Energieffektivt och ekologiskt experimenthus

Vad vore världen utan eldsjälar? Erik Hedenstedt är snickaren som brinner för arkitektur, miljövänliga byggmaterial och ny teknik. Den här veckan flyttar han in i experimenthuset som är både energieffektivt och ekologiskt.

Energieffektivt och ekologiskt experimenthus

Foto: Erik Hedenstedt

Erik Hedenstedt har jobbat som snickare i 20 år, specialiserad på tegeltak. Han har ett stort intresse av arkitektur och modern teknik. Även miljövänliga byggmaterial ligger honom varmt om hjärtat. Idén om att bygga det optimala huset föddes för tre år sedan i samband med att han startade en butik för ekologiska byggmaterial.

Erik Hedenstedt– Jag ville bygga ett hus som är minst lika energisnålt som ett passivhus, men med höga krav på komfort och estetik. Och det skulle byggas av miljövänliga byggmaterial, säger Erik Hedenstedt.

Huset är alltså något av ett experiment där Erik tillsammans med arkitekt Anna Webjörn har satt ihop ny miljövänlig teknik och miljövänliga byggmaterial. Husets konstruktion och utformning främjar också låga energikostnader.

Liten boyta är ett exempel på det. Erik ville hålla nere boytan och här gällde det att komma på vad som var optimalt. Det landade på 120 kvm.

– Vi kommer inte att kunna bo så stort i framtiden när kostnaderna för uppvärmning stiger, säger Erik.

Huset skulle också hålla hög kvalitet rakt igenom och för att få ekonomi i bygget var det mindre yta som gällde.

Förråd, vindfång, vedbod, växthus och sydostspetsen av huset som är klädd i härdat glas tillhör inte klimatskalet, utan är hängda utanpå.

– De här delarna bidrar till vindskydd och kan utnyttjas utan att räknas med i boytan, säger Erik. Hade de varit placerade innanför klimatskalet hade inte boytan ökat, men ytterväggarnas area hade ökat.

Huset är byggt på en triangelformad klippa med utsikt mot Stadsfjärden, två mil utanför Trosa. Med klipphällens form blev det givet att också huset skulle få formen av en triangel. Sedumtaket smälter väl in på naturtomten.

Ytterväggarna består av träreglerar med råspont. Innerväggarna är av murtegel och denna tunga stomme lagrar värme. Ytterväggarna är isolerade med 38 cm linullsskivor, taket med 50 cm linull och i den radonskyddade plattan på mark ligger 30 cm miljövänligt cellglas.

– Linull har ju den fördelen att den kan hålla en viss mängd fukt. Det minskar risken för skador på konstruktionen, om fukt som tar sig förbi den diffusionsöppna ångbromsen kondenserar, säger Erik.

Cellglas valde Erik för att det är bra ur miljösynpunkt och långsiktigt hållbart. Nackdelen med materialet är att det är väldigt dyrt och Erik tror av den anledningen inte att han skulle använda det igen.

– Men det var kul att prova, säger Erik.

Husets fönster har ett u-värde på 0,8 för hela konstruktionen. Så lågt blir det för att det sitter dubbla tätningslister, bågarna av ek är fint gjorda och glasen har dubbla lågemissionsskikt och kryptongas emellan. Fönstren är tillverkade i Polen.

Stora delar av värmesystemet sitter synligt på söderfasaden – plansolfångare som också fungerar som markiser. De här solfångarna värmer vattnet för dusch och bad vintertid, på sommaren räcker värmen också för en liten utomhuspool. På balkongen sitter det en luftsolfångare som alstrar varmluft. Vintertid drar man ut ett svart draperi på balkongen och ställer om ett spjäll så att uppvärmd tilluft förs in i huset.

Solcellerna alstrar också en viss mängd elström och för att maximalt utnyttja använd energi återvinns värme ur både ventilationsluft och avloppsvatten.

För återvinningen av avloppsvattnet har Erik hittat en ny produkt som han importerar från Canada.
– Man ersätter en del av avloppsröret med den här värmeväxlaren. Enligt uppgift ska hälften av värmen i avloppsvattnet kunna återvinnas, berättar Erik.

För att även kunna värma tappvatten utan el på solfattiga vintrar, har Erik satt in en vattenmantlad vedkamin. Med vedkaminen slår han två flugor i en smäll när han kan mysa framför brasan samtidigt som han värmer vattnet.

Till inredningen har Erik satsat på hög kvalitet. Köket är modernt.

– Här köpte jag standardstommar men lät en lokal snickare snickra luckor av al som är huggen i trakten.

Från köket finns en direkt utgång till växthuset, nära till kryddträdgården med andra ord.

Innerväggarna är putsade med ett tjockt lager lera som sedan målats med naturliga jordpigmenterade lerfärger. På nedre plan ligger kalksten på golvet, på övervåningen stavparkett av ek. Till det matchar fönstren av oljad ek.

I dagarna flyttar Erik in i experimenthuset. Han har tänkt bo där i ett år, se vad som var bra och vad som var dåligt och samtidigt trimma in all teknik. Vi får väl se om han flyttar ut efter ett år, eller om han rent utav inte kan lämna sitt experiment.

Energieffektivt och ekologiskt experimenthus bild 2
Energieffektivt och ekologiskt experimenthus bild 3
Energieffektivt och ekologiskt experimenthus bild 4
Energieffektivt och ekologiskt experimenthus bild 5
Energieffektivt och ekologiskt experimenthus bild 6
Energieffektivt och ekologiskt experimenthus bild 7
Energieffektivt och ekologiskt experimenthus bild 8
Energieffektivt och ekologiskt experimenthus bild 9