331 605 läst · 7 453 svar
332k läst
7,5k svar
Sveriges elproduktion är bättre än någonsin
Det var i sig en helt riktig iakttagelse. Och det blir bara mer och mer regleringar och skatter.K karlmb skrev:
Det är väl inte riktigt sant. EU har väl inte dikterat några förbindelser som bara får gå i en riktning.K karlmb skrev:
Frihandel är mer en princip som en del förordar. (Sådana som är positiva till högre levnadsstandard).K karlmb skrev:
Men det med levnadsstandard är en preferens. Finns de som vill ha konstant misär också.
De som vill ha konstant misär är det ju negativt för.K karlmb skrev:
Tänk jag får samma intryck när det gäller 70%-regeln!D daVinci skrev:Jag har bedömt det som att det trots allt finns några personer här som sitter på en del fakta emellanåt. Men i den här frågan verkar dom antingen inte veta eller inte vilja redogöra. Kan vara så att dom har grava emotionella issues med vindkraft och pga det väljer att inte släppa fram fakta, utan är tysta trots att dom noterar grov inkonsekvens.
Nej, utan motsatsen. Men i verkligheten går elen dit politikerna i de olika länderna bestämt.D daVinci skrev:
Svepande argument för frihandel hör inte hemma i denna diskussion som jag redan konstaterat.D daVinci skrev:
Och du anklagar andra för att svamla?D daVinci skrev:
Påståendet var: "Med globala marknaden blir priserna lägre och levnadsstandarden högre."K karlmb skrev:
Många produkter idag skulle bli för dyra och sluta existera om de inte såldes global. T ex finns idag 3 utvecklare av systemchip till mobiltelefoner. Det är enorma fasta kostnader för dessa, och enorma mängder kunder krävs för att få ned det varje kund bidrar med till fasta kostnader. Skulle man ha fler utvecklare skulle de aggregerade fasta kostnaderna bli större och pris på mobiltelefoner dra iväg upp. Dvs desto mindre global försäljning desto dyrare produkter och till slut blir de så dyra att produkterna inte kan existera ens.
Sedan finns det lokalt producerade produkter som också konsumeras lokalt. En herrklippning t ex. Men där är fasta kostnader försumbara. Och man kan ha stora mängder producenter som har en stadsdel som marknad.
För den här typen av produkter kan man både ha och vara utan frihandel. Det gör varken till eller ifrån.
Men tummar man på principen med frihandel så kommer den första kategorin att stiga i pris och vår levnadsstandard sänks. Den första kategorin är nästan alla tillverkade varor som finns.
För el gäller att desto mer kapabelt transmissionsnät, desto robustare blir elförsörjningen mot störningar. Ett lokalt nät i en kommun skulle ha enorma störningar då lastförändringarna slår igenom mycket.
Men med ett europeiskt när filtreras allt sådant bort och blir bara brus.
Idag är problemet att det är en märkbara mismatch mellan produktion och last. Den gör att priset fladdrar. Mer lagring behövs då det kan producera on demand. Men
Jag har helt klart haft lägre lön pga global konkurrens. Men den "lägre" lönen är mycket mindre än vinsten med lägre priser. Netto är jag en stor vinnare.K karlmb skrev:
Regleringar som hindrar handel över gräns, vare sig det gäller kommungräns, län, land, världsdel, sänker levnadsstandard. Att lägga de på kommungräns ger den kraftigaste sänkningen. Och världsdel den lindrigaste.K karlmb skrev:
Texas provade att inte ha kablar till grannstaterna, och när det kärvade till sig ledde det till dödsfall. Hade man haft kablar hade man kunnat importera då.
(Och hade man haft mer lagring så hade det kunnat dämpa ut eländet).
Vad sägs om att vi inför import och exportförbud för olja, bensin, diesel, naturgas för Europa. Hur lyckat blir det?
Redan på världsdelsnivå blir det svåra problem.
Låter som vi är överens om att det var fel då.K karlmb skrev:
??K karlmb skrev:
Hur elen flödar är bestämt i en mekanism som skapades för många många år sedan.
Inga politiska beslut finns i den mekanismen.
Vänligen konkretisera hur politiker bestämmer hur elen skall gå. (Timme för timme).
