22 247 läst · 184 svar
22k läst
184 svar
Hur har ni i er samfällighetsförening gjort med nya momskravet?
Styrelsearvode hanteras som lön och innebär att SF behöver registrera sig som arbetsgivare.Claes Sörmland skrev:
De flesta föreningar kör istället med frikostiga reseräkningar för att slippa administrationen.
Vet inte om det är så vanligt, de flesta samfällighetsföreningar är inte redovisningspliktiga utan behöver bara redovisa internt mot medlemmarna. Alltså kan ingen myndighet kontrollera vad samfälligheterna pysslar med.C cpalm skrev:Det är vanligt förekommande att föreningar (i allmänhet) med momspliktig verksamhet är momsregistrerade för den del av verksamheten som är momspliktig. Det är inget som skatteverket begär, utan blir en naturlig konsekvens av mixen momspliktig/momsfri verksamhet. T.ex. vid IMD, uthyrning av parkeringsplatser m.m.
En SF är redovisningspliktiga om;
- värdet av tillgångarna överstiger en och en halv miljon kronor
- föreningen bedriver näringsverksamhet
- föreningen är moderföretag i en koncern.
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 24 998 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 24 998 inlägg
Kan nog vara att två lagar krockar här. Visst, du har rätt i vad du säger om hur uttaxeringsbeslutet tas och att medlemmarna måste betala in rätt belopp före uttaxeringen förfaller. Men misstänker att Skatteverket bryr sig om hur fakturorna utformats. Är moms upptaget på fakturorna, vill de nog gärna ha in den, såvida inte kreditfaktura utfärdas.Claes Sörmland skrev:Men själva uttaxeringsbeslutet måste ju tas på en stämma enligt krav i samfällighetslagen. På stämman bestämmer man även förfallodag(ar) vilka kan korrespondera till "fakturor" som skickas ut av styrelsen. Men "fakturorna" betyder inget lagligen, medlemmarna måste betala rätt belopp före uttaxeringen förfaller även om dessa "fakturor" inte skickas ut. Det är stämmoprotokollet och tillhörande debiteringslängd som styrelsen framlade på stämman som är själva uttaxeringen. Inte "fakturorna".
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 24 998 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 24 998 inlägg
Jag tror Skatteverket bryr sig men att det är stämmorprotokollet och debiteringslängden och vad som står om moms där som spelar roll. Inte eventuella påminnelselappar med inbetalningskort, alltså det som du kallar för "fakturor". Det är ju inte fakturor utan bara avier som påminner om uttaxeringen.S Stellan Svealand skrev:Kan nog vara att två lagar krockar här. Visst du har rätt i vad du säger om hur uttaxeringsbeslutet tas och att medlemmarna måste betala in rätt belopp före uttaxeringen förfaller. Men misstänker att Skatteverket bryr sig om hur fakturorna utformats. Är moms upptaget på fakturorna, vill de nog gärna ha in den, såvida inte kreditfaktura utfärdas.
EDIT: Det Skatteverket menar med "faktura" är ett dokument som som uppfyller de innehållskrav som finns i 11 kap. 8 § mervärdesskattelagen. Den lyder:
"Fakturans innehåll
8 § Fakturor som utfärdas i enlighet med 1 eller 7 § ska, om inte annat följer av 8 a eller 9 §, innehålla följande uppgifter:
1. datum för utfärdandet,
2. ett löpnummer baserat på en eller flera serier, som ensamt identifierar fakturan,
3. säljarens registreringsnummer till mervärdesskatt under vilket varorna eller tjänsterna har omsatts,
4. kundens registreringsnummer till mervärdesskatt under vilket han förvärvat varorna eller tjänsterna, om han är skattskyldig för förvärvet av varorna eller tjänsterna eller det är fråga om en unionsintern varuförsäljning enligt 3 kap. 30 a eller 30 b §,
5. säljarens och köparens namn och adress,
6. de omsatta varornas mängd och art eller de omsatta tjänsternas omfattning och art,
7. datum då omsättningen av varorna eller tjänsterna utförts eller slutförts eller det datum då sådan förskotts- eller a conto-betalning som avses i 3 § erlagts, om ett sådant datum kan fastställas och det skiljer sig från datumet för fakturans utfärdande,
8. beskattningsunderlaget för varje skattesats eller undantag, enhetspriset exklusive skatt enligt denna lag, samt eventuell prisnedsättning eller rabatt om dessa inte är inkluderade i enhetspriset,
9. tillämpad mervärdesskattesats, 10. det mervärdesskattebelopp som ska betalas, såvida inte en särskild ordning tillämpas för vilken denna lag utesluter en sådan uppgift,
11. när faktura utfärdas av köparen enligt 4 §, uppgiften självfakturering,
12. vid undantag från skatteplikt, en hänvisning till
a) den relevanta bestämmelsen i denna lag,
b) den relevanta bestämmelsen i rådets direktiv 2006/112/EG, eller
c) en annan uppgift om att omsättningen är undantagen från skatteplikt,
13. när köparen är skyldig att betala mervärdesskatten, uppgiften omvänd betalningsskyldighet,
14. vid leverans av ett nytt transportmedel till ett annat EU- land, de uppgifter i 1 kap. 13 a § som avgör att varan ska hänföras till ett sådant transportmedel,
15. vid tillämpning av vinstmarginalsystemet i 9 b kap., uppgiften vinstmarginalbeskattning för resebyråer,
16. vid tillämpning av vinstmarginalsystemet i 9 a kap., den eller de av följande uppgifter som är relevanta:
a) vinstmarginalbeskattning för begagnade varor,
b) vinstmarginalbeskattning för konstverk, eller
c) vinstmarginalbeskattning för samlarföremål och antikviteter. Lag (2012:342).
