Betonghuset blev ett trähus - Husdrömmar
Ingenjören Niklas har en tomt i Säve på Hisingen i Göteborg där han tänker bygga ett hus i betong som han ritat själv. Men en snäv budget tvingar honom att ändra planerna. När huset är klart har även Niklas själv förändrats i grunden.
Det tredje avsnittet av Husdrömmar 2023 tar oss med till Säve på Hisingen - Sveriges femte största ö. Där har Niklas Ohlsson en tomt uppe på en bergsknalle som han tänker bygga ett egenritat hus i betong på. Men det visar sig vara dyra planer. Gert Wingårdh tipsar om hur han kan bygga billigare med bibehållen betongkänsla, för Niklas budget, den är snäv.
Niklas är 33 år och jobbar som civilingenjör i Göteborg, men rötterna har han i Malmö. Han jobbar med bilar, mer specifikt mjukvara som förser bilen med information om sig själv.
En parallell handling i avsnittet är att Niklas genomgår en jobbig transition för att bli kvinna. Han blir hon och byter därmed namn till Ellen.
Fakta om huset
Arkitekt: Niklas/Ellen Ohlsson
Byggstart: 2018
Planerad/verklig inflytt: 2020/2023
Boyta: 130 m2
Budget: 3 miljoner kr
Utfall: 6 miljoner kr
Stomme: Trä
Grund: Platta på mark
Tomten ligger i ett gammalt sommarstugeområde och har mycket fin utsikt över Nordre älv. Den kommer dock inte att bli lätt att bygga på. Niklas ska spränga i berget för att kunna gjuta en platta.
Det är alltså Niklas själv som har ritat huset. Först var det meningen att hans syster skulle rita det, men så blev hon gravid. Niklas som hade jobbat på arkitektbyrå innan han började på Chalmers tänkte att, ja då ritar jag väl huset själv istället. Som ingenjör är han van att rita i CAD. Dessutom har han ”knarkat” mängder av husritningar på nätet som han har hämtat inspiration ifrån.
– Jag skulle inte ha råd att anlita arkitekter heller, säger Niklas
Husets form och planlösning
Planen är från början att bygga huset i betong, vilket han vill ha för att han är uppväxt i Skåne och vet att det ger ett skönt inomhusklimat.
Allt fokus i huset kommer att riktas mot älven genom ett 6 meter högt glasparti i vardagsrummet på bottenvåningen, som ligger i öppen planlösning tillsammans med kök och matplats.
I andra ändan av bottenplan finns två sovrum och ett badrum, garderober och entré.
Ovanvåningen är som ett stort loft. Här finns sovrum, garderob och badrum. Takhöjden är drygt 2 meter.
På utsidan vill Niklas ha träfasad som smälter in i omgivningen, målad till vissa delar i faluröd färg, och till viss del naturell.
Gert Wingårdh tycker att huset är bra ritat, rätt sak på rätt plats.
Tomt och markarbeten - mäter själv för att spara
Det är alltså en mycket fin tomt med en vidunderlig utsikt, men här behövs fällas träd, rensas, grävas, sprängas och avjämnas. Dessutom får han gräva för enskilt VA.
Niklas och hans pappa mäter upp husets placering och höjd själva inför sprängningen för att spara pengar. Varje extra cm han sänker ner huset i terrängen kostar stora pengar.
I Göteborg finns det varierande bergarter. På tomten finns både röd och grå granit, något man måste hålla koll på när man spränger. Man använder olika diamantkronor när man borrar inför sprängningen, beroende på vad det är för sten och hur mycket dynamit man ska ha i hålet. Här har de 38-45 mm dimension på hålen, för att använda klen typ av dynamit.
Stenhus kostar för mycket - Gert tipsar om hur han bygger billigare
Tomten kostade ungefär 1 miljon kr inkl anslutningsavgifter och VA. Ska Niklas bygga sitt hus i betong får han räkna med 40 000 kr per kvm enligt Gert. Då blir kostnaden 6 miljoner kr. Niklas budget är en glädjekalkyl.
Han tar med ritningarna till Gert som ger honom tips på hur han kan bygga billigare.
Tricket när man ritar hus som ska byggas i betong är att rita väldigt enkelt. Kanske bygga lite i taget och låta det stå tills man har råd att bygga vidare.
Men vill man ha så mycket yta som möjligt för så liten peng som möjligt, då ska man skippa betong och bygga i trä istället. Men Niklas gillar betong väldigt mycket, mest för looken inne i huset.
Gert visar ett rum på kontoret där de har testat med olika material som kan ge känslan av betong - ”betong lookalike”. Där har de målat allt i grå kulör som liknar betong. På golvet ligger fogmassa och liknar betong. Även en fönsterbänk är gjord i fogmassa, som liknar betong.
På liknande sätt kunde Niklas måla t ex råspont i grå kulör i sitt hus och kanske lägga till detaljer i betong eller fogmassa och på det sättet få det där intrycket av ett betonghus och ändå klara budget.
