Villa Karstorp - sluttningstomten ingen ville ha blev sommarparadis
Sommarhuset i Båstad blev en lång resa med finansieringsproblem och inte minst en svårbyggd tomt på gränsen mellan Båstads stadskärna och det omgivande odlingslandskapets bondgårdar och äppellundar.
Vid vägs ände stod arkitekterna Kristofer och Ella Swahns sommarnöje Karstorp klart och tog hem en nominering till Rödfärgspriset 2024.
Kristofer Swahn har nog Malmös minsta arkitektkontor: två rum i fil, lagom för två, toalett över gården. Inte desto mindre ritade han, tillsammans med dåvarande kollega Nils-Olof Ljunggren, ett av de mer uppmärksammade husen på Bo01 i Västra Hamnen.
– Sonen hade börjat spela tennis och drogs till Båstad, förklarar arkitekt Kristofer Swahn, och vi hade ju funderat på ett sommarhus. Tomten vi hittade hade ett utgånget bygglov, låg i en sluttande terräng men kostade bara en tredjedel jämfört med vad som är vanligt i attraktiva Båstad.
Platsen i en kil mellan asfalterad väg och grusväg visade sig perfekt. Här tar åkrarna slut, på avstånd skymtar utspridda gårdar, lite närmare ligger bondgård, hästgård och några hus.
- Nära till krogen och nära till naturen, skämtar Kristofer. Vi hälsade på grannarna som såg fram emot att det nu äntligen skulle byggas på tomten, där tidigare ägare gått bet.
Tillsammans med sin fru Ella, som är planarkitekt vid Lunds kommun, ritade Kristofer en byggnad i tre nivåer med sluttande tak, som trots sin höjd godkändes av stadsbyggnadskontoret i Båstad.
– Vi köpte tomten och efter ett år fick vi till slut bygglov. Men vi hade ingen finansiering på plats.
Bottenvåningen av Karstorp börjar längst ned med köket som öppnar sig mot öst. Sedan följer i tur och ordning matsal samt vardagsrum. Längst med hela volymen inryms teknikrum, toalett, tvätt och en hall.
– Byggnaden klättrar uppför sluttningen från uteplatsen i öst utanför köket till parkeringen i väst.
Med bygglov tickande, och utan tillräckligt med pengar till att bygga blev det till att göra en ny kalkyl. Varför inte hyra ut som bed&breakfast? Det gillade bankmannen.
– Vi började gräva två år efter bygglovet och gjuta plattan. Men budget var ännu inte i land.
Sedan kom andra projekt emellan och plattan började försvinna i växtligheten. Här behövdes mer pengar för att få ihop projektet som med sina 145 kvadratmeter i slutänden kostade 4 miljoner för huset plus 1 miljon för en påkostad trädgård med förråd, bastu, teknik med mera.
– Sonens tennistränare kände en elektriker som i sin tur kände byggaren Roger Johansson på BE Partner. Det klickade direkt. Roger byggde det hela på 10 veckor och på dagen 5 år efter beviljat bygglov fick vi godkänt slutbesked.
Villa Karstorp är byggd med träkonstruktion på platta på mark och en trästomme som är nästan men inte helt prefab.
– Vi har använt NP Nilssons SmartStomme som levererar reglar och allt färdigkapat med montageplan för platsbyggnad. Vi detaljritade träfasaden med rejäla fullängdsplankor och specialsågade locklister som förstärker byggnadens karaktär.
Även insidan går i trä även om taket i badrummet fick gipsskivor, något Kristofer ångrar i efterhand.
– Vi vill få en ladukänsla över huset med rumsligheter likt en ladas olika bås. Varje nivå på bottenvåningen är avdelad med två fasta skåp, varav ett ska förses med en kamin, och vi har låtit träpanelsväggarna få en vitmenad lyster.
Ovanvåningen växer i höjd från de yngres rum till föräldrarnas sovrum som avslutas mot öster med ett stort fönsterparti.
– När vi vaknade första morgonen så var det helt magiskt med sommargryningens ljus, minns Kristofer. Sedan fick vi hänga upp gardiner. Men i vår ålder så går man ju upp tidigt och jag brukar säga att huset följer dygnsrytmen: köket i öster med frukostplats utanför, sedan kommer matsal för lunch och sedan högst upp teve och soffa, och sedan trappan upp till sovrummen.
Sommartid hyrs huset också ut, precis enligt planerna. Den egna morotskakan har blivit en favorit men kommer nu nog ersättas av äppelkaka.
– Vi har isolerat med ekofiber och försökt tänka så grönt som möjligt. Utsidan är målat med Falu Rödfärg och nu återstår bara en faluröd flaggstång i trä. När jag för några år sedan ringde Norrlands Flaggstångsfabrik och frågade om de kunde tillverka en sådan så svarade de jodå och att de hade levererat en sådan till arkitekten Gert Wingård. Tills dess får jag nöja mig med den rödmålade bordsflaggstång som jag fick av familjen i 60-årspresent.
Det har blivit fler projekt i Båstad, bland annat Villa Rooth som stod klar i fjol. Varje arkitekturprojekt är i grunden en slags psykoanalys: vad är egentligen beställarens dröm mer än alla praktikaliteter? Hur kommer man åt det där speciella morgonljuset, skymningsdagrarna i vardagsrummet? Och än svårare är det förstås när man är sin egen beställare.
– Om barnen blev involverade i bygget? Ja, herregud, alltsedan barnsben. Under resans gång blev både Vera och Ossian utbildade arkitekter.