12 tips för att spara tid i trädgården
Avgörande för att få en bekväm trädgård är att ha ett perspektiv på 10-20 år. Att plantera ett äppelträd går fort, men tio år senare tar det mycket tid varje år.

Jonas Lindmark har funderat på vad som tar mest tid i hans trädgård och hur han skulle kunna minska på arbetsbördan.
Det går fort att köpa mer till trädgården - men underhållet blir sedan ofta tidskrävande. Efter att ha pysslat med samma trädgård i snart 30 år har jag märkt att där finns tidstjuvar.
Å ena sidan är det roligt med en vacker trädgård och bra avkoppling att planera, bygga, plantera och ta hand om växtligheten. Men när arbetet blir för repetitivt och tidskrävande ger det mer frustration än glädje. Här är mina tolv tips.
1. Skippa äppelträden
Det som tar mest tid i min trädgård är äppelträden. Jo, jag tycker att bland det härligaste i trädgården är att skörda frukt och grönsaker, men har märkt att tidsåtgången är väldigt olika. Bekvämast är rabarber, sparris och amerikanska blåbär: de behöver bara gödsel på våren, sedan ger de snällt skörd utan att något extra arbete krävs. Även bigarråträdet och vinbärsbuskarna sköter sig nästan själva. I växthuset är paprikor betydligt enklare än tomater.

Motsatsen är äppelträden. Vi har 6 stycken i vår trädgård, två gamla stora och fyra svagväxande i spaljé runt en uteplats. Totalt ger de ungefär 100 timmars arbete under ett år. Jobbet börjar i juni med att plocka bort kart så att grenarna inte tyngs ned och går av, sedan fallfrukten i augusti. I september är det dags att plocka inför mustningen och börja köra fallfrukt till soptippen. Sist återstår beskärning.
Självklart blev mängden jobb mindre om vi bara hade ett äppelträd. Och visst har vi glädje av ungefär 100 kilo äpplen per år. Men professionell mustning kostar oss 24 kronor per liter, ungefär som mataffärens äppeljuice. Och den ekonomiska vinsten på att slippa köpa frukt under 4-5 månader blir låg räknat per arbetstimme.
2. Plantera lökar och buskar som inte behöver klippas

Det finns växter som är nästan magiska på att klara sig själva. Påskliljor och allium-lökar kommer tillbaka fler och fler, år efter år. Rhododendron håller en snygg form och bladen är nästan lika vackra som blommorna. Det enda de behöver är gödsel på våren.
Träd och buskar är ofta väldigt vackra på fotografier. Men välj noga en art som passar platsen, en som blir lagom stora fullvuxen utan att behöva beskäras. Bäst är normalt buskar. Sämst är skogsträd som björk, ek, tall och gran, de blir nästan alltid för stora och skapar problem på en normal trädgårdstomt.
3. Plantera (svagväxande) häckar istället för staket
En friväxande häck, eller en svagväxande som går snabbt att klippa, ger totalt sett över en 10-årsperiod mindre jobb än ett staket. Staket eller plank är dels mer tidskrävande att bygga, jämfört med att plantera en häck. Dels behöver staket tvättas och målas om för att hålla sig snygga, vilket tar mycket tid om de är långa.

Häckar kan också på sikt bli tidskrävande eller besvärliga att hålla snygga, om de är starkväxande eller har taggar. Välj hellre en sort som inte skickar upp halvmeterlånga grenar varje sommar, så slipper du mycket jobb om tio år. Visst får du de första åren en mindre imponerande häck för pengarna om du väljer buxbom istället för tuja, men på sikt en häck som är lätt att hålla lagom liten.
4. Lägg marktäckväv och grus runt buskarna
Bland det tjatigaste i trädgården är att rensa bort ogräs och små träd som magiskt dyker upp. Klipper du eller kör med röjsåg, så skjuter rötterna snart nya skott. Och att gräva upp rötterna tar mer tid. Min lösning runt byggnader, mellan buskar och på andra avsides ytor är täckväv plus makadam 8-16.
Många föredrar täckbark, kanske för att den är mer naturfärgad och mindre tung. Men täckbarken förvandlas efter några år till jord och då kan ogräs börja växa. Grus är inte heller evigt underhållsfritt, multnade växtdelar bildar ett jordlager ovanpå täckväven där ogräsrötter får fäste. Men de kantiga stenarna i makadam ger en stabil yta att gå på och kan återvinnas med ett finmaskigt galler.
5. Undvik krukor, särskilt de små

