Litet höghus med kvistfri furu i Skuru - Grand Designs

Ingela och Juan drömmer om ett litet anspråkslöst hus i Stockholms skärgård, men arkitekten ritar en miniskyskrapa på tre våningar åt dem. Det blir dyrt, men fint.

Ingela och Juan bygger hus i Skuru i Nacka i det fjärde avsnittet av säsongens Grand Designs.

Ingela och Juan bygger hus i Skuru i Nacka i det fjärde avsnittet av säsongens Grand Designs. Foto: TV4

Det kan bli riktigt kostsamt att gå till ”fel”arkitekt, eller åtminstone att inte ge denne tydliga budgetramar. Det blir vi varse om i det fjärde avsnittet av Grand Designs Sverige 2024. Där förverkligar Juan och Ingela sin dröm om ett hus vid havet efter att ha kommit över en bergig tomt i Stockholms skärgård. De beställer ett anspråkslöst enplanshus, men arkitekten ritar istället och övertygar dem om att bygga ett storslaget treplanshus som visar sig bli nästan tre gånger dyrare än budgeterat. Men vackert, det blir det förstås.

Byggherrar: Ingela Björkvall och Juan Garcia

Ingela Björkvall och Juan Garcia bor i ett vanligt villaområde utanför Stockholm, i ett enplanshus från 60- eller 70-talet.

Juan och Ingela
Juan och Ingela vid sitt gamla hus. Foto: TV4

Ingela jobbar som undersköterska och Juan som VD för ett företag som säljer reservdelar till bilar. Nu när barnen är större vill de förverkliga drömmen om att bo vid havet.

Tomten i Skuru
Tomten i Skuru, Nacka. Foto: TV4

Arkitektens uppdrag

De vill bygga ett anspråkslöst enplanshus som inte sticker ut, eller möjligtvis ett 1,5-planshus i suterräng som ligger nära vatten, men ändå med staden inom räckhåll. De köper en tomt vid Skurusundet i Nacka, en knapp mil från centrala Stockholm.

Erik Kolman
Arkitekt Erik Kolman Janouch ritar ett ett hus som sticker ut trots att de beställde ett som är lågmält. Foto: TV4

De pratar först om att bygga ett prefabricerat hus, men kontaktar sedan arkitekt Erik Kolman och överlåter åt honom rita det enkla 1-planshuset som ska kosta 4,5-5,5 miljoner kr att bygga. Det är dock inte riktigt detta de får av honom när han presenterar sin idé. 

Fakta om huset

Arkitekt: Erik Kolman på Kolman Boye Architects
Pris tomt: 6,2 miljoner kr
Budget husbygget: 4,5-5,5 miljoner kr (ex tomt)
Boyta: 150 kvm
Bottenplatta: 55 kvm
Antal våningar: 3
Stomme: Leca/trä
Fasad & inredning: Kvistfri furu
Byggstart: Juni 2021

Så ska de bygga huset 

Arkitekt Erik Kolman tror inte det blir bra med ett modest enplanshus på tomten och har istället ritat en miniskyskrapa på tre våningar för den svårbebyggda tomten, som de tackar ja till att bygga.

Modell av huset
Foto: TV4

Innan plattan på 55 kvm kan gjutas ska de spränga på tomten. Sedan ska de bygga en stomme av lecablock i två plan, totalt 9,5 meter hög. Plan tre har en stomme av trä och husets totala boyta ska bli 150  kvm.

Fasaden ska ha fönster från golv till tak, placerade där de behövs med hänsyn till insidan. Hela fasaden kläs i kvistfri furupanel. 

Plan 3
På plan tre blir det fönster i alla riktningar. Foto: TV4

På plan 1 finns sovrum, arbetsrum och badrum. På plan två finns ytterligare två sovrum, ett badrum och en tvättstuga. En trappa av kvistfri furu löper mellan våningsplanen och har ett takfönster placerat rakt över, vilket gör att ljuset flödar i trappan. Högst upp på plan tre finns kök och vardagsrum i öppen planlösning med 360 graders utsikt. 

