kisumisu
M Maalkl skrev:
Jag har inte mycket att säga om angående älvarna. Men däremot vindkraft har vi också. Jag tog för något år sedan mig tid att räkna ut hur mycket vindkraft som är installerat i de olika elområdena och SE4 och SE2 hade nästan exakt lika mycket installerat per kvadratkilometer. Att SE2 har så mycket mer vindkraft totalt beror ju på att det är ett antal gånger större än SE4. Så diskussionen om att "vi" i SE4 inte vill bygga någon vindkraft är fel. I Skåne och Halland behöver man inte ens gå upp på en höjd för att se ett vindkraftverk.

Den stora skillnaden är nog att i Norrland är vindkraftverken ett nyare inslag i en annars tidigare orörd och vacker miljö. Särskilt om man står på en höjd. Samt att de är byggda i parker istället för lite överallt.

E.on är en diskussion i sig och jag tycker synd om alla som har dem, oavsett om man bor i Norrland eller Götaland. Kanske lite mer de som bor i Norrland där det går åt mer ström. De enda positiva än så länge är väl att de fortfarande inte har effektavgift. De funderar väl noga och väl på hur de kan tjäna så mycket pengar som möjligt och göra det svårt för oss kunder.
Men sedan så behövs ju elen mer söderut och exporteras till Tyskland. Varför kan man inte bygga kraftverk där det behövs? Nä det är ju lättare köra över människor på mindre samhällen = mindre protester.

Jag har inget emot vindkraftverk, men jag har väldigt mycket emot det att man bygger och bygger saker och sedan i samma veva passat på höja nätavgifter bara för att kunna exportera elen söderut där man inte vill och av nån anledning inte kan bygga!

Sen skulle ju en väldigt stor morot vara = kommuner med kraftverk = billigare el och nätavgifter! = Hur många skulle protestera?! Mindre mängd folk tror jag!

Helt rätt att SE1 har i alla fall lite lägre priser! Men borde vara ännu lägre!
Så det kanske skulle börjas bölas även om orättvisor, om var och annan i område 4 skulle ha vindkraftverk på sin gård med fri eller billigare nätavgift. Är ju jantelagen.
 
Redigerat:
kisumisu
B bjorn.abelsson skrev:
Sverige producerar 30 TWh mer el än vad vi själva behöver. Vad tycker du att vi ska göra med den? För övrigt är Norge det land som vi exporterar mest el till (och som vi importerar mest el från).
Precis det jag menar när vissa påstår att vi har inte tillräckligt el till en fordonsflotta som drivs med el!

Är väl bättre låta sin egen befolkning använda elen till förmånligt pris t ex att ladda just bilen med, än att exportera ut allt.

Skulle alla tjäna på förutom de giriga elbolagen och oljeshejkerna.
 
?
lilytwig lilytwig skrev:
Ladda när du lastar och lossar.
Bussar i stadstrafik kör 2-3 mil. Laddar på några minuter vid vändstation. De har batterier som eg är kondensatorer. Laddar supersnabbt.
Hur ska du ladda en lastbil som lämnar på en industri? Vi brukar ha en el lastbil hos oss som utgår 10 mil ifrån.
Han och alla andra med elfordon kan fetglömma att ladda hos oss iallafall. Chefen vill inte ha en enda laddare =) Inte ens till oss anställda. Elräkningarna var höga nog och ska han lägga pengar för att få till en infrastruktur för att folk ska kunna ladda så kostar det rätt mycket mer.

Bussarna däremot är ju utmärkt att de kan köra på el, Ängelholm - Hässleholm är elbuss, och de kör väl till sin depå och laddar upp, de hade även egen gas när de körde sånt.

Däremot sopbilarna har ingen egen laddare, såg att de skaffat en sådan och stod på en publik laddare och tog upp all plats som fanns.
 
