Husdrömmar: Runt hus av halm och lera
När Husdrömmar tar sig upp till Västerbotten för att följa Erik och Lauras bygge av ett energieffektivt runt hus av halm och lera, då handlar programmet om byggteknik mer än någonsin. Vi får reda på många smaskiga detaljer om hur man kan bygga ett hus ekologiskt, med ovanliga lösningar och material,
Det är i juni 2017 som Gert Wingårdh och Anne Lundberg tar sig upp till Kassjö utanför Umeå i Västerbotten. Där träffar de Erik och Laura Vidje som ska bygga ett hus av 300 halmbalar och lera, ett bygge de har planerat under många år. De ska använda så miljövänliga material som möjligt.
Huset ska också använda så lite energi som möjligt när de väl bor i det. De planerar att köpa in hjälp med att bygga platta och en stomme med tätt tak. Resten ska de bygga själva.
Erik är 38 år och infödd västerbottning. Han jobbar till vardags som samhällsplanerare. Laura är 30 år och jobbar som hållbarhetskonsult. Hon flyttade till Sverige från Berlin för åtta år sedan. Hennes husdröm hänger ihop med hennes ursprung. Hennes mormor i Östtyskland var inte van vid överflöd, utan där sparade man på allt och slängde aldrig något. Det tankesättet vill hon ska gå igen i deras husdröm, inget slit och släng.
Fakta om huset
Byggstart: Juni 2017
Storlek: 125 kvm
Stomme: Trä
Isolering: Halm
Fasad: Lera
Grund: Cellglas
Väggtjocklek: 70 cm
Energiförbrukning: 5000 kWh/år
Budget: Drygt 3 miljoner kronor
Tidplan: 2 år eller mer
De ska bygga högt uppe på en tomt som har 6 meters höjdskillnad.
Huset ska ha två sovrum, ett kontor, badrum med bastu, teknikrum, kök, vardagsrum och i mitten av huset en rund salong med takfönster.
I en liten del av huset ska de ha ett loft.
De ger huset en rund form eftersom det är den energieffektivaste formen ett hus kan ha. Detta för att det ger minst mängd yttervägg i förhållande till platta och boyta. Egentligen är en glob den mest energieffektiva formen, men med även ett runt tak kunde det ha blivit problem med bygglovet, så de drog gränsen där.
Detta blir Europas nordligaste halmbalshus.
Konstruktionen
Ytterväggen kommer att bli 70 cm tjock. Den byggs upp av en bärande trästomme med två skikt av hårt pressade halmbalar, som lerklinas på in- och utsida. Huset placeras på ett sätt så att de tar tillvara energin från solen maximalt med de stora fönstren i söderläge. U-värdet i väggarna är 0.093.
Huset är konstruerat för att klara klimatförändringar, med mer torka, mer regn, mer extrema snölaster med mera i framtiden. Huset ska därmed fungera även om 50 år.
Toaletterna är långkomposteringstoaletter, där avföringen lagras under lång tid, med maskar som bearbetar den. Vätskan som bildas där pumpar man upp en gång per år och använder för att gödsla med.
Men husbygget kommer också att innebära ett nytt sätt att leva efter att de har flyttat in. De kommer att hämta vatten från en närliggande bäck. De kommer att bruka jorden runt huset och äta det de själva odlar. De kommer att hyra solceller för att få hushållsel. Solfångare på taket värmer vattnet.
Bygget börjar
I juni 2017 när bygget börjar levereras byggmaterialet på en gång, förutom grundplattan till garaget. De tar ett beslut att gjuta den plattan i ”miljöovänlig” betong för att inte bli försenade. De har hjälp av släkten att bygga just nu och behöver komma vidare.
För att bygga grund till bostadshuset använder de 40 st färdiga byggelement av återvunnet glas, sk cellglas. De bedömer att det blir för komplicerat för dem att bygga plattan själva och tar in hjälp med den samt med att bygga trästommen.
Läs mer: Grund av cellglas jämfört med traditionell platta på mark
I december 2017 kommer en snöstorm innan de har hunnit täcka in huset i presenningar. Det blir till att städa upp och skotta ut snön. Halmen i garaget är lite fuktig, men verkar OK.
Halmbalshus på Österlen
Gert besöker ett halmbalshus på Österlen, inklätt i furupanel. I huset bor Karin Malmgren som driver Ecotopia, ett kunskapscentrum för den som är intresserad av att bygga och leva mer ekologiskt, energieffektivt, självhushållande samt kretslopps- och miljöanpassat. Karin visar och berättar om hur hennes halmbalshus är byggt.
Hennes väggar är 33 cm tjocka, till skillnad mot Erik och Lauras halmbalshus som får 70 cm tjocka väggar. Gert tycker inte att han kan känna att det är ett halmhus.