8 a § Uppgifterna som avses i 8 § 8, 9 och 10 får utelämnas i fakturan om köparen är skyldig att betala mervärdesskatten.
Fakturan ska då i stället innehålla uppgift om beskattningsunderlaget för varorna eller tjänsterna med hänvisning till de uppgifter som avses i 8 § 6.
Lag (2012:342)."
Se här: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2023.16/321573.html
Redigerat:
D Dilato skrev:
Samfälligheter har ingen redovisningsskyldighet externt upp till en omsättning på 1,5 MSEK, alltså lite av en blind fläck för myndigheter. Säger inte att man skall göra så, bara att många gör det...Claes Sörmland skrev:
Det har inget med redovisningsplikt att göra, vill man eller måste man redovisa moms måste man vara momsregistrerad. Har man då samtidigt momsfria intäkter, vilket i grunden föreningar har (eller åtminstone haft) så måste man hålla isär dessa delar av verksamheten. Inte nödvändigtvis bokföringsmässigt, men du får inte göra avdrag för ingående moms i den momsfria delen av verksamheten och vice versa.K Kvackatore skrev:
Jag har svårt att få mitt huvud runt detta. Vad är den "momsfria delen" i vårt fall?C cpalm skrev:Det har inget med redovisningsplikt att göra, vill man eller måste man redovisa moms måste man vara momsregistrerad. Har man då samtidigt momsfria intäkter, vilket i grunden föreningar har (eller åtminstone haft) så måste man hålla isär dessa delar av verksamheten. Inte nödvändigtvis bokföringsmässigt, men du får inte göra avdrag för ingående moms i den momsfria delen av verksamheten och vice versa.
Vi köper och säljer vatten.
Vi köper och säljer kollektivavtal för fiber.
Vi köper in tjänster för bl.a. redovisning, grävning, inmätningar.
Vi fakturerar våran egen lagda tid.
Vi köper försäkringar, konto på Dropbox och lite sånt.
Allt som vi köper in betalar vi moms för.
Möjligen tror jag inte det är moms på bankavgifter och försäkringar.
Men nätavgiften, alltså att likställa med uttaxering täcker till 95% kostnader där vi betalar moms.
Ska då uttaxeringen enbart täcka kostnaderna där vi inte betalar moms, t.ex bankavgifter och försäkringar?
Hur gör vi då med resten av driften av föreningen som ska betalas av alla medlemmar? Inför en momsad uttaxering?
Som bakgrund så omsätter vi ca 2,5milj/ år inkl moms.
Driftkostnader på ca 250.000kr utslaget på ca 400 medlemmar.
Mycket intressant detta, inser att jag har vetat aldeles för lite om hur man gör för att göra rätt. Mina intentioner är iaf goda... 😆
Mvh Henrik
Nu pratar jag alltså om föreningens intäkter. Kostnaderna är ju alltsom oftast momsbelagda (med undantag för det som just nämnts, t.ex. räntor och arvoden).B busgraab skrev:
Om enda intäkten är uttaxeringen och denna är momsfri får föreningen inte göra några avdrag för ingående moms och skall inte heller vara momsregistrerad. Det är den tillvaro de flesta levt i, och nu åter befinner sig i efter detta utspel. Det är den momsfria delen.
Om föreningen däremot ägnar sig åt någon verksamhet som är ofrivilligt momspliktig, t.ex. hyr ut parkeringsplatser till utomstående, måste föreningen vara momsregistrerad, lägga moms på hyran för parkeringsplatserna och redovisa denna till Skatteverket. Men det betyder också att det uppstår en rätt att dra av ingående moms för alla kostnader relaterade till dessa parkeringsplatser. Men inget annat.
Det blir i praktiken oftast fallet om föreningen fakturerar för något utöver utdebiteringen.
Därmed har man alltså en momspliktig del av verksamheten som måste hållas isär från den momsfria kärnverksamheten.
