lätt hjärnblödning i logiken i artikeln, citat:
"Det var kanske ganska givet att en non stick-stekpanna skulle ta hem vinsten, då rostfria och kolstålsstekpannor egentligen bara är bra för att steka kött."

Om du ska *steka* fungerar en gjutjärnsstekpanna bäst. Om du *inte* ska steka använder du inte en *stekpanna*! Duh!

Jag använder gjutjärnspanna (har två) eller en *stor* non-stick panna för stekning. Den senare endast när jag kommer lägga till en mängd andra ingredienser efter det som ska stekas är stekt för att sedan låta allt puttra. Dvs främst för att den rymmer mycket.

Det är inget som helst problem att steka vad som helst i en gjutjärnspanna - om det är avsett att stekas! Men du måste förstås ha tillräckligt med rätt sorts stekfett och hålla rätt temperatur! Duh!
 
  • Gilla
  • Haha
MichelleW och 2 till
  • Laddar…
Det här med gjutjärnspannor är väl litet som med mina gamla snickerimaskiner.
Många avskriver dem direkt som klumpiga och långsamma att ställa in. För att de uppfattas så när man inte hinner tänka eller inte vet vad man håller på med. Vet man vad man håller på med och ger arbetet några minuter mer tankemöda så gör de saker som bara de bästa nya maskinerna klarar och de gör det gång på gång på gång i 100 års tid.

Vet man vad man håller på med och tänker en minut extra ibland så steker gjutjärnspannorna bra och gör det gång på gång i 100 års tid. Medan de moderna belagda pannorna fungerar utan tankemöda men måste förnyas hela tiden.
 
  • Gilla
pacharan och 4 till
  • Laddar…
Artikeln ger minus åt gjutjärnspannan för man kan inte använda diskmedel. Men det är en skröna. Du kan visst tvätta gjutjärnspannan med diskmedel (om vi nu inte menar maskindiskmedel), det gör jag nu som då och ingen panna har tagit skada av det på 10-15 år...

Den svarta ytan är polymeriserat fett och lite diskmedel rår inte på det, man kan ju skrapa på den här ytan med metallbelägg utan att den tar skada (gör jag alltid, skrapar pannan ren med en stekspade i metall om nåt tar fast).

Det som dock händer efteråt är att ytan ser lite tråkig ut, för man har sugit allt löst fett ur ytan så man bör applicera litet på nytt med lite olja på en pappershandduk i så fall.

Annars föredrar jag att tvätta pannan bara genom att lägga den fortfarande varma pannan under kranen (inställd på varmaste vattnet) och skrubba med diskborsten.
 
  • Gilla
skogaliten och 4 till
  • Laddar…
H
H HEM2121 skrev:
Scanpan har en glasbeläggning.
Från tillverkaren
 
  • Smartphoneskärm som visar en webbsida med information om SCANPAN köksredskap och PTFE-halt samt en prenumerationsknapp för 15% rabatt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Drömtroll
  • Laddar…
H
D Dilato skrev:
Från tillverkaren
Fel, tog fel märke, tänkte lite fel. Tänkte på Greenpan.
 
Redigerat:
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
H HEM2121 skrev:
De har lite olika beläggningar, jag ändrade tidigare.
Så då är vi överens att scanpan ctx också innehåller ptfe.

Så, inga av de testade stekpannorna är PTFE- fria, alltså måste eventuella poäng för det kriteriet ignoreras.
 
  • Gilla
Rejäl och 1 till
  • Laddar…
H
D Dilato skrev:
Så då är vi överens att scanpan ctx också innehåller ptfe.

Så, inga av de testade stekpannorna är PTFE- fria, alltså måste eventuella poäng för det kriteriet ignoreras.
Är lite för okunnig på just scanpan men man kan ju googla och/eller ringa Nordic Nest t.ex.
 
H HEM2121 skrev:
Är lite för okunnig på just scanpan men man kan ju googla.
Vilket jag gjort (se mitt inlägg #84 ovan) och visade att tillverkaren själv säger att
Ja, scanpan innehåller ptfe.
 
  • Gilla
Sommartorparn och 1 till
  • Laddar…
H HEM2121 skrev:
Fel, tog fel märke, tänkte lite fel. Tänkte på Greenpan.
Vilket är ett märke som borde testats, det fick ju toppbetyg i Icakurirens test och är garanterat ptfe fri och har ok pris.
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
H
D Dilato skrev:
Vilket är ett märke som borde testats, det fick ju toppbetyg i Icakurirens test och är garanterat ptfe fri och har ok pris.
Håller med!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.