Studentlitteratur har ett par böcker man kan läsa när man allvarligt funderar på sådana saker - de jag tänker på är https://www.studentlitteratur.se/kurslitteratur/teknik/energiteknik/energiteknik---paket/

Där fins både matematiken bakom det men också massor av olika illustrationer, bilder, tabeller och annat som hur pumpar är konstruerade (som tex. vattenringpump), olika flödesmätningstekniker, tryckfall i slangar och rör, hur vingar skall utformas för en trumfläkt, axialfläkt, turbiner för vattenkraftverk, - ja ganska många av de frågorna som dyker upp med jämna mellanrum på byggahus.

Och givetvis också en massa övningsexempel om man vill räkna på detta.
 
  • Gilla
GK100 och 2 till
  • Laddar…
Har för mig jag såg någon panna som utvecklades av ett svenskt företag som hade inbyggd stirlingmotor för generering av el för ~5 kW? vill minnas att det skrevs om det i NyTeknik.
Sedan finns ju de svenska ubåtarna som drivs av stirlingmotor så helt fel kan de inte vara. Men verkningsgraden är som sagt i häradet av max < 20%. Peltierelement skulle jag aldrig fundera på.

Huvudtesen var att gengas förvisso är bevisat fungerande men gärna sätter igen motorn. Så tänkte att om man istället "kokar vatten" till en turbin eller ev tesla turbin så kanske man kan komma runt det problemet och kanske använda turbin från vissa typer av bil- eller lastbilsmotorsystem. Alternativt stirlingmotor.

Om man testar något är det viktigt att grundprinciperna är rätt annars blir det bara bortkastad insats. Således är Carnots sats i termodynamiken något av en vägvisare av var gränserna sitter. Tänkte att det finns säker någon som provat vattnet i dessa spår innan ;)

Turbin:
En ingenjör arbetar med en stor industriell turbin, klädd i blå arbetskläder och hjälm.

Tesla turbin:
Illustration av en Tesla-turbin som visar komponenter som motor, stator, axel och avgasport.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
tommib
Du tänker på Inresol, som tyvärr gick i konkurs för några år sedan. Synd, tekniken verkadel lovande och hade varit toppen för många nischapplikationer och framför allt kanske som reservkraft.
 
tommib tommib skrev:
Du tänker på Inresol, som tyvärr gick i konkurs
Kanske var det dessa. Hade tekniken kunnat fungera?
Ved till stirling och värme borde vara vettigt. Men termodynamiken och praktisk konstruktion kanske gör det omöjligt.
 
spikplanka spikplanka skrev:
Kanske var det dessa. Hade tekniken kunnat fungera?
Ved till stirling och värme borde vara vettigt. Men termodynamiken och praktisk konstruktion kanske gör det omöjligt.
Jag tror inte att det främsta problemet för inresol var att få tekniken att fungera. Det var snarare en alldeles för nischad produkt. De hade nog ett par fungerande prototyper. Det var en pelletsbrännare som värmde stirlingmotorn och huset. Att värma med pellets är billigare än att värma med el. Men man kan inte fritt välja hur mycket el och hur mycket värme man får ut. De är bundna till varandra. Och att värma med värmepump blir billigare än pellets. Då blir det en utmärkt produkt för fritidshus utan fast elanslutning som mest används på vintern. Eller för preppern som vill ha egen el av princip även om det blir dyrt.

Det var en mycket spännande teknik. Men jag förstår varför de hade svårt att tjäna pengar på den.
 
  • Gilla
GK100 och 2 till
  • Laddar…
Mikael_L
spikplanka spikplanka skrev:
Huvudtesen var att gengas förvisso är bevisat fungerande men gärna sätter igen motorn.
Jag såg en artikel (eller vad det nu var) för en massa år sedan, om en tjomme som körde en Ford Fiesta-motor på gengas, och motorns kylsystem värmde huset och den drev en generator som gav el.
Jag har inget minne av att det var så väldigt tekniskt faktaspäckat, men ändå ...

Jag har nog länkat till den här på forumet, men länken är nog stendöd idag.

