En miljon svenskar strömmar olaglig IPTV

Illegala IPTV-tjänster ses som ett växande hot mot tv-branschen.

Illegal IPTV-användning har exploderat i Sverige, där över en miljon svenskar nu beräknas använda dessa tjänster. IPTV, som levererar tv-innehåll via internet, erbjuder genom piratkopiering tillgång till betalkanaler och strömningstjänster för en bråkdel av det ordinarie priset. För drygt hundra kronor i månaden kan användaren strömma ett enormt utbud av kanaler och innehåll. Ett liknande abonnemang hos en enskild laglig IPTV-leverantör kostar drygt 700 kronor i månaden.

Trots att tekniken i sig inte är olaglig, utnyttjas den av kriminella nätverk som hackar och vidaresänder stulna sändningar. Branschen beräknas förlora över en miljard kronor årligen.

Tv-bolagen ser en dyster framtid om trenden inte vänder. De menar på att det redan är kännbart och att svenska produktioners framtid äventyras. Vidare kopplar de verksamheten till organiserad brottslighet och gängkriminalitet.

Rättsväsendet har hittills inriktat sig på de som säljer abonnemangen, inte de som köper. Senast i juli dömdes två män till fängelse för grovt upphovsrättsbrott med krav om att betala mångmiljonbelopp till tv-bolagen som följd, detta efter att ha försett tusentals kunder med illegal IPTV. Samtidigt varnar Viaplay för att piratverksamheten driver upp priserna för lagliga abonnenter.

Att prenumerera på illegal IPTV är sannolikt olagligt, även om det ännu inte har prövats i svensk domstol. Men de brukare av illegal IPTV som Dagens Nyheter pratar med säger att priserna på lagliga abonnemang gått upp till en absurd nivå, och att möjligheterna att hitta billigare alternativ eller köpa mer individanpassade paket gör att man väljer att ta risken.

- Det positiva för mig överväger, säger en anonym användare till Dagens Nyheter.