Energideklaration 2024: Regler, kostnader och viktiga förändringar

Om du ska bygga ett nytt hus eller sälja ditt nuvarande hus måste du ha en energideklaration. Här beskriver vi vad en energideklaration är och vad som är viktigt att veta när du beställer tjänsten.

Vi besvarar sju heta frågor om att energideklararera huset.

Vi besvarar sju heta frågor om att energideklararera huset. Foto: Marlén Eskilsson

Vad är en energideklaration?

En energideklaration är ett dokument som ger information om husets energiklass och energiprestanda, det vill säga hur energieffektivt huset är (energiklass A-G) och hur mycket energi som används för uppvärmning, varmvatten, ventilation och fastighetsel (men inte hushållsel). 

Läs mer: Energiklass hus - lönsamt att uppgradera?

I nuvarande energideklarationer omräknas energiprestandan till ett primärenergital, som avgör vilken energiklass huset får. I energideklarationen ingår även uppgifter om uppvärmd area (Atemp) och värmesystem, samt om det har utförts radonmätning och ventilationskontroll (OVK) i huset. Energideklarationen kan även innehålla förslag på åtgärder för att minska energiförbrukningen, det gäller i synnerhet för äldre hus som inte uppnår energikraven för nybyggnation.
Alla energideklarationer registreras i Boverkets energideklarationsregister och är giltiga i tio år efter utfärdandet.

I Boverkets e-tjänst ”Hämta energideklaration” kan du söka och även beställa befintliga energideklarationer.

Varför behöver man göra en energideklaration?

En energideklaration är obligatorisk enligt svensk lag och ska göras för att följa EU-direktiv om energieffektivisering. Ett syfte med energideklarationer är att bidra till ökad transparens vid försäljning eller uthyrning av byggnader, och även hjälpa fastighetsägare att hitta åtgärder för att spara energi och minska driftskostnaderna. 

Vid uppförandet av en ny byggnad kan deklarationen kan ses som ett kvitto på att byggnaden behöver så mycket energi som var avsett när den planerades. Energideklarationen kan även användas för att verifiera byggnadens primärenergital, vilket krävs enligt Boverkets byggregler (BBR, avsnitt 9:25).

Vilka hus måste energideklareras?

Lagen om energideklarationer omfattar alla hus som byggs, säljs eller hyrs ut med nyttjanderätt. Det är alltid fastighetsägarens ansvar att se till att en energideklaration upprättas. 

För nybyggda hus måste energideklarationen göras inom två år efter att det tagits i bruk. Vissa undantag förekommer, till exempel om byggnadens golvarea är lägre än 50 kvm eller om byggnaden används mindre än fyra månader per år, alternativt har en årlig energianvändning motsvarande mindre än 25 procents helårsanvändning. Det innebär till exempel att de flesta fritidshus inte behöver energideklareras

Kan man göra en energideklaration själv?

Nej, för att göra en energideklaration måste du anlita en oberoende, certifierad energiexpert som är godkänd av Boverket. Energiexperten ska samla in uppgifter om byggnadens energianvändning och analysera data innan deklarationen utfärdas. Energideklarationen ska föregås av en besiktning på plats, såvida det inte gäller ett nybyggt hus som dokumenterat uppfyller energikraven (lägst energiklass C). Det är inte heller nödvändigt att på plats-besiktiga ett enbostadshus som ”har liknande utformning, storlek och energiegenskaper som en annan byggnad som har besiktats”.

Klicka här för att söka efter certifierade energiexperter i ditt närområde (Boverkets tjänst).

Vad kostar en energideklaration?

För ett normalt småhus ligger priset för en energideklaration oftast mellan 3000 och 5000 kronor.

Kostnaden varierar beroende på:

  • byggnadens storlek, 
  • byggnadens komplexitet och 
  • vilket företag som du anlitar. 

Priset kan vara högre om byggnaden är större eller om fler inspektioner krävs. Ofta erbjuder olika företag olika priser och tjänstepaket, så det kan vara klokt att jämföra innan du bestämmer dig för vem som ska utföra deklarationen.

Vi visar här exempel på vad det kostar att göra en energideklaration

Vad gör man om man är missnöjd med en energideklaration?

Om du anser att energideklarationen innehåller felaktigheter bör du i första hand vända dig till energiexperten eller företaget som energiexperten arbetar för. 

I andra hand kan du kontakta det certifieringsorgan som godkänt energiexperten. Certifieringsorganet, som ska finnas namngett i energideklarationen, har möjlighet att återkalla certifikat om energiexperten bedöms ha agerat felaktigt eller oseriöst. I specifika fall som berör Boverkets tillsyn över energideklarationer kan du vända dig direkt till myndigheten. Läs mer om tillsyn över energideklarationer här.

Kommer reglerna för energideklarationer att ändras?

Reglerna för energideklarationer i Sverige har ändrats några gånger för att anpassas till nya krav och direktiv, både på nationell nivå och inom EU. Den senaste förändringen skedde 2019 när man införde nya mätmetoder och skärpte kraven på energideklarationens innehåll.

År 2021 visade en rapport från Riksrevisionen att systemet för energideklarationer inte fungerat särskilt bra. På grund av denna kritik har Boverket fått i uppdrag av regeringen att undersöka hur energideklarationerna kan bli ett bättre verktyg för att styra energiförbrukningen. De ska också se över hur systemet kan anpassas till EU:s nya regler för byggnaders energiprestanda (EPBD).
Boverket ska presentera sin slutrapport i december nästa år. Det kommer högst troligt leda till att reglerna och kraven för energideklarationer förändras inom de närmaste åren.

Läs mer om Boverkets översyn av energideklarationer.