Fler anmälningar mot mäklare men få straffas
Bostadsmarknaden gick trögt 2024 och det finns tecken på att mäklarna använt lockpriser och andra mer eller mindre brottsliga metoder i större utsträckning för att få igenom en affär. Nu lättar marknaden och du som konsument bör se upp vid valet av mäklare.
Anmälningarna mot mäklare och särskilt vad gäller lockpriser och andra brister i marknadsföringen ökade under 2024, men få mäklare straffas för det.
– Lockpriser är ett område där det är svårt att bevisa att mäklaren gjort fel bara för att priserna stuckit iväg.
Det menar Jacob Bucht vid Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) i en artikel i DN idag.
Läs mer: Lockpriser - så påverkar de bostadsmarknaden
Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare steg med över 21 procent under 2024, totalt 970 fall enligt Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Av dessa ledde 222 till beslut mot mäklaren i form av varningar och 29 indragna licenser. Vanliga anledningar var brister i redbarhet, lämplighet eller grov brottslighet. En mäklare förlorade t ex sin licens efter att ha dömts för grov kvinnofridskränkning och andra brott.
Trots ökningen är siffran lägre än under både 2022 och 2021. De vanligaste klagomålen, 429 stycken, handlar alltså om marknadsföring och lockpriser (170 st). Andra klagomål gäller brister i objektbeskrivning, budgivning och kommunikation.
FMI menar ändå att majoriteten av mäklarna sköter sig, men det är vanligt med okunskap om både mäklarnas och konsumenternas skyldigheter.
150 anmälningar gällde undersökningsplikten. Jacob Bucht pekar även på att vissa anmälningar tyder på att det finns en okunskap hos konsumenterna om vilka skyldigheter som ligger på mäklaren och inte. Som konsument bör du tänka på att din undersökningsplikt är långt gående.
Läs mer: Undersök huset noga innan köp
I år kommer bostadsmarknaden att ta fart och stigande bostadspriser är att vänta. FMI uppmanar både köpare och säljare att vara pålästa och kontrollera om mäklaren är registrerad och har några påföljder, innan du anlitar.