Har du koll på julmaten?

Testa dina kunskaper. 10 frågor om det vi har på julbordet.
Fråga 1 av 10

Vad består glögg av?

Portvin kryddat med kanel
Sherry kryddad med kummin och pomerans
Rött eller vitt vin kryddat med socker och julkryddor
Fråga 2 av 10
Bild till quizfråga
Foto: KnockOnWood

Vem eller vad är rätten Janssons frestelse uppkallad efter, enligt Svenska gastronomiska akademien?

Operasångaren och festprissen Per Adolf “Pelle” Janzon
En film från 1928 med samma namn
Kocken Axel Rudolf Jansson
Fråga 3 av 10

Hur mycket julskinka äter svensken per person och år, enligt Svenskt Kött?

Ca 1 kg
Ca 2 kg
Ca 3 kg
Fråga 4 av 10
Bild till quizfråga
Foto: Marlén Eskilsson

Vilket av följande är en krydda som INTE ingår i pepparkakor?

Kryddnejlika
Vitpeppar
Ingefära
Fråga 5 av 10

Vörtbröd är ett klassiskt julbröd, men vad är vört egentligen?

En av huvudingredienserna i öl som bildas när säden mäskas
En typ av russin
En sorts jäst som framställs av röda vinbär
Fråga 6 av 10
Bild till quizfråga
Foto: Storsockret

På julbordet har vi det som förmodligen är världens mest basiska livsmedel med ett ph-värde på 11-12. Vad är det?

Grönkål
Lutfisk
Ål
Fråga 7 av 10

Vad är långkål?

Vitkål som får sjuda i farinsocker och smör
Brysselkål som gratineras med svålen från julskinkan
Grönkål som kokas i grädde och skinkspad
Fråga 8 av 10

Klenäter, hur tillagar man dessa julkakor?

Man bakar dem i ugnen
Man kokar dem i glögg
Man friterar dem
Fråga 9 av 10
Bild till quizfråga
Foto: Systembolaget

Bäska droppar är en vanlig julsnaps. Vilken krydda är den framförallt smaksatt med?

Malört
Anis
Kummin
Fråga 10 av 10

Vilka är huvudingredienserna i ris à la Malta?

Havregrynsgröt, creme fraiche och florsocker
Risgrynsgröt, vispgrädde och vaniljsocker
Råggröt, glass och maräng