56 229 läst · 169 svar
56k läst
169 svar
Lönar det sig att installera luft-luft?
Ja, jag håller med om att det måste ha varit otur.
Hade två IVT Nordic luftvärmepumpar i mitt gamla hus, installerades 2006.
Den ena gav upp för ca 5 månader sedan, den andra går fortfarande.
På den ena byttes fläktmotorn i utedelen efter ca 2år på garantin, i övrigt noll fel.
Däremot så tror jag att alltför många kalkyler har varit väldigt optimistikt beräknade, där man inte tar hänsyn till hur svårt det kan vara att sprida luften, och på så vis "räknar bort" sig.
Hade två IVT Nordic luftvärmepumpar i mitt gamla hus, installerades 2006.
Den ena gav upp för ca 5 månader sedan, den andra går fortfarande.
På den ena byttes fläktmotorn i utedelen efter ca 2år på garantin, i övrigt noll fel.
Däremot så tror jag att alltför många kalkyler har varit väldigt optimistikt beräknade, där man inte tar hänsyn till hur svårt det kan vara att sprida luften, och på så vis "räknar bort" sig.
Ja, när kompressorn gick sönder efter fem år och två månader så försökte företaget som sålt och installerat den få Panasonic att ta de på goodwill då det var fem års garanti på kompressorn men det gick inte Men om 25 år har jag nog tjänat in denN Nalleman64 skrev:Jösses vilken otur ni måste ha haft.
Jag satte in min Panasonic 2009. Inte ett fel på den under tiden här. I våras fick jag ett bra erbjudande på en Mitsubishi FH25 (utgående modell men välkänd för sin driftsäkerhet) som jag inte kunde tacka nej till.
Panasonicen? Den överlät jag på en granne som nu kör den utan problem.
Så ni måste haft rejäl otur med er pump.
Jag skulle kunna våga säga att du kan installera en LLVP men då är det fråga vilken modell man skall välja. Jag har också öppen planlösning på BV ca 100m2 och har bara LLVP som uppvärmning. Med åren har jag haft några pumpar och det blev inte bra 100% när det var många minus grader i många dagar men med en pump från GREE kan jag säga att "DEN ÄR FÖR BRA" den är inställd på 20C och på kallaste stället i våningen har jag 22C . Den jobbar som bara den. Rekommenderar markmontage istället för vägg.TantIndigo skrev:Vi bor i ett 180 kvm stort hus med direktverkande el som enda uppvärmningskälla. Huset är tilläggsisolerat och elementen är nya oljefyllda digitala element. Vår årsförbrukning är ca 16000 kWh vilket inkluderar all uppvärmning, varmvatten och hushållsel. Lönar det sig för oss att installera luft luft? När jag söker bland inlägg så är det flera som har luft luft men som ändå får hiskeliga elräkningar. Vi har öppen planlösning kan tilläggas. Också tacksam för tips på vettig energibesparingskalkylator. Har inte hittat någon som ger svar på min fråga.
Ojämn värmefördelning handlar ju om husets planlösning samt spridningen från innedelen.B Björn Johannesson skrev:Vi har en gammal luft luft och när den lägger av ska vi nog satsa pengarna på någon annan lösning.Liknande hus som ni.
Funderar på om det inte är bättre investering med solceller tex.
Nackdelarna med luft luft:
Underhåll att rengöra filter hela tiden.
Ojämn värmefördelning. Ljudet gör att man aldrig kör den med max fläkt som är effektivast. Mycket oljud på utomhusdelen när det är minusgrader.. Snöar det tätas den igen. Inte speciellt estetiskt.
Funderar också på att skaffa luft-vatten. Värma upp varmvattnet och några vattenburna element. Då får man ju en ny varmvattenberedare som ändå kanske snart måste bytas ut och det ger ju mycket besparing om man använder mycket varmvatten. Man kan dessutom ansluta varmvattnet till tvättmaskinen och diskmaskinen på något smart sätt. Ljummet vatten kanske?
Daikin har jag hört är de bästa om ni ändå tänker skaffa luft-luft.
