Bygga nytt hus, Grand Designs Sverige

Rymlig villa smälter in i Vikingshill - Grand Designs

När Ylva och Michel bygger hus gör byggslarv och ändringar i arkitektritningen att Ylva får göra stora uppoffringar. Men slutresulatet är en riktigt läcker villa som smälter in där i sluttningen vid havet.

I säsongspremiären av Grand Designs 2024 bygger Ylva och Michel ett hus i Vikinghill, Nacka.

I säsongspremiären av Grand Designs 2024 bygger Ylva och Michel ett hus i Vikinghill, Nacka. Foto: TV4

I det första avsnittet av Grand Designs Sverige säsong 4 bygger Ylva Höglund och Michel Carinci ett lågmält, men stort hus som är ritat av Jordens arkitekter. När bygget drar ut på tiden och blir dyrare än de tänkte sig tvingas de till drastiska åtgärder.

Byggherrar: Ylva Höglund och Michel Carinci

Vid programmets början hade Ylva och Michel träffats för ett år sedan. Ylva som jobbar som eventplanerarare har två barn sedan ett tidigare förhållande och Michel som är verksam i byggbranschen, har tre barn. Redan ett par månader in i sitt förhållande ville de flytta ihop och började leta hus. Husletandet resulterade i att de köpte en sluttande tomt med havsutsikt i Vikingshill i Nacka, där de nu ska bygga ett hus som alla i deras stora familj får plats i. 

Ylva Höglund och Michel Carinci
Ylva Höglund och Michel Carinci. Foto: TV4

Ylva har gott självförtroende vad gäller att bygga hus. Hon har nämligen ritat och byggt ett hus i Åre tidigare, som gick snabbare och blev billigare än planerat. 

Fakta om huset

Byggherrar: Ylva Höglund och Michel Carinci
Arkitekter: Johnny Andersson, Roberto Dada på Jordens arkitekter
Plats: Vikingshill, Nacka
Tomtpris: 8 miljoner kr
Budget exkl. tomt: 8-9 miljoner kr
Utfall: 14 miljoner kr exkl. tomt
Storlek: 400 kvm
Stomme: Massivt trä och masonite
Fasad: Ceder och italiensk skiffer
Tak: Papp
Byggstart: Januari 2022
Planerat klara: Julen 2022
Klara: Maj 2024

Arkitekternas uppdrag och vision

De anlitade Johnny Andersson och Roberto Dada på Jordens arkitekter för att rita ett flexibelt hus där hela deras familj skulle inrymmas med önskemål om sovrum åt alla, stora sällskapsytor, spa, spelrum, gym. Även om de behövde stor yta, skulle huset upplevas lågmält och smälta in i den sluttande bergstomten vid vattnet.

Modell av huset

Det huvudsakliga huset är en 25 meter lång stomme bestående av två förskjutna huskroppar. 

Modell av huset i Vikinghill
Modell av husets entrefasad. Foto: TV4

Från infarten ska det uppfattas som ett enplanshus, klätt i cederpanel som grånar med tiden och tak i svart tjärpapp med fyra fönster mot söder.

Baksidan av huset
Fasad mot norr och utsikten. Foto: TV4

Mot norr och utsikten sätter man  panoramafönster hela vägen, där suterrängvåningen är klädd i italiensk skiffer. 

Planlösning

I den norra huskroppen är det ett enda stort rum med kök, matplats och vardagsrum. I den södra lådan finns Ylva och Michels sovrum med utsikt mot Stockholms inlopp, med walk-in-closet, badrum, toalett och uppehållsrum. 

Bottenvåningen ska ungdomarna ha dataspelsrum, spa-avdelning, tvättstuga, teknikrum och de två yngsta barnen varsitt sovrum. 

Dessutom bygger man två mindre attefallshus som gör att det bildas en skyddad uteplats med infinitypool. Småhusen bidrar till att huset inte uppfattas allt för stort. 

Ändringar och byggslarv fördyrar husbygget

Projektet börjar i februari 2022 med att de låter riva ett gammalt hus på tomten, därefter tar markarbetena vid. De hade planerat så fint med att göra en väg utmed kanten av tomten där maskiner mm skulle köra för att inte förstöra tomten, men det visade sig inte fungera. Sprängningar förstörde mer av tomten än det var tänkt och dessutom fick de gräva för avlopp, något de hade trott skulle gå att ordna via kommunen. Nu är deras fina naturtomt en grusgrop istället.

Husbygget pågår i Vikinghill

När grunden är gjuten och trästommen börjar byggas upp, visar det sig att den som göt grunden har slavat. Den buktar med 8 cm och måste justeras så att fasaden inte blir sned och vind. Detta både försenar och fördyrar husbygget. Ylva blir tvungen att sälja huset hon hade byggt i Åre, vilket är ledsamt för det var hennes livsverk.

Ylvas hus i Åre
Ylva tvingas sälja huset hon hade byggt i Åre. Foto: TV4

Sedan kommer de själva på att de vill ändra i arkitektritningen. Arkitekterna hade tänkt sig att skapa en viss känsla med ljus när man rör sig genom huset, men Ylva och Michel vill ha mer ljus där det är mörkt och bestämmer sig för att sätta in flera takfönster. Ändringen gör att man får en helt annan upplevelse av utsidan, de lågmälda papptaken får nu glas i stora delar.

Huset klart och Mark Isitt inspekterar

I maj 2024 besöker en nyfiken Mark Isitt Vikingshill för att se hur slutresultatet blev. Huset har tagit 2,5 år att bygga. Terrängen är svår, men den stora förseningen står Ylva och Michel för när de gjorde ändringar i arkitektritningen.

Huset är klart

Både det stora och de två små husen är på plats. Trädgården är anlagd med skifferbelagd uteplats och en infinitypool.

Hus med cerderfasad och papptak samt infinitypool vid uteplatsen
Foto: TV4

Mark tycker det känns som vilda västern, kanske beror det på att husen står så tätt i landskapet. Byggnaderna hade sett ut som enkla skjul om det inte vore för takfönstren som ju skickar en annan signal. Själva är de väldigt nöjda med takfönstren, som ger mer ljus på insidan.

Mark Isitt kommenterar
Foto: TV4
Skiffer och ceder gifter sig väl
Ceder och skiffer gifter sig väl. Foto: TV4

Mark kommenterar:

“Medan det insynsskyddade lägret vänder sig mot söder och solen, så öppnar sig resten av huset mot norr och fjärden. Bottenvåningens skifferfasad blir ett med berggrunden. Övervåningens cederfasad smälter perfekt ihop med de barkbruna trädstammarna.”

Inredning vardagsrum
Ceder i taket på insidan. Foto: TV4

Här finns 17 kvm sällskapsyta fördelat på kök, matplats och vardagsrum. 

Trappa, bänk och spis i ett bildar husets stenhjärta. Cederpanelen i innertaket fortsätter på utsidan, linjerad så fint. 

Spis
En maffig spis i husets hjärta. Foto: TV4

Mark tycker att detaljeringen är imponerande, men att den verkliga kvaliteten är rumsfördelningen. Med de två förskjutna volymerna får de en mer privat del och en offentlig del. 

Fasad mot havet
Fasad mot utsikten. Foto: TV4

Budget på 8-9 miljoner överskreds ordentligt och de landade på 14 miljoner kr.

Uteplatsen
Foto: TV4

Barnen ger huset betyget 7 på en skala 1-5. 

– 400 kvm är en våldsamt stor kåk som smälter väl in i landskapet, det är ödmjukt och modigt på samma gång, avslutar Mark Isitt.