  • Gilla
Kirre2
  • Laddar…
J JanNorden skrev:
Går elpatronen verkligen i 1h 3 gånger i månaden? 4kwh räcker för att värma 80l 40 grader. Om ni har otur så den startar precis på en timgräns.
Diagram över effektförbrukning i november 2024 med toppar markerade för kostnadsprognos.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Legionella körning värmer till ca 60°C
 
C cpalm skrev:
Jo, den omedelbara kostnaden får naturligtvis elnätbolaget stå för, men i en normal näringsverksamhet kompenseras ju sådana investeringar i längden av ökade intäkter. De får ju en ny betalande kund.
Jovisst men det kostar ju.....
Sen i området med bussdepån finns det då flera större bilfirmor som även de ska ha laddstationer.
Då får elnätsbolaget byta ut både transformator och endera lägga en till kraftkabel eller byta befintlig.
Kostar multum!
 
Jag vill påstå att ännu är inte elektrifiering tillräckligt utvecklad för att passa många av godstransporterna, speciellt långväga och de bolag som kör sin fordon i princip dygnet runt. Vi är ännu tidig i utvecklingskurvan. Nu över till elen.

Kostnad för att få hem en kWh har ju ökat ordentligt på 10 år. Vill påstå att kostnaden för oss i SE4 har dubblerats på 10 år. Är det värt ändå-kanske ja. Ännu är det ingen lönsamhet att gå off grid. Vi är också lite mer varsamma om förbrukningen, men å andra sidan har de fasta kostnader relativt ökat, trots ökade elpriser. Ska denna utveckling fortgå, så finns det risk att det har mindre betydelse hur stor förbrukningen är. Sedan vet ju staten att detta är en stabil kassako, så fungerar överallt i världen. Vi måste ju ha pengar till de områden som vi aldrig kan beskatta.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
PeterXyz PeterXyz skrev:
Fossilindustrin är subventionerad på flera sätt globalt och nationellt. Subventionerna kan delas in i tre huvudsakliga kategorier: direkta subventioner, skattelättnader och undantag, samt indirekta kostnader som inte belastar industrin. Här är en översikt:





1. Direkta subventioner





Dessa är finansiella bidrag från stater till fossilindustrin, ofta i form av stöd för produktion, distribution eller konsumtion av fossila bränslen. Exempel:


• Direkta bidrag till olje-, kol- och gasbolag för att sänka produktionskostnader.


• Lån och investeringar från statliga banker till fossila energiprojekt.





2. Skattelättnader och undantag





Regeringar kan ge skattelättnader för att uppmuntra investeringar i fossil energiproduktion. Exempel:


• Undantag från koldioxidskatter eller lägre beskattning av fossila bränslen jämfört med alternativa energikällor.


• Avdrag för prospektering och utvinning av fossila bränslen, som i många länder gör det billigare att hitta och exploatera nya oljekällor.





3. Indirekta subventioner





Detta inkluderar kostnader som industrin orsakar men inte behöver betala själv, exempelvis:


• Miljökostnader: De skador på klimat, luft och vatten som fossila bränslen orsakar täcks ofta av offentliga medel snarare än av industrin själv.


• Hälsokostnader: Föroreningar från fossila bränslen bidrar till sjukdomar, vilket leder till höga vårdkostnader för samhället.


• Infrastrukturkostnader: Staten kan bekosta vägar, hamnar eller annan infrastruktur som används för transport av fossila bränslen.





Globala uppskattningar





En rapport från IMF (Internationella valutafonden) 2021 uppskattade att fossila bränslen subventioneras med cirka 7 biljoner USD årligen om både direkta och indirekta kostnader inkluderas. En betydande del av detta är underprissättning av fossila bränslen, där priserna inte återspeglar deras verkliga sociala och miljömässiga kostnader.





Subventioner i Sverige





Även i Sverige subventioneras fossilindustrin, exempelvis genom:


• Lättnader i energiskatt för vissa sektorer som jordbruk, sjöfart och gruvindustri.


• Undantag för flygbränsle från energiskatt och moms.


• Stöd till fossila bränslen via offentliga investeringar, exempelvis i oljehamnar eller gasnät.





Slutsats





Subventionerna till fossilindustrin försvårar omställningen till förnybar energi eftersom de gör fossila bränslen billigare och konkurrenskraftigare än de borde vara. Avvecklingen av dessa subventioner är en viktig del av klimatarbetet.
Sjukt resonemang!
 
  • Gilla
H-Thomasson
  • Laddar…
P Pligg85 skrev:
Detta kanske blir lite provocerande men ändå en seriös diskussion om elen inkl alla omkostnader är dyra eller inte i svenska hemmet 2024.

