67 075 läst · 2 582 svar
67k läst
2,6k svar
Hur fixar vi prissättningen på elhandelsmarknaden?
Du rör till det. Den strömbegränsning du pratar om påverkar inte alls svängmassan. Ett ställverk kan innehålla kapacitanser och induktanser. Men det har inget med om kärnkraft finns i närheten. Snarare tvärtom eftersom kraftverkets generator då används.
Du kan approximera ett system på detta sätt där du har fastställda H-konstanter men det är svårt att använda för att mäta individuella maskiner i större skala. Anta att man vill tillföra rotationsenergi med ett obelastat svänghjul i form av en synkronmaskin som bara svänger med synkront. Det går inte att mäta med den typen av approximation.K karlmb skrev:Fasförskjutning samt ström och spänning skulle det stått. Dvs fasförskjutning och utmatad/inmatad energi kan användas för att beräkna aktuell eller maximal rotationsenergi.
Om kraftverket tex är begränsat till en viss ström av någon anledning, så är ju eventuellt själva rotorns svängmassa större än vad man kan dra nytta av i detta hänseende.
Dessutom kan reaktiv effekt tillföras eller tas ut vid behov. Detta är också en värdefull egenskap hos modern kraftelektronik.
Ett gammalt traditionellt ställverk på ett kärnkraftverk sägs ha inbyggda kvaliteter i detta , men det är alltså inte enbart stora synkrona elmaskiner som erbjuder detta.
När du har en stort tröghetsmoment tar det lite tid. Det finns generatorer med rotationsmassa på över 1000 ton. Det går inte att blåsa på med full effekt för att få upp varvtalet. Men alldeles oavsett är det inga jättetider vi pratar om i vilket fall. Det jag försökte säga var att det tar längre tid i förhållande till ett system med litet tröghetsmoment.D Daniel 109 skrev:
Redigerat:
Men det går att mäta den faktiska nyttan nätet får.G GrenBo skrev:Du kan approximera ett system på detta sätt där du har fastställda H-konstanter men det är svårt att använda för att mäta individuella maskiner i större skala. Anta att man vill tillföra rotationsenergi med ett obelastat svänghjul i form av en synkronmaskin som bara svänger med synkront. Det går inte att mäta med den typen av approximation.
A Alexander HB skrev:Så du menar att det inte, lokalt, skulle gå att omvandla från en frekvens/spänning till en annan?
Jag förstår likaväl som du att det är samma frekvens överallt på samma ledning, men det var inte det jag skrev. Är du beroende av att alltid ha 50Hz och/eller 230 V så får du bygga en lokal anläggning, som tar emot det som elnätet för tillfället erbjuder och omvandlar detta till vad du nu behöver. Mina element skiter fullständigt i om det är 210 eller 240 V, eller om frekvensen är 40,50 eller 60 Hz.
Förövrigt tillför dina diagnosaktiga one-liners (oftast på formen "nej, så är det inte") inte särskilt mycket. Är du av bättre vetande så försök utbilda istället för att bara påpeka att något är fel.
G GrenBo skrev:En majoritet av vår industri förutsätter en stabil frekvens. För dem blir det mer ekonomiskt att ha ett eget nät med stabil frekvens istället för att åstadkomma stabiliteten på egen hand på varje plats. Således behövs två separata nät för att åstadkomma det du pratar om. Att bygga och underhålla två separata nät är ju knappast samhällsekonomiskt
Helt rätt. Som omformare till järnvägen exempelvis. Tar sin lilla tid.G GrenBo skrev:När du har en stort tröghetsmoment tar det lite tid. Det finns generatorer med rotationsmassa på över 1000 ton. Det går inte att blåsa på med full effekt för att få upp varvtalet. Men alldeles oavsett är det inga jättetider vi pratar om i vilket fall. Det jag försökte säga var att det tar längre tid i förhållande till ett system med litet tröghetsmoment.
Varför skulle det vara det?
Missförstod kanske. De har inga ytterligare behov utöver befintliga toleransnivåer, men det finns mängder av apparatur som kan börja få frispel när frekvensen dalar.D Daniel 109 skrev:
(Redan före att nätets skyddsmekanismer frånkopplar)
Sen är det väl rätt trist att drabbas av frånkoppling pga. låg frekvens i nätet. Inget de kan påverka, men trist.
Jag har mycket svårt att tro att något får problem innan det blir frånkopplingar. Vilken typ av utrustning skulle det handla om.
Inte mycket. Men vindkraftens rotationsmassa har heller inget direkt att göra med den naturliga svängmassa som finns i dagens systemet heller.K karlmb skrev:
Du verkar missförstå vad syntetisk svängmassa är. Den är helt enkelt en energibuffert/frekvensreglering som är så snabb att den kan hjälpa till i det första skeendet vid en transient störning och/eller minska bruset på frekvensen vid normaldrift. Det har ingenting med vindkraft ibsig att göra.
Du kan använda vilken aktiv effekt som helst för att göra detta med rätt kraftelektronik tillkopplad. Till exempel ett batterilager.
Vindkraften är ju dock en bra källa till syntetiskt svängmassa då den kan bromsa/gasa i några få sekunder och sen återhämta sig 10-15 sekunder för att sen göra samma manöver igen.
Äkta svängmassa är helt analog och därför oändligt snabb. Däremot är den inte så uthållig så det behövs "långsamma" frekvensreserver som kan ta vid när det initiala upplagrade energin snabbt tar slut (300 GWs/60-90 MWh i dagens system).
I moderna vindkraftverk är generatorns varvtal frikopplat från elnätets frekvens, vilket gör att nätfrekvensen inte påverkar generatorns hastighet. Därför bidrar vindkraftverk inte med naturlig tröghet till elsystemet.
I bilden här hjälper svängmassan till att ändra lutningen på den linjära första delen av störningen och de mer uthålliga frekvensreserverna ser sen till att återställa frekvensen. Den snabba första utmatningen av energi från svängmassan ger de långsamma källorna tid att kopplas in.
Är kraftelektroniken tillräckligt snabb kan den också bidra i det första skedet och kallas då syntetiskt svängmassa.

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ptja motorer och generatorer med frekvensskydd för att nämna något.D Daniel 109 skrev:
EDIT: Sen den mest känsliga utrustningen bör skyddas av UPS eller liknande, annars får man skylla sig själv.
Men det generella uttalandet att industrin skulle vara obrydd av frekvensstabilitet är felaktigt.
Vad är de ställda på menar du?
Tjänster
Populärt i forumet
-
Sveriges elproduktion är bättre än någonsin
Elavtal, elpriser & elförbrukning -
Vi som gillar kärnkraft, vad behövs för att det ska bli
Elavtal, elpriser & elförbrukning -
Jämför elförbrukning
Elavtal, elpriser & elförbrukning -
Vattenfall timpris rörlig kostnad
Elavtal, elpriser & elförbrukning -
EON höjer elnätsavgifterna IGEN
Elavtal, elpriser & elförbrukning