Vore intressant att höra erfarenheter från någon som har solceller hur bra det är på vintern när elen är som dyrast och det går åt mest. På sommaren förbrkar man ju inte så mycket el och får dåligt betalt för överskottet, medans på vintern antar jag att solceller inte ger så mycket när man behöver mycket?
Att den snöar igen handlar ju om att man får bygga skydd för utedelen såklart. Min låter inte något speciellt när det var 15 minus hör i Skåne för några veckor sedan! Min är 11 år gammal Mitsubishi pump..
Sen finns det golvmodeller av luft luft som är mkt effektiva och värmen sprids ju från golvet och upp.
Utedel släpper mycket vatten som blir is vid kall temperatur.T Träkåk skrev:Förtydliga varför ni behöver "tömma" vatten från utedelen. Jag har bara varit med installationer där man antingen låter avisningsvattnet droppa på marken (ett rejält avstånd till mark viktigt) eller om man vill slippa riskera att hacka is, ha ett droppkar som fångar upp vattnet, med värmekabel liggandes i, där slang sen leder vattnet till t.e.x takavvattningsledning på frostfritt. Värmekabeln följer då ner i ledningen i mark. Den senare lösningen har vi på jobbet där en stor industribyggnad värms med LLVP, men privat har jag aldrig sett någon som gjort det så avancerat. Har du ett droppkar som inte värms, och som måste tömmas för att inte släppa vattnet direkt på marken intill huset, för att minska fuktbelastningen på huset alltså? (absolut blr man ha koll på att fukten som släpps under utedelan kan orsaka bekymmer i grunden pp huset om man har undermålig fuktisolering av grunden, tex i en gammal stensatt torpargrund, men det har ju inte TS)
Har tre Panasonics. På en pajade också ett kretskort och reparatören ( som också var installatören) bytte det på garantin. Han sade att en serie av just det kretskortet hade råkat ut för produktionsfel, det var tydligen en särskild komponent som fallerade och de skulle byta de korten från den serien även efter att garantin gått ut.
När det gäller skydd mot snö, bör man enbart montera ett skärmtak över, inte bygga in så att sidorna om utedelen påverkas då det kan störa luftcirkulationen så som den är tänkt. Ser att det sälj flotta lådor, som inte verkar helt uttänkta tekniskt alltsåH Husärlivet skrev:Ojämn värmefördelning handlar ju om husets planlösning samt spridningen från innedelen.
Att den snöar igen handlar ju om att man får bygga skydd för utedelen såklart. Min låter inte något speciellt när det var 15 minus hör i Skåne för några veckor sedan! Min är 11 år gammal Mitsubishi pump..
Sen finns det golvmodeller av luft luft som är mkt effektiva och värmen sprids ju från golvet och upp.
Så är det så det gäller att montera på rejält avstånd från underliggande yta, gärna högre än standard markstativ kan jag tycka. Det kan bygga upp halvmeter med is och mer ändå. När det gäller fukten som hamnar intill husvägg finns det dom som grävt ner plast som lutar ut från huset ett par meter, som leder bort denna fukt från huset osynligt.T twoody skrev:
Konstigt eftersom en LLVP inte transporterar bort eller tillför någon fukt vid uppvärmning. Däremot torkar de luften om de används för kylning på sommaren. Det är förövrigt väldigt komforthöjande fuktiga, varma sommarnätter.T twoody skrev:
Om man har högre inomhustemperatur med llvp så blir det ju naturligt lägre relativ fuktighet i luften.
ja typ, eller värre, känns om en bil med trasigt avgassytem står inne i rummet ..mestadels när det är kallare än ca -7 nånstans, är det varmare ute brummar den mest dovt.Hannuse skrev:
Jag har övervägt att göra nåt liknande men känner mej nog tryggare att gjuta nåt, får se.
Nu häromdagen såg jag f.ö att fåglarna eller mössen har käkat upp stora bitar av isoleringen på rören till utedelen också så kopparen är framme, hmm, oklart hur mycket skillnad det gör, men jag får väl hitta på nåt där.
Även min panasonic har det, men inte många av de billigare har jag noterat :/
Tänkte med bara på skärmtak men kanske någon form av ribbor runt om pumpen som staket skyddar lite samt att den får bra med cirkulationT Träkåk skrev: