Möbelsnickaren bygger huset helt i trä helt själv - Husdrömmar
Den mästerliga möbelsnickaren Torkel har låtit arkitektrita ett väldigt speciellt hus som han sedan bygger helt i trä, helt själv. Det här avsnittet är ett riktigt lyckopiller. Hämta popcornen och njut till när möbelsnickarens hantverk blir ett helt unikt hus.
I det andra avsnittet av Husdrömmar 2023 vår vi följa när den skickliga möbelsnickaren Torkel Haraldsson bygger ett hus helt i trä åt sig och sin familj. Det är underbart att få följa när han väljer ut och bearbetar träet med stor hantverksskicklighet och omsorg. Allt bygger han själv, till och med fönster och dörrar.
Gert Wingårdh kommer med två riktigt bra idéer under programmets gång: en är en justering i trädäcket och en annan leder till att de får sitt gamla hus sålt, får loss pengar och kan bygga vidare. Men låt oss ta det från början.
Torkel är 41 år och utbildad båtbyggare och möbelsnickare, vilket han gjorde vid Capellagården på Öland som är en anrik skola en gång startad av makarna Carl och Siv Malmsten.
– Jag älskar trä har alltid älskat trä. Att bygga ett hus i trä rakt igenom passar mig perfekt, säger Torkel.
Sambon Ayla är 40 år, socionom och journalist. Tillsammans har de dottern Kerstin, hunden Selma och katten Tudor. De bor i ett hus i Björlanda som de planerar att sälja för att få in pengar till att bygga det nya huset med.
Torkel har fått en tomt i Onsala av sin pappa, som de nu ska bygga hus på. Tomten består av sluttande berg. Här kan man inte ställa vilket kataloghus som helst.
Han tagit ledigt från jobbet i 1,5 år för att kunna koncentrera sig på husbyggandet, som han beräknar kommer att ta 2500 timmar. Han har stort kontrollbehov och vill bygga det precis som han vill ha det själv. Varje gång han anlitar någon annan går det åt helvete, bäst att göra det själv alltså.
De förväntar sig att husbygget, förutom att ge dem en fin bostad, också ska leda till att de kan leva ett friare liv i fortsättningen, inte så bundna av att behöva arbeta 100%. Ayla tar hand om dottern Kerstin som föds under byggets gång, hon deltar inte i bygget.
Fakta om huset
Tomt: Sluttande berg, en gåva
Arkitekt: Josef Wiberg, White Arkitekter
Byggstart: Hösten 2020
Planerad/verklig inflytt: Januari 2022/januari 2023
Storlek: 118 kvm boyta - 205 m2 totalyta
Konstruktion: Lösvirkes trähus med bågtak
Grund: Plintgrund och stolpverk på berg
Budget: 2 miljoner kr
Utfall: 3 miljoner kr
Fasad: Kvistigt cederträ
Invändig beklädnad: Kvistfri gran
Det är i april 2021 som programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh besöker Torkel och Ayla med dottern Kerstin, bara två månader gammal. Då har Torkel byggt på huset sedan hösten 2020.
Konstruktion och planlösning
Grunden i form av ett stolpverk på plintar är redan plats, stommen är rest och taket tätt. Gert tycker att huset ser ut som en trädkoja. Det är dock inte vilken trädkoja som helst.
På övre plan till vänster ligger ett kontor, två sovrum och WC, avdelat med en korridor mot ytterligare ett sovrum, ett badrum och tvättstuga.
Till höger om det ligger ett stort vardagsrum och kök i öppen planlösning med gigantiska glaspartier mot söder.
Efter det följer en spa-avdelning med inomhuspool, en nivå ner.
Trädäcket som löper på utsidan runt huset är klart. De går ut på det och går ner och tittar på skalet till poolen – världens första hängande träpool. Här ska de motionssimma året runt.
Gert stör sig på att det finns ett stopp i trädäcket, det saknas en liten bit så att man inte kan gå runt hela vägen. Nu tvingas man ju vända och gå tillbaka igen. Torkel håller med och nästa gång de kommer dit, till sommaren, har Torkel byggt trädäck runt hela huset.
Materialvalen
Torkel är noggrann när han väljer material. Han köper kvistfria granplankor som han hyvlar och bearbetar själv.
Fasaden klär han in i kvistig ceder, kvistfri hade fått huset att kännas som ett mansion. Med kvistar får huset en mer ödmjuk och rustik känsla.
Svårt att sälja gamla huset och Gert får en idé
Men för att komma vidare efter sommaren behöver de sälja det gamla huset - som har visat sig svårsålt. Så länge bor de i ett attefallshus på tomten och gör saker som inte kostar så mycket pengar. De lever på hennes pengar samtidigt som det ramlar in räkningar för material.
Problemet är att huset i Björlanda ligger på en arrendetomt. Det betyder att den nya ägaren inte kan belåna fastigheten på samma sätt.
– Köp loss marken, säger Gert Wingårdh, då kan ni komma vidare.
Som tur är har Torkel en snäll syster som lånar honom några hundra tusen till att köpa fönsterglas så att han kommer vidare med att bygga fönstren.