Sitter och summerar fakturor de sista 12 månaderna på nätägaren Ellevio och vårt valda handelsbolag Eon.

Totalt en kostnad med abonnemang och precis alla kostnader, skatter och avgifter som hör till.

26.345 kronor
18.019 kWh

Vad har vi fått för det?
Stabil el varje dag, varje timme. Bara plocka ut den ström vi behöver. Detta värmer och kyler vi ca 190 kvm villa samt kör lite uppvärmda växthus på våren. Motor/kupevärmare på två bilar för god komfort på vintern.

Har iaf 21,5 grader på vintern. Snålar inget. Kyler rejält på sommaren. Har servrar och hemautomation som drar mer än genomsnittet.

Vi pratar 2195kr i månaden.
72kr om dagen.
36kr för mig och 36kr för frugan i hushållets utgifter.

Är det egentligen dyrt?

Vad kostar bilen? Vad kostar lånet? Vad kostar en dosa snus eller ett pack cigg? En kaffe på stan?

Visst är det inte bra att det blir kostnadsökning men är det så dyrt i sammanhanget?

Blir ju ett jäkla liv om man framhåller att elen ändå är prisvärd trots allt.

72kr dagen som sagt. 2024. Är det så extremt egentligen för den produkt och service man får för den kostnaden.
Riktigt billigt. Bättre än vad man kunnat hoppats på 👍
 
kisumisu
P paralun skrev:
Jovisst men det kostar ju.....
Sen i området med bussdepån finns det då flera större bilfirmor som även de ska ha laddstationer.
Då får elnätsbolaget byta ut både transformator och endera lägga en till kraftkabel eller byta befintlig.
Kostar multum!
Då får ju företagen betala.
Skall sånt här drabba enskilda hushåll?
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Du kan ha rätt, men det är så vi vill ha det.

El är en självklarhet och måste vara det.

Inget privilegium som vänstern vill framhäva.

Jag vill ha billig/rimlig el så att vi kan göra annat än att tänka på el/värme.
Men jag vill betala så att elnätsbolagen har råd att satsa och underhålla så att det funkar idag och imorgon.

Det är bla därför Sverige har kunnat vata konkurrenskraftigt trots höglöneland.

Vi måste bevaka vårt elpris så att det inte vänder och vi får en dyr el och inte som nu, rimlig/lagom/på gränsen
 
  • Gilla
fribygg
  • Laddar…
kisumisu
? Rkarlsson skrev:
Hur ska du ladda en lastbil som lämnar på en industri? Vi brukar ha en el lastbil hos oss som utgår 10 mil ifrån.
Han och alla andra med elfordon kan fetglömma att ladda hos oss iallafall. Chefen vill inte ha en enda laddare =) Inte ens till oss anställda. Elräkningarna var höga nog och ska han lägga pengar för att få till en infrastruktur för att folk ska kunna ladda så kostar det rätt mycket mer.

Bussarna däremot är ju utmärkt att de kan köra på el, Ängelholm - Hässleholm är elbuss, och de kör väl till sin depå och laddar upp, de hade även egen gas när de körde sånt.

Däremot sopbilarna har ingen egen laddare, såg att de skaffat en sådan och stod på en publik laddare och tog upp all plats som fanns.
Beror ju helt klart vad det är för företag.
Där jag t ex jobbar skulle firmabilarna gott och väl kunna vara på eldrift. Körs bara korta sträckor men ändå är man så anti mot elbilar. Sedan gnäller man i samma veva om dieselpriser och att man inte ska köra så mycket bil.

Tar hellre min privata bil också värme omgående än att hålla på med en kall diesel som måste vara 2-3 timmar på motor och Kupevärmare igång...

Men riktigt snålt av sopföretaget, är det just sånt här som gör att allmänna laddstolpen är så svindyr när företag laddar sina bilar på dessa i sin egen snålhet att inte skaffat egna laddare?
 