Det var varken svepande eller argument.K karlmb skrev:
Du behöver läsa mer ordentligt. Nu verkar det som du inte läser alls.
Logiken var såväl enkel som tydligt. Det är antitesen till svammel.K karlmb skrev:
Menar du att du inte såg, eller inte klarade följa logiken?
De bestämmer inte timme för timme, annat än hur mkt som ska kunna gå över gränserna. Detta genom att de kontrollerar vilka kablar som ska ligga där och deras kapacitet. Och de tyska politikerna har bestämt att de ska tappa av Norden på allt vi kan producera. Det är inte frihandel på lika villkor.D daVinci skrev:
Det finns väl även för dig en gräns för hur mkt transmission som kan tänkas behövas i allra värsta fall? Sitt inte o fabulera om att alla våra kablar ligger där för att vi ska få el från kontinenten.D daVinci skrev:Men tummar man på principen med frihandel så kommer den första kategorin att stiga i pris och vår levnadsstandard sänks. Den första kategorin är nästan alla tillverkade varor som finns.
För el gäller att desto mer kapabelt transmissionsnät, desto robustare blir elförsörjningen mot störningar. Ett lokalt nät i en kommun skulle ha enorma störningar då lastförändringarna slår igenom mycket.
Men med ett europeiskt när filtreras allt sådant bort och blir bara brus.
Idag är problemet att det är en märkbara mismatch mellan produktion och last. Den gör att priset fladdrar. Mer lagring behövs då det kan producera on demand. Men
Det blir enklare att bemöta ifall du berättar vilken logik du menar att du följt.D daVinci skrev:
Tur för dig då. Andra kanske blir av med jobbet. Men det ser väl inte en dumliberal som något större problem.D daVinci skrev:
Ja, men givet vad du skriver blir man lite uppgiven. Det är som att förklara multiplikation för någon som säger att addition är inte att lägga ihop två tal, annat än när man lägger ihop två tal.K karlmb skrev:
Som här t ex. Du skriver att politikerna inte bestämmer flödet timme för timme, annat än flödet.K karlmb skrev:
Det finns ingen logik, ingen fakta, ingen kausalitet.
Kapacitet har inget att göra med flödet. Att det finns transmission mellan SE1 och FI gör inte att flödet är samma som max kapacitet.K karlmb skrev:
Det borde du väl begripa. Varför förstår du inte det?
Du behöver förklara vilka lagar som Ebba lutar sig mot när hon kör över mekanismerna i Nordpool och bestämmer flödet mellan elområdena. Varje dag.
Och varför går politiker i Norge, Finland och Danmark med på det? Det har du inte förklarat.
Du har hävt ur dig påståenden, och när man synar är det helt tomt bakom. Och du producerar motsägelser och nya grundlösa påståenden.
Med hjälp av vilka lagar då?K karlmb skrev:
Och hur då? Tyskland har den nästan klenaste förbindelsen till Sverige. Bara Polens är marginellt klenare. Den här typen av fakta verkar du helt okunnig om.
"Behov" är socialist prat. Skona mig från det. Socialister bygger för mycket eller för litet, med andras pengar, beroende på vad dom får för sig.K karlmb skrev:
Privat sektor bygger kapacitet som de kan räkna hem. Avgifterna för transport måste kunna betala investeringen. Så är det i verkligheten (och i den liberala världen om du så vill).
Logiken var som sagt väldigt tydlig. Men du måste läsa vad som står. Du gör inte det.K karlmb skrev:
I en liberal värld så finns gott om lediga jobb. Blir så med marknadspris.K karlmb skrev:
I Singapore finns inga arbetsmarknadslagar, inga minimilöner, och inga kollektivavtal som skapar arbetslöshet. Och arbetskraftsinvandringen varit enorm. Och där har tillväxten varit enorm, och lönerna ökat drastiskt. Det är verkligheten. Man behöver inte gå arbetslös.
Det med att en fri arbetsmarknad och fri arbetskraftsinvandring skulle vara något negativt är bara vad socialister lurar i folk. Evidens från verkligheten ger diametralt motsatt data.