Tack för tålamod och svar, men jag som brukar tycka jag är snabb i huvudet förstår fortfarande inte...
Moms in och ut på vatten och kollektivavtal förstår jag. Rapportera till Skatteverket: fattar också.
Moms in och ut på grävjobb och installationskostnader, check på den.
Men åter till det som sedan kvarstår:
Driften av föreningen ska bekostas av uttaxeringen.
Måste denna då vara momsfria per definition? Var går gränsen för vad uttaxeringen ska täcka, kontra det man kan belägga medlemmarna med avgift för drift?
Som sagt, drift för föreningen kostar ca 250.000. dom största kostnaderna är hjälp med redovisning, fakturor för eget arbete.
Ska detta då faktureras utan moms bara för att det täcker drift? Dvs lika peng för alla?
Eller kan uttaxeringen bara på 0kr och man har vad vi kallar nätavgifter för vatten och fiber på ca 400kr inkl 25% moms per år.
I vårt fall är ju det du beskriver som "momsfria kärnverksamhet" just att förse medlemmar med vatten och kollektivavtal via fiber, samt löpande utöka med nya anslutningar. I min värld är vår kärnverksamhet inte knutet till något momsfritt överhuvudtaget.
Hjälp mig förstå, för jag känner mig rätt trög just nu 😬
Mvh Henrik
Moms in och ut på vatten och kollektivavtal förstår jag. Rapportera till Skatteverket: fattar också.
Moms in och ut på grävjobb och installationskostnader, check på den.
Men åter till det som sedan kvarstår:
Driften av föreningen ska bekostas av uttaxeringen.
Måste denna då vara momsfria per definition? Var går gränsen för vad uttaxeringen ska täcka, kontra det man kan belägga medlemmarna med avgift för drift?
Som sagt, drift för föreningen kostar ca 250.000. dom största kostnaderna är hjälp med redovisning, fakturor för eget arbete.
Ska detta då faktureras utan moms bara för att det täcker drift? Dvs lika peng för alla?
Eller kan uttaxeringen bara på 0kr och man har vad vi kallar nätavgifter för vatten och fiber på ca 400kr inkl 25% moms per år.
I vårt fall är ju det du beskriver som "momsfria kärnverksamhet" just att förse medlemmar med vatten och kollektivavtal via fiber, samt löpande utöka med nya anslutningar. I min värld är vår kärnverksamhet inte knutet till något momsfritt överhuvudtaget.
Hjälp mig förstå, för jag känner mig rätt trög just nu 😬
Mvh Henrik
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 24 998 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 24 998 inlägg
Avgifter som ni tar ut för ett utnyttjande av en gemensamhetsanläggning ska beläggas med moms och de ska redovisas som inkomster till föreningen för medlemmarna (och Skatteverket). De direkta utgifter som är associerade med detta ska redovisas med moms.
Alla utgifter för drift och utförande av gemensamhetsanläggningarna ska betalas via uttaxering på stämma med debiteringslängd. Det är som en skatteskyldighet. Här ska ingen moms påföras. De bidrag som uttaxeras utgör inte ersättning för leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster från föreningen till medlemmarna och ska därför inte momsbeläggas.
Var går gränsen på utgiftssidan mellan vad som ska betalas via momsbelagda avgifter och icke momsbelagd uttaxering? Ja grunden för detta är om utgiften är direkt orsakad av den enskildes utnyttjande av en gemensamhetsanläggning eller inte. D v s om utgiften direkt upphör för föreningen när medlemmen inte utnyttjar gemensamhetsanläggningen så ska den täckas av den momsbelagda avgiften. Tänk VA-räkningen från kommunen avseende förbrukningen av vatten eller internetbolagets tjänsteavgift för användare. Alla andra utgifter för anläggningen och föreningen täcks via bidrag från uttaxering via andelstalen och den delen ska ej ha moms.
Alla utgifter för drift och utförande av gemensamhetsanläggningarna ska betalas via uttaxering på stämma med debiteringslängd. Det är som en skatteskyldighet. Här ska ingen moms påföras. De bidrag som uttaxeras utgör inte ersättning för leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster från föreningen till medlemmarna och ska därför inte momsbeläggas.
Var går gränsen på utgiftssidan mellan vad som ska betalas via momsbelagda avgifter och icke momsbelagd uttaxering? Ja grunden för detta är om utgiften är direkt orsakad av den enskildes utnyttjande av en gemensamhetsanläggning eller inte. D v s om utgiften direkt upphör för föreningen när medlemmen inte utnyttjar gemensamhetsanläggningen så ska den täckas av den momsbelagda avgiften. Tänk VA-räkningen från kommunen avseende förbrukningen av vatten eller internetbolagets tjänsteavgift för användare. Alla andra utgifter för anläggningen och föreningen täcks via bidrag från uttaxering via andelstalen och den delen ska ej ha moms.