T Tordan004 skrev:
Inte provocerande alls. Jag håller med dig att vi får mycket värde för pengarna.
Jag har tidigare bott i "fattiga" Rumänien i ett hus om ca 380 kvm där jag i princip betalade det dubbla för El och gas jämfört med mitt nuvarande hus i Norrland som är av samma storlek. Jag följer min förbrukning via rullande 12-månaderssnitt för att få ett bättre medelvärde och en mer långsiktig trend och så här ser min utveckling ut. Att kunna ligga under 3000 kr per månad tycker jag är billigt för 380 kvm för en familj om 5 och en inomhus temp om 23 grader! Jag klagar definitivt inte på elkostnaderna som de är just nu!
Dock är det som att en Norrman skulle flytta till Sverige och inte klaga på att maten gått upp. Norden har historiskt haft en helt annan prisbild på el än övriga Europa och den anpassning som skett är att Sverige fått anpassa sig till EUs högre priser. Säger som Percy Barnevik sa för ett antal år sedan. ”Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den elförsörjning alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation”
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Karrock
Sant, bra poäng. Jag märker att jag har resignerat inför faktum att svenska politiker och tjänstemän inte verkar stå upp för sin befolkning på samma sätt som andra länder, när nya förslag eller krav kommer från Bryssel.
 
  • Gilla
Henke1299
  • Laddar…
P Pligg85 skrev:
Bedömer att vi skulle kunna köra på 15.000 kWh om man skulle bo i sydligaste Sverige samt lägga lite eftertanke på besparingar.

Är elen dyrare så tenderar man att spara mer. Just nu befinner vi oss där det fortfarande är så billigt att det inte sparas på någon kWh.

Kan säga att vi satte in en ny Contura kamin 2019 när vi byggde kåken och än idag har inte en pinne eldats i den. Däremot kört massor av trä på tippen och just nu avverkar stora mängder egen skog där ett samtal skulle räcka att byta långved mot klyven i säck hemkört.

Bil
P Pligg85 skrev:
ligare med el.
P Pligg85 skrev:
Bedömer att vi skulle kunna köra på 15.000 kWh om man skulle bo i sydligaste Sverige samt lägga lite eftertanke på besparingar.

Är elen dyrare så tenderar man att spara mer. Just nu befinner vi oss där det fortfarande är så billigt att det inte sparas på någon kWh.

Kan säga att vi satte in en ny Contura kamin 2019 när vi byggde kåken och än idag har inte en pinne eldats i den. Däremot kört massor av trä på tippen och just nu avverkar stora mängder egen skog där ett samtal skulle räcka att byta långved mot klyven i säck hemkört.

Billigare med el.
Barnen flyttat ut hos er?

Räknade ihop rullande 12 månadskostnad för el och värme. Villa lite mer än 200m2. Hamnade på 8.372 sek (räknade med 900 sek för November, fick inte fakturan än).

Ca 6 sek per dygn och person i hushållet.

Har haft betydligt högre el kostnad åren innan, men jag har inte känslan, att relationen med Eon har grunden i ömsesidigt respekt, och att Eon är intresserad i en långsiktig kundrelationer. Tror faktiskt inte ens, att Eon vill oss som kund.

Har kört ved klyven på överskottsel idag.
 
?
kisumisu kisumisu skrev:
Beror ju helt klart vad det är för företag.
Där jag t ex jobbar skulle firmabilarna gott och väl kunna vara på eldrift. Körs bara korta sträckor men ändå är man så anti mot elbilar. Sedan gnäller man i samma veva om dieselpriser och att man inte ska köra så mycket bil.

Tar hellre min privata bil också värme omgående än att hålla på med en kall diesel som måste vara 2-3 timmar på motor och Kupevärmare igång...

Men riktigt snålt av sopföretaget, är det just sånt här som gör att allmänna laddstolpen är så svindyr när företag laddar sina bilar på dessa i sin egen snålhet att inte skaffat egna laddare?
Styckebilar kan ju inte köra för långt iväg om de inte finns infrastruktur till lastbilar. Att tro att företag man levererar till ska ha stolpar för att du ska kunna ladda lastbilen en halvtimme är bara att glömma.

På bussar, lastbilar och sopbilar som håller sig inom en viss radie funkar det om man har egen laddare på startplatsen.

Sopbilen kan nog glömma att få egen laddstolpe på sin viloplats dessutom utan att få betala väldigt mycket pengar då markägaren har KR tryckt i ögonen =)
 
  • Gilla
kisumisu och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.