Niklas är egentligen Ellen
Ända sedan Niklas var liten så har han känt att han egentligen är en tjej, Ellen, men han har inte vågat berätta det för någon. Nu är han stark nog och tänker påbörja resan mot att bli Ellen, samtidigt som han bygger huset. Han åker till Stockholm och får hormoner utskrivna. När Gert träffar Ellen efter 6 månaders hormonbehandling tycker han att det är en helt annan människa han möter.
Ellen börjar dejta, vilket till en början går ganska dåligt. Men efter tag träffar hon Josefin som hon blir tillsammans med. Josefin gillar huset skarpt.
Grunden blir dyr betongcirkus
Ellen ändrar sig och bygger huset i trä istället, pengarna talar.
Bygget fortsätter. När det är dags att gjuta platta blir det svårt, för vägarna klarar inte av allt för tunga betongbilar. Därför får de köra med lite betong i taget, vilket blir ungefär dubbelt så dyrt som det var tänkt.
Utanför sommarstugeområdet har de ställt en betongbil som fylls på efterhand med transporter från betongfabriken. Härifrån hämtar flera bilar i skytteltrafik för att ta betongen genom sommarstugeområdet, bara 2 kbm per bil. Sedan lastar betongbilarna över till en pumpbil som trycker ut betongen över plattan.
Det måste bli bra nu eftersom betongytan ska vara innegolv sedan. Det blåser vid gjutningen och det hamnar en massa barr på plattan som de måste sopa bort. Ligger de kvar kommer golvytan att förstöras.
Vädret är bra och sedan får Ellen åka ut och vattna plattan.
Det lätta trähuset får en vindavlastningspelare
Sedan börjar de bygga på huset i trä. Efter ett tag kommer de på att de inte har räknat med att huset kommer att bli mycket lättare nu när det är av trä.
De behöver sätta in en vindavlastningspelare för att huset inte ska blåsa iväg. Pelaren väger +900 kg.
Byggaren slår en signal till Ellen när fönstren är på väg att sättas in. Hon åker ut direkt för att se när lyftkranen får de tunga fönstren på plats. Nu ska huset bli tätt.
I maj 2022 åker Ann Lundberg dit för att se hur det går och även hjälpa Ellen att sätta upp en ribbvägg som ska dämpa ljudet.
Hur går det då? Covid har gjort att priset på byggmaterial har ökat och det blir svårt för Ellen att få råd till byggmaterialet. Hon får bygga själv helt enkelt och det tar sin lilla tid.
Hon åker till möbelsnickaren Torkel i Onsala för att hitta rätta virket till innertaket, Torkel som vi ju fick träffa i förra avsnittet av Husdrömmar.
Gert avsynar resultatet
I januari 2023 har Ellen och Josefin flyttat in. Nu tycker Ellen att hon har kommit tillräckligt långt för att huset ska kunna bedömas av Gert Wingårdh.
Ellen är spänd inför detta, för hon gillar hans design, har gått i de lokaler han ritat på Chalmers och även beundrat flera andra av hans skapelser. Hon vill ju att han ska gilla hennes hus. Hon bygger vidare för att bli så klar som möjligt till han ska komma.
Så vad tycker han då?
– Det är ju helt strålande, ni äger ju den här platsen nu. Huset känns helt naturligt på sin plats. Ett modernt kubistiskt hus som låter naturen spela huvudrollen. Det försöker inte likna något annat, det bara ligger där, enkelt och funktionellt, klockrent, säger Gert.
– Vilken volym, vilken utsikt, utbrister Gert när han kommer in i huset.
Matplatsen har natur på alla sidor, mycket glas överallt. Det är Torkel i Onsala som har sågat till panelen i taket.
Badrummet går i naturfärger.
Även sovrummet har utsikt.
Här och var ser man tallbarren i det slipade betonggolvet.
När man sitter framför fönstret är det som en tavla, en ram runt landskapet.
Huset är inte helt klart. Ellen är inte helt nöjd med vissa detaljer. Hon visar att fasadpanelen inte går in över fönstret. Gert menar dock att hon bara kan bygga över karmen med en bräda, vilket Ellen tycker är en bra idé.
Köket är inte klart än. Gert tycker ändå att köket känns spännande i sin enkelhet. Det finns en råhet i huset som han skulle vinnlägga sig om att inte bygga bort. Låt skåpen stå som möbler och sätt ett fristående kylskåp, är hans råd. Sedan hade han valt ett stålnät i taket istället för trä.
Vad blev då slutkostnaden?
– Hus och markarbeten 6 miljoner, säger Ellen.
Ellens föräldrar kommer också och ansluter till middagen med Gert och Anne. Det har varit en tuff resa. Ellen var optimistisk med tid, pengar, med allt. Men nu har hon lyckats både med att gå från att vara Niklas till att bli Ellen, och att bygga ett hus och att träffa Josefin.
Kommentarer
52