När man bygger halmbalshus måste man tänka på u-värde och brandsäkerhet. Därför kan inte vilken halm som helst användas, utan man använder en CE-märkt certifierad halmbale. Denna är tyngre, halmen är horisontellt packad, har hela strån av vårvete som innehåller luft, till skillnad från den ocertifierade som har brutna strån och ligger huller om buller.
Tyvärr har vi ingen produktion av CE-märkta halmbalar i Sverige.
Bygget fortsätter våren 2018
Erik och Laura har återhämtat sig under vintern, och i april 2018 fortsätter de. Nu ska de bygga vidare resten av huset själva. De börjar med att vädra ur och torka upp sitt pågående husbygge.
Grundmuren som halmbalarna ska ställas på bygger de upp av tegelmurblock som väger 10.7 kg styck. Blocken har hålrum som är fyllda med perlit, en mineral som man packar löst. Det ger bra u-värde och ett minimum av köldbryggor mot plattan.
När markarbetena skulle göras råkade grävmaskinisten lägga alla massor över ett avloppsrör de behövde. Nu får Erik gräva fram det själv för hand. Laura jobbar med att säkra upp en slänt så att den inte ska rasa ner mot huset.
Varje halmbal ska packas och fästas så bra som möjligt.
Receptet på fasadputs av lera
I oktober inser de att de är försenade. Sommaren var väldigt varm och de kunde inte börja lägga på leran som tänkt. Men nu har de satt igång med att putsa garagets fasad.
På halmbalarna lägger de först ett lager klister. På det lägger de grovputs.
Laura och Erik tillverkar sin puts av lera själva. Grovputsen tillverkar de genom att blanda lera i pulverform, sand, jord från deras egen mark, kutterspån för att få fiber som blir armering, små halmstrån, vatten och färsk hästgödsel som de hämtar i en hage bredvid. Hästens avföring består ju till stor del av gräs egentligen. De smular ner den i leran och blandar allt.
Leran buffrar fukt vilket bidrar till ett bra inomhusklimat.
Egentligen är kogödsel ännu bättre än hästgödsel, men de har inga kor nära. Det skulle ju vara närproducerat därför tar de sitt byggmaterial från hästen i hagen bredvid istället.
Halmbalshusens historia
De första halmbalshusen byggdes i USA för drygt 100 år sedan. I slutet av 1800-talet var det brist på virke i västern i USA. Samtidigt hade halmbalspressen just uppfunnits. Det nya byggmaterialet låg nära till hands. På bilden ovan ser du väldens första halmbalshus, förmodligen.
Inredning av huset kan börja
När ytterväggarna är uppbyggda börjar de inreda huset. På golvet lägger de lera ovanpå golvvärmeslangarna. Vintern 2020 börjar de bygga innerväggar. Det har tagit enormt lång tid att lerklinka väggarna.
Huset nästan klart
När Gert och Anne besöker huset sista gången i mars 2021 är huset inte riktigt klart på insidan, men de har hunnit putsa en liten bit innervägg så att man ser hur det kommer att bli sedan.
På vägen till huset passerar programledarna solcellspanelerna som ger huset el. På garaget sitter solfångare som producerar varmvatten till huset. När det var snöstorm och 20 minusgrader ute var det 33 grader i solfångarna när solen sken.
Gert älskar fasaden av lera.
Köket är återvunnet från Eriks föräldrahem. Det är 50 år gammalt och har stått i föräldrarnas källare sedan de bytte kök.
Trots att det blåser ute och är kallt så är ytterväggarna varma på insidan. Gert är fascinerad. De tjocka ytterväggarna gör att det skapas djupa nischer vid fönstren där man kan sitta.
Innerväggarna isolerar de med halm. Cirkeln i centrum av huset är byggd i tegel.
De berättar att de hade tänkt måla allt vitt, men Gert opponerar sig starkt. Behåll naturfärgerna!
Det känns stort, men leran gör att ljudet är dämpat så det är ganska mysigt ändå.
Gert älskar de tjocka väggarna, de djupa fönsternischerna, hålet i taket, ljusföringen. Han gillar volymen, men också regin; hur det går från golvet upp till loftet till en helt tät vägg.
– Det är som en spiral i min rumsupplevelse, säger han.
– Det är riktigt riktigt bra det här.
Lergolvet är inte klart, det ska på en slutfinish i lera och sedan behandling med linolja.
Kostnaden för huset i sin helhet landar på 2,5 miljoner kronor. Räknar man in tomt och alla kringkostnader landar slutsumman på 4,5 miljoner kronor.
De räknar med att kunna flytta in på fyraårsdagen när de började bygga, vilket blir i juni 2021.
Kommentarer
70