Att så växter i små krukor är enkelt, men blir tidskrävande när växterna tar sig och kräver vatten, noppning, gödsel och ogräsrensning. Självvattning i stora krukor och blomlådor underlättar, men å andra sidan ger de mer jobb på hösten när de ska tömmas eller övervintra.
Undvik överhuvud taget växter som behöver vattnas mer än en gång i veckan. Visst är solvarma tomater jättegoda, men för att lyckas bra krävs antingen väldigt mycket tid eller automatiserat gödselvatten. Första sommaren, innan nya växter fått tillräckligt med rötter, behöver de förstås hjälp när det inte har regnat. Men för att spara tid och tillåta resor behöver den färdiga trädgården klara sig utan bevattning.
6. Använd växthuset som uterum

Köp inget växthus om du vill spara tid. Och har du redan ett så använd det som fikaplats när nordanvinden kyler. Visst växer grönsakerna fortare bakom glas, men kräver därmed mer vatten och skuggväv när solen bränner. Eller får problem med sjukdomar och löss när det regnar. Dessutom behöver fönstren tvättas och kanske även reparationer. En carport är mer flexibel och kräver mindre underhåll.
Läs mer: Bygga växthus - välj rätt storlek, konstruktion & placering
7. Skaffa en (bra) robotgräsklippare
Gräsmattor är tidskrävande. Visst är det både snyggt och användbart att ha en välskött gräsplan, men för de flesta med ont om tid gör tidsbesparingen det värt att köpa en robotgräsklippare. Fast bara om din tomt eller åtminstone större delen av gräsytorna lämpar sig för en robot, för du vill inte lägga tid på och bli frustrerad över en maskin som inte fungerar. Prata först med vänner och grannar som har robotgräsklippare plus läs igenom tester och lär dig farorna, så minskar risken att du blir besviken.
8. Så blomsteräng

Avsides ytor där gräset växer dåligt passar bra för blomsterfrön. Då behöver du bara klippa en gång om året med lie, trimmer eller röjsåg. Och låt mossan vara, om den inte sprider sig till en yta där du går ofta. Ängsblommor är spännande, för det varierar mellan åren vilka som tar sig bäst. Dessutom lockar de fjärilar och andra insekter, så att du får en levande trädgård.
Läs mer: Gör din trädgård klimatsmart steg för steg
9. Låt löven ligga över vintern
Vissa sorters löv, som ek och lönn, bildar tjocka lager som multnar långsam och behöver tas om hand. De kan dessutom göra nytta som frostskydd i rabatter och under buskar, plus hjälpa igelkottar och andra djur att överleva vintern.
Men att ägna tid åt att samla ihop och plocka upp vartenda löv är slöseri med tid. Nya blåser ändå in, men framförallt så blir de flesta uppätna av maskar och försvinner av sig själv. De som ligger kvar på våren tuggas sönder första gången du klipper gräset, eller följer med när du gör rabatterna fina inför sommaren.
10. Asfaltera

Vi hade en grusad uppfart de första åren, men passade på att asfaltera drygt 100 kvadrat när Skanska ändå gjorde om vår gata. Visst kostade det, men det är en investering som fortfarande gör mig glad. Asfalten tål salt på vintern och är lätt att skotta, på sommaren växer inget ogräs. Jag spolar rent med högtryckstvätt en gång varje vår, det är allt.
Läs mer: Asfaltering kostnad
11. Marksten är bättre än trädäck
Andra ytor vill man ha mer ombonade och trenden med allt större trädäck verkar fortsätta. Men tryckt virke blir ganska snart fult, särskilt i skuggiga lägen. Vårt ena trädäck bytte vi till komposit för tio år sedan, men nu är även kompositplankorna solkiga och går inte att få helt rena vare sig med målartvätt eller högtryck. Visst går det att hålla trä snyggt genom att tvätta och olja varje år, men är ytorna stora tar det lång tid och blir dyrt.

Marksten kräver mindre jobb än ett trädäck och håller längre. Svagheten är främst att ogräsfrön kommer flygande och växer i skarvarna. Ett alternativ till stålborstar, ogräsättika eller gasolbrännare för att hålla växtlighet borta är att redan från början plantera tramparv, kryptimjan eller backtimjan i skarvarna mellan stenarna.
Läs mer: Jämförelse trä vs sten på uteplatsen
12. Ta hjälp av andra här på Byggahus.se
Att köpa och plantera växter går fort, jämfört med all tid som därefter kan krävas för att sköta dem. Lägg därför först tid på att läsa på och fråga andra om för- och nackdelar med växten, innan du köper.
Till delforum Trädgård
Kommentarer
52