Höhö, lite ynkligt adHominen där!D daVinci skrev:
Klart det gör. Pga 70%-regeln blir politikerna ansvariga (som bestämt vilka kablar det ska ligga) för vilka flöden det blir i systemet. Iaf sålänge det finns en prisskillnad mellan områdena i fråga.D daVinci skrev:
Jo, det har det. Som jag just skrev, sålänge det finns en prisskillnad att tala om på ställen du inte väljer att ta som exempel, så blir flödet 70%.D daVinci skrev:
Och det vore väl OK, ifall det var samma kapacitet x70% åt alla andra håll. Men det är det sällan.
Ebba gör väl inget för att minska flödet till något land, vad finns det för de där länderna "att gå med på?" Jo, skulle vara att inte bygga ut vårt interna elnät ännu mer då. Men den nya modellen gör ju det lite grann iaf. Vad gör Tyskland för motsvarande åtgärder? Landet är en svårgenomtränglig svamp som mest absorberar utan att släppa igenom så mkt.D daVinci skrev:
Du kunde inte motstå lite mer AdHominen..D daVinci skrev:
Ska jag än en gång behöva upprepa lagen om 70%? Är du senil?D daVinci skrev:
Förnekar du att Tyskland köper en stor mängd el från Norden?
Haha, AdHominen igen, nu är jag socialist också.D daVinci skrev:"Behov" är socialist prat. Skona mig från det. Socialister bygger för mycket eller för litet, med andras pengar, beroende på vad dom får för sig.
Privat sektor bygger kapacitet som de kan räkna hem. Avgifterna för transport måste kunna betala investeringen. Så är det i verkligheten (och i den liberala världen om du så vill).
Privat sektor bygger det rätta ja, för sig själva. Nu gällde det en nationell tillgång och inte timmer eller bilar. Man behöver inte vara socialist för att se dessa problem. Skulle Företagarna o alla andra då vara oupplysta socialister menar du? 🤣🤣🤣🤣
Jo, och du tillförde inget mer här.D daVinci skrev:
Vet du vad, ta du o arbetskraftsemigrera till Singapore då! Här verkar du inte må bra.D daVinci skrev:I en liberal värld så finns gott om lediga jobb. Blir så med marknadspris.
I Singapore finns inga arbetsmarknadslagar, inga minimilöner, och inga kollektivavtal som skapar arbetslöshet. Och arbetskraftsinvandringen varit enorm. Och där har tillväxten varit enorm, och lönerna ökat drastiskt. Det är verkligheten. Man behöver inte gå arbetslös.
Det med att en fri arbetsmarknad och fri arbetskraftsinvandring skulle vara något negativt är bara vad socialister lurar i folk. Evidens från verkligheten ger diametralt motsatt data.
Du kan lägga ner ditt snack om 70%. Det är inget tak. Det är ofta mer än 70%, som det ska vara.
Medlem
· Stockholm
· 7 363 inlägg
Generellt tycker jag inte heller staten skall driva så mycket.Men vad gäller infrastruktur och väldigt långsiktiga investeringar så funkar marknade sällan bra, så i de fallen är det bra om vi kollektivt (ak.a. staten) kan komma överens om vad som gäller.D daVinci skrev:
Enskilda vindkraftverk kan företag bygga själva, men hela parker och nätet för inkoppling betalar inte av sig på många årtionden, och kärnkraft, samt större vattenkraft/pumpkraftverk, är också svårt att få lönsamma inom ett fåtal år.
De där 3 förslagen är lika realistiska som Lenins manifest.🤣D daVinci skrev:
En perfekt marknad är självklart bäst. Men när den inte är det får man göra rätt åtgärder för ta sig dit.
Dumliberaler tycker inte det spelar nån roll hur vägen dit ser ut. Gärna diktatur under tiden.
Stor mängd?K karlmb skrev:
Köper tyskarna ens en promille av all sin konsumtion från Norden?
Är det flera promille av Nordens produktion som exporteras till Tyskland?
Du tycks ha tappat alla referensramar i ditt idoga tuggande mot elhandel vs utlandet.
Förnedrande epitet å direkta lögner sänker nivån ytterligare. Varför i hela friden tror du liberaler vill ha diktatur. Var får du allt ifrån?K karlmb skrev:
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 19 072 inlägg