Här skrev jag och länkade
https://www.byggahus.se/forum/threads/ingen-starkstroem-i-mitt-naesta-hus.162507/page-3#post-1224687
 
tommib
Ja precis. Själva tekniken fungerade vad jag förstår bra. Svårigheten låg i att producera enheterna till ett pris som var attraktivt för de som kunde tänkas köpa produkten.

Edit: Inresol alltså
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Mikael_L
spikplanka spikplanka skrev:
Om man testar något är det viktigt att grundprinciperna är rätt annars blir det bara bortkastad insats. Således är Carnots sats i termodynamiken något av en vägvisare av var gränserna sitter.
Ja det är sant, för ett spår.
Det finns, och kanske kommer ytterligare tekniker, där Carnot inte är tillämpbart.

Peltierelement är en sådan.

Det kan finnas annat "runt hörnet"
https://www.forskning.se/2022/08/16/fargen-som-kan-omvandla-varme-till-el/
https://kaw.wallenberg.org/forskning/nya-satt-att-bygga-material-som-forvandlar-varme-till-el
https://www.lu.se/artikel/kvantprickar-direktomvandlar-varme-till-el

Jag har noll koll på allt det här, mina länkar är bara snabbt hopgooglade, och jag har inte ens läst dem ordentligt själv än.
Jag har ingen åsikt om rimligheten i tekniken osv.

Men däremot behöver inte alla möjliga processer gå att inordna i ett carnot-diagram, utan det kan ske något i atom-nivå, istället för tryck/temp-domänen.
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
Det kan finnas annat "runt hörnet"
Det finns det alltid, som fusion. Men just nu behövs något som kan värma i närtid. Där ved, gengas, ånga och värme förvisso är gammal teknik. Men den är välkänd och lättillgänglig.

Dessa artiklar säger i princip att termoelektrisk omvandling behöver ett material som leder elektricitet men inte värme men kommer inte till något konkret:
forskning.se: Kvantprickar direktomvandlar värme till el (2022-08-16)
wallenberg.org: Nya sätt att bygga material som förvandlar värme till el (2021)

Denna artikel är mer handfast där man fastslår att det går att omvandla direkt från värme till el utan mellansteg i små skalor. Men också hur man gör det, dvs genom att man bygger pinnar och sätter in avskiljande kvantumprickar som fungerar som filter. Troligen en överledning som bara fungerar för specifika bandgaps energier.
lu.se: Kvantprickar direktomvandlar värme till el (2018-10-11)
nature.com: A quantum-dot heat engine operating close to the thermodynamic efficiency limits (2018-07-16)

Finns dock nantenna som är en massiv matris av antenner för elektromagnetisk energi för våglängder som är releventa för värmestrålning som sedan likriktas. Har dock inte läst om att den tagit sig förbi labbstadiet.

Men inget av detta finns att köpa för vettiga pengar i dagsläget.

Lutar dock åt att ved till ånga som driver turbin eller ved till värme som driver en stirlingmotor inte är i närheten så effektivt som ved till gengas som matar en förbränningsmotor. Således kanske det är mer effektivt att kika på hur man kan rena gengasen till mycket högre grad.
Eller?
 
Redigerat:
Mikael_L
Jodå, jag är med på att det är teknik som inte finns än, och kanske inte ens blir något av.

Men dels ville jag visa på att den klassiska termodynamiken inte sätter alla begränsningar, det finns kanske, kommer kanske, energiomvandlingsprocesser som inte följer något carnot eller rankin-cykel, eller någon annan av de olika tryck/temp-baserade energiomvandlingarna.

Dels ville jag hinta om att det kanske, eventuellt, kan finnas roliga saker runt hörnet.
Men det är ju klart, det innebär ju inte att vi klarar ett elavbrott nästa vecka, om vi nu ska följa trådens tema.
 
Mikael_L
Hej

Jag följde Inresol-projektet (stirlingmotor för elgenerering) och talade tidigt med upphovsmännen, det har gått i konkurs; https://www.svebio.se/app/uploads/2017/11/Stefan_Mastonstrale.pdf

Jag har tittat på peltierelement (att nyttja seebeckeffekt) men det är dålig verkningsgrad, ett bekymmer om du behöver stora effekter.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Peltiereffekt

Köper du en liten ångturbin; ”5KW utbildningsändamål mikrokondenserande ångturbin” så kommer du att ha bekymret med att det handlar om tryckkärl som kräver kunskap och tillsyn med risker för sprängning och därtill myndighetskrav.
https://se.yanturbo.com/coal-fired-...5kw-educational-purpose-condensing-steam.html

”Compower i Lund utvecklar en effektiv, liten värmepanna med en mikroturbin som genererar både värme och billig el. Energikostnaderna kan i bästa fall halveras i villor eller flerfamiljshus.”
https://www.nyteknik.se/energi/hembrand-el-fran-villapannan/947336

Gällande Compower så har jag har svårt att hitta priser och fungerande anläggningar i villanivå, men marknaden verkar finnas främst i Tyskland och Storbritannien där de kopplas till naturgaseldade pannor.

När jag, bland annat, tittat på alla dessa system så har jag kommit till den lösning jag idag har i mitt hus. Med ett extra enfas 230V system med en inverter driven från batterier som är uppbackade med en bensingenerator (ca 4 tim. dygn) som går att köra på aspenbränsle som kan lagras i flera år.

Värmen får jag från två vedeldade spisinsatser (en på varje våning) och genom att köra en varvtalsstyrd cirkulationspump (ca 10-20W) så ökar jag sannolikheten att vattnet i värmesystemet inte fryser.

Det gäller att man bygger ett kostnadseffektivt och driftsäkert system som man själv kan sköta driften av och felsöka i samt med möjlighet till redundans (reserver) vid fel, även under pågående strömavbrott.
 
Mikael_L
Mikael_L Mikael_L skrev:
Men dels ville jag visa på att den klassiska termodynamiken inte sätter alla begränsningar, det finns kanske, kommer kanske, energiomvandlingsprocesser som inte följer något carnot eller rankin-cykel, eller någon annan av de olika tryck/temp-baserade energiomvandlingarna.
Här har vi en lista med ett antal olika termodynamiska cykler.
Det är bara att gotta i sig
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermodynamic_cycle

För den som är intresserad kan det kanske vara lite kul att veta att motorn i Toyota Prius är en Atkinsson cycle, inte Otto cycle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atkinson_cycle
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
För den som är intresserad kan det kanske vara lite kul att veta att motorn i Toyota Prius är en Atkinsson cycle, inte Otto cycle.
[länk]
Även motorn i Mitsubishi outlander PHEV.
 
Mikael_L
Ett problem i denna tråden är att vi diskuterar rätt brett helt olika saker, förvisso närliggande, men ändå rätt olika.

Jag finner att trådstarten indikerar en diskussion i form av beredskap vid olika slags störningar och kriser.
Och då är väl antagligen inte billig energi det prioriterade, åtminstone bör den åtminstone kunna tillåtas vara hyggligt mycket dyrare än vad den normala energileveransen är, kanske dubbelt, kanske 4 ggr.
Kanske inte knasdyrt, typ 50 ggr dyrare ...

Och efter vad trådstarten verkar vara ute efter så blir istället parametrar om hur säkra systemen som ska tas i bruk vid nödläge är.
Dvs, kommer de funka när det gäller, kräver de mycket handpåläggning under tiden då det inte används (som Martin skrev, ha Aspen bränsle, som klarar av att lagras ganska länge), och sånt där.
Det är ju det viktigaste, att man har något robust, som verkligen fungerar vid skarpt läge, och inte kräver speciellt mycket skötsel fram till dess - för sånt slarvar man ju med ganska snart.

Ett reservkraftaggregat och några dunkar med Aspen kan ju t.ex. ha finessen att man kanske även använder det någon gång ibland vid stugan, vid båtens brygga eller någon annanstans, och därmed helt enkelt funktionstestar det hela genom verklig användning, samt får omsättning på bränslet.
Det kan alltså vara en sån där typiskt perfekt lösning för vissa.


Jag vet inte om vi (och självklart även jag) ska skärpa oss lite, och inte blanda in drömmen om billig energi till huset, vilket jag tror "vi" litegrann gör.
 
  • Gilla
fribygg och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.