Husbygge med stora fördyringar

När de ska sätta igång sitt bygge har de först problem med att över huvud taget få tag i en byggfirma. Det tar 7-8 månader innan de ens kan sätta igång, då är vi i februari 2022 när det råder hård vinter.

Brant tomt
Stora maskiner halkar i snön på den branta tomten. Foto: TV4

Sedan visar det sig att kostnaderna för markarbetet var grovt underskattade i kalkylen: istället för 1 miljon kostar det 2 miljoner kr. Ett räknefel gjorde att det blev dubbelt så mycket berg som skulle bort från tomten än vad som varit planerat. 

Den kvistfria tallen skulle de köpa från arkitektens egna snickeri i Baltikum. Men snickeriet brukade handla furu från Ryssland och Ukraina vilket inte längre var möjligt sedan Ryssland invaderat Ukraina Det finns inte så mycket kvistfri furu att köpa som de behöver. Då får arkitekten en idé att hans snickeri kan tillverka paneler av små stumpar av kvistfri furu så att de får samma utseende som det var tänkt. Juan och Ingela köper idén även om det ytterligare fördyrar bygget.

Väggarna på väg upp
Väggarna på nedre plan byggs upp med lecablock. Foto: TV4

I maj 2022 har grunden och de två våningsplanen i leca äntligen börjat byggas. De får uppdaterade offerter och budgetar hela tiden, valet av tomt och valet av hus att bygga gjorde att det blev tre gånger så dyrt som de tänkt sig. Ett tag funderar de på att sälja husbygget och låta någon annan ta över, men de bestämmer sig för att kämpa vidare, gå till banken och låna mer. De behöver också sälja sitt nuvarande hus och lämna det i mitten av december för att ha råd med att bygga klart utan att kompromissa med kvaliteten och arkitektens vision. 

Huset klart och Mark Isitt inspekterar

Det färdiga huset kan beskrivas som en miniskyskrapa - som smälter in perfekt på tomten. Fönstersättningen är optimerad för att minimera insyn och maximera utsikt, med fönstren oregelbundet placerade i fack av kvistfri furu. 

Hus i Skuru
Huset äntligen klart. Foto: TV4

Mark Isitt beskriver fasaden är vänlig och inbjudande. 

Hus i Skuru
Mark Isitt beundrar fasaden. Foto: TV4

Du möts av en varm famn av snickerier när du kommer in, särskilt trappan är imponerande med infälld ledstång. 

– Wow! Ett helt hus är byggt som en möbel. Det är möbelfinish på allt. Rummen känns inte trånga på grund av markkontakten. Från varje våningsplan kan du kliva ut från en terrass, säger Mark. 

Trappa
Trappan i kvistfri furu. Foto: TV4
Takfönster i trappan
Ett takfönster i trappan gör att den badar i ljus. Foto: TV4

Mark bländas av ljuset och trappan. När han kommer upp möts han av fönster i alla fyra väderstreck, som en utsiktsplattform.

Juan och Ingela i huset
Juan och Ingela i sitt nya kök med utsikt åt alla håll. Foto: TV4

Det är ett helt öppet rum högst upp, som har delats in i sina två funktioner med hjälp av trappan. 

Kök
Trappan delar av mot vardagsrumsdelen. Foto: TV4

Vad har de då lärt sig av detta husbygge? De har lärt sig att ställa krav på design av huset. De har landat i att de inte vill kompromissa med design. 

Till exempel tog det 3 månader att få upp innertaket. De funderade på att sätta upp gipstak istället, men gick ändå på arkitektens linje istället.

Sovrum
Huset har tre sovrum. Foto: TV4

Men så kostade det också, totalt strax över 12 miljoner kr, exklusive tomt.

– Var det värt det? frågar Mark.

– Svår fråga. Det är svårt att koppla pengarna till det man får. En kväll i mars kom ett snöfall när det började bli mörkt, en fantastisk upplevelse med snöflingorna som i en dimma. Det är svårt att säga att det inte är värt det. Det är få förunnat att få bo på det här sättet, konstaterar Juan.

Uppdatering: Huset är nu till salu hos Bjurfors för 17 900 000 kr. 

Skuru till salu
De har lagt ut huset till försäljning hos Bjurfors för 17,9 miljoner kr. Foto: Bjurfors