Nervöst när fönsterglasen ska i
Fönsterglasen som väger 600 kg st ska lyftas på plats och Torkel är rädd att huset inte ska hålla. Han har inte heller koll på alla mått så han är väldigt nervös att glasen inte ska passa. Han har 3 mm spelrum och glasen visar sig vara 1 mm för stora. Men han löser det med tvingar och skär lite med stämjärn, så kommer glasen på plats.
Takets konstruktion
Arkitekten som har ritat huset heter Josef Wiberg. Med takformen ville han förstärka intrycket av att huset svävar med vinden. En mjuk, vilsam och hoppfull form.
Torkel blir lite konfunderad först hur han ska bygga detta tak, men han kommer på att han kan skiktlimma takbjälkar i den formen. Dock så blir det mödosamt att göra så många bjälkar, så han håller nere antalet bjälkar och placerar dem 2,5 meters avstånd. Sedan förstärker han konstruktionen genom att lägga ett 34 mm golv så att det kan bära upp taket.
I innertaket sätter de träullsskivor som är både isolerande och ljuddämpande. Träullsskivorna är benhårda, men nu gäller det att böja dem så att det följer det välvda taket. De testar att såga en kil på baksidan av den och det funkar bra det, nu går den att böja.
Torkel sätter speciella foder mellan fönstren som han har gett ett mönster av en sinuskruva. Han har fullt av egna idéer som han lägger till, som Josef inte hade ritat in.
Bygget försenas av att huset inte blir sålt
Det är tufft för dem att få fram pengar till byggmaterial när de inte få sitt gamla hus sålt. Men i augusti 2022 har de köpt loss arrendetomten och lagt ut huset till salu på nytt. Nu blir huset mycket mer lättsålt. Dessutom har de sålt sin båt i Grekland och får in ännu mer pengar. Nu kan Torkel äntligen bygga klart huset.
Innerväggar av kilsågad, kvistfri gran med infälld fotlist
På insidan klär han väggarna med kvistfri gran som har fått ligga inne länge och torka nu. Det har också varit mycket jobb med det att hyvla fram den stora mängden granpanel han behöver.
Torkel visar en speciell fotlistkonstruktion som kragar över panelen (han har fräst en liten fals), så att den blir helt infälld.
Huset äntligen klart
I januari 2023 kommer Gert och Anne dit för att syna resultatet.
– Det är så försiktigt mot träden och naturen, jag älskar att berget fortfarande är kvar under.
– Det är ett slott, en koja, men man kan inte riktigt tänka att det är en privatbostad, är Gerts första tanke när han närmar sig huset.
Torkels ytterdörr som han klätt in med med handsågade fjäll av ceder, är ett hantverk som imponerar.
En annan läcker detalj är regntrattar han byggt till stuprören.
Gert är överväldigad av granpanelen som skimrar. Det har han åstadkommit genom att skruva ner hastigheten på hyveln när han hyvlade planken. Panelen sitter där, helt obehandlad.
På golvet ligger vackra ekplank.
Huset har en rumslighet som också den imponerar på Gert.
– Du kommer i ett litet utrymme som är väl belyst, kommer fram till lite av en balustrad, man tittar ut över vardagsrummet och köket och det ger en wow-effekt när man kommer in, säger Gert.
När du är inne i rummet glider du ner för en trappa snabbt och lätt. Väl där har du en balkong där du kan stiga ut i en skönskyddad hörna. Sedan vid sidan av finns det ytterligare någonting - poolrummet.
Det är några veckors arbete kvar, sedan kan man nog fylla den med vatten, tror Torkel.
Alla möbler i huset är ritade av Josef, arkitekten. Sedan har såklart Torkel byggt dem. Bänkar och bordsskivor är oljade, inte lackade.
Lyckad ljuddämpning med träullskivor
Ljudet är otroligt skönt - träullskivorna gör verkligen sitt jobb. Torkel berättar att det känns som att man sitter två personer och pratar när man är tolv stycken.
Husbygget tog ett år längre än planerat. Det jobbigaste har varit pengarna, att de har fått hacka sig fram genom att sälja saker, låna pengar av syster.
Det är lite oklart i programmet vad husbygget kostade till slut. Om man inte räknar in eget arbete så säger de att de överskred budget med ungefär 500 000 kr och att det kostade 2-3 miljoner kr att bygga. Gert tar fasta på 3 miljoner kr och säger att man brukar säga att material och arbete normalt står för hälften av vad ett husbygge kostar vardera, och att då Torkels eget arbete är värt tre miljoner kr och materialet 3 miljoner, så kostade huset 6 miljoner kr att bygga.
Torkel känner att den stora kostnaden för honom är tiden han missat med Kerstin, deras lilla dotter, när han har stått dagar, kvällar och helger i snickarverkstaden och hyvlat och sågat och byggt.
Ayla å sin sida har suttit i ett litet attefallshus i två år med dottern och inte sett röken av Torkel. Det har varit slitigt för dem båda, men nu kan de äntligen börja njuta av frukterna av sitt hårda slit.
Kommentarer
127