Redigerat:
I vår uttaxering ingår bl a vatten, värme och internet, eftersom vi har gruppavtal för internet (spelar ingen roll för priset om inte alla medlemmar ansluter sig) och vi inte har individuella mätare för vatten och värme (spelar alltså ingen roll om en medlem använder mycket eller lite vatten och värme). Uttaxeringen är momsfri. Alla har en andel i gemensamhetsanläggningen och alla betalar därför lika mycket.
När vi betalar räkningarna för internet, värme och vatten, ingår moms. Så staten får sin moms ändå på de flesta poster som ingår i uttaxeringen. Moms ingår dock inte i poster som styrelsearvoden, bankräntor, avsättande till underhålls- och förnyelsefonden. Därför är det bättre för samfällighetsföreningar med det nya beslutet att vi inte är momspliktiga.
Om vi däremot tecknar ett hyresavtal med en enskild medlem för parkeringsplats, vilket vi har rätt att göra för det står i vårt anläggningsbeslut att dessa betalas med avgift (inte andel), då måste vi lägga på moms på avgiften och föreningen själv redovisa och betala in den momsen till staten. Har vi utgifter för parkeringsplatserna, kan den ingående momsen dras av först.
När vi betalar räkningarna för internet, värme och vatten, ingår moms. Så staten får sin moms ändå på de flesta poster som ingår i uttaxeringen. Moms ingår dock inte i poster som styrelsearvoden, bankräntor, avsättande till underhålls- och förnyelsefonden. Därför är det bättre för samfällighetsföreningar med det nya beslutet att vi inte är momspliktiga.
Om vi däremot tecknar ett hyresavtal med en enskild medlem för parkeringsplats, vilket vi har rätt att göra för det står i vårt anläggningsbeslut att dessa betalas med avgift (inte andel), då måste vi lägga på moms på avgiften och föreningen själv redovisa och betala in den momsen till staten. Har vi utgifter för parkeringsplatserna, kan den ingående momsen dras av först.
Redigerat:
Absolut, eftersom föreningen inte producerar något själv direkt så är det i stort sett ett nollsummespel.S Stellan Svealand skrev:
Inkommande moms ~ utgående moms så föreningen genererar inga momsintäkter till staten vare sig den är momspliktig eller inte.
Det är därför det är så oerhört absurt att momsbelägga denna typ av verksamhet, det blir bara en massa administration och pengar ut och in på skattekontot utan någon som helst nytta för vare sig samhället eller individen. Det är sannerligen väldigt svårt att se någon logik där. Men nu vann ju förnuftet till slut iallafall.
Är osäker på vad som gäller specifikt för uthyrning av parkeringsplatser till medlemmar. Det kan vara så att det är momsfritt eller frivillig moms då. Gentemot utomstående gäller däremot ofrivillig momsplikt.
Om parkeringsplatserna ingår i gemensamhetsanläggningen och kostnaderna för deras drift tas ut genom uttaxeringen, så skall ingen ytterligare avgift tas ut och alla medlemmar ska ha lika tillgång till parkeringsplatserna. Står det däremot i anläggningsbeslutet att kostnaderna för parkeringsplatsernas drift skall tas ut genom avgift för utnyttjandet av dem och det därmed inte behöver vara lika tillgång för alla medlemmar till parkeringsplatserna, så skall dessa avgifter momsbeläggas och momsen redovisas för staten.C cpalm skrev:
Ur anläggningslagen:
15 § [...]
Andelstal fastställes även i fråga om kostnaderna för anläggningens drift. Sådant andelstal bestämmes efter vad som är skäligt med hänsyn främst till den omfattning i vilken fastigheten beräknas använda anläggningen. Om det är lämpligt, kan föreskrivas att kostnaderna i första hand skall fördelas genom att avgifter uttages för anläggningens utnyttjande. Grunderna för beräkningen av sådana avgifter fastställes vid förrättningen.
Ur domen från Högsta förvaltningsdomstolen:
"Av ansökan om förhandsbesked framgår att de uttaxeringar som Kärrback-strands Samfällighetsförening avser att göra av sina medlemmar för kostnader för drift och upprustning av gemensamhetsanläggningen baseras på de andelstal som fastställts vid förrättningen då anläggningen inrättades. Det är alltså fråga om uttaxeringar som sker med stöd av 40 § lagen om förvaltning av samfälligheter och avser kostnader fördelade efter andelstal enligt 15 § andra stycket första och andra meningarna anläggningslagen. Som framgår av punkt 15 innebär det att kostnaderna fördelas efter vad som är skäligt med hänsyn främst till den omfattning i vilken fastigheten beräknas använda anläggningen, till skillnad från när kostnaderna fördelas enligt tredje meningen genom att avgifter tas ut för anläggningens utnyttjande."