Stjärnhimmel i badrummet - gör det själv

Med en stjärnhimmel i badrummet ger du det avkopplande badet en helt ny dimension. Här berättar vi om de olika lösningar som finns, priser, vad du ska tänka på och hur du går tillväga för att bygga in en stjärnhimmel i badrumstaket.

Stjärnhimmel i badrummet - gör det själv

Foto: El Servotech Jönköping

Badrummet ska vara en plats för avkoppling och vad ger mer lugn och mysfaktor än att få ta badet under stjärnorna? Bygg in en stjärnhimmel i badrumstaket, så får du den ultimata badupplevelsen.

Även om det innebär en del jobb att installera en stjärnhimmel i badrumstaket är det något som de flesta hemmafixare klarar själva. Det pilliga är att borra, trä igenom och limma fast trådarna. Men har du tålamod och samtidigt en god idé om var du kan placera ljuskällan är det inte särskilt svårt.

Stjärnhimmel
Fin stjärnhimmel i badrummet hos Futurenordichome.

Fiberoptik med ljuskälla

Lösningen för att få en stjärnhimmel i badrumstaket innebär vanligen att du använder dig av fiberoptik ihop med en ljuskälla. Ljuskällan kan exempelvis vara en transformator. 

Fiberoptiken utgörs av tunna kablar med fiberoptiska kärnor inuti och de är utvecklade för att transportera just ljus. Fiberoptiken i dessa kablar är små kärnor av plast eller glas som är mycket bra på att reflektera ljuset. De leder effektivt ljuset från en plats till en annan. Detta gör dem idealiska för att skapa en stjärnhimmel eftersom du då kan ha flera ljuspunkter utan att behöva ha en särskilt kraftfull ljuskälla. 

Ljuskällan placeras på en plats och de fiberoptiska kablarna löper sedan ovanför innertaket fram till platsen där ändarna ska träs igenom innertaket och sticka ut på andra sidan.

Stjärnhimmel vid inomhuspool
Fiberoptisk stjärnhimmel vid lyxig inomhuspool. Foto: homeadore/Tumblr

Välj rätt lösning

Du köper vanligen fiberoptik och ljuskälla i kit och då ser du direkt hur långt kablaget är och kan därmed räkna på var du kan placera ljuskällan. Valet av kabel och ljuskälla är egentligen bara klurigt om du tänkt bygga en egen lösning och köper fiberoptisk kabel och ljuskälla var för sig. Då är det viktigt att du väljer en fiberoptikkabel som klarar det avstånd som krävs mellan ljuskällan och änden på fiberoptiken i badrummet. Glas är vanligen mer effektivt än plast, men många placerar ljuskällan relativt nära själva installationen. Och är avståndet inte mer än ett par meter klarar majoriteten av de fiberoptiska kablarna detta med enkelhet. 

Tänk också på att fiberoptik i plast smälter om det hamnar i rum där det är hög värme. Vanligtvis är det en bra idé att undvika fiberoptik i bastutak. Väljer du att ändå göra det bör du köpa en lösning som du är säker på klarar den högre temperaturen i bastun. Det finns färdiga kit avsedda för just bastutak.

Vidare kan du välja olika slipning på fiberoptiken. Planslipad innebär att du får mer av en spotlighteffekt med runda ljuspunkter. Snedslipad ger mer av en stjärnlik form.

Du kan även välja en fiberoptik med olika diameter på kablarna i kablaget för att ytterligare ge en så stjärnlik effekt som möjligt - olika stjärnor lyser ju olika starkt på natthimlen. Ett annat alternativ är att stoppa två kablar i samma borrhål.

Slutligen är det viktigt att det finns utrymme nog där du placerar ljuskällan, platsen ska uppfylla de värden som anges i specifikationen - ofta ska ljuskällan placeras relativt luftigt.

Ljuskälla
Ljuskälla. Foto: El Servoctech Jönköping

Pris stjärnhimmel

Ett kit för stjärnhimmel kostar mellan 700-12 000 kronor beroende på om det ska vara en speciallösning som även klarar exempelvis bastu, eller om det är en standard fiberoptisk stjärnhimmel för badrummet. Priset varierar även med kvalitet, längd och diameter på kablar, antalet kablar, om du kan byta färg på ljuset och om lösningen är dimbar.

Clas Ohlson har ett standardkit som kostar 1 800 kronor, Kjell & Company säljer ett kit för 1 100 kronor men det framgår inte om det är anpassat för badrum. LedVision säljer flera olika slags kit där vissa innehåller kabel med varierande diameter för att skapa mer variation på stjärnhimlen, kiten kostar mellan 700-4 000 kronor. Förr sålde Hide a Lite fiberoptik och deras kit för bastutak gick loss på cirka 11 000 kronor.

Du måste med andra ord veta vilket rum du tänkt placera din stjärnhimmel i, hur stor yta den ska täcka, vilka funktioner belysningen ska ha och hur långt det är mellan stjärnhimlen och ljuskällan. Utgå från detta när du väljer kit.

Montera stjärnhimmel steg för steg

Hur du gör beror på vilka förutsättningar du har i badrummet samt på tillverkarens instruktioner. Guiden nedan är allmänt skriven och du måste ta höjd för din takkonstruktion och de förutsättningar som finns i ditt hus.

Det handlar om att:

  1. Välj placering av ljuskällan

  2. Bestäm var varje stjärna/ljuspunkt ska sitta

  3. Gör mall

  4. Borra hål för varje ljuspunkt

  5. Trä trådarna i hålen

  6. Dra fiberstam genom glesen

  7. Testkör lösningen

  8. Färdigställ taket

  9. Kapa fiberoptikens nedhängande trådar

Ljuskällan ska placeras så att den enkelt går att komma åt ifall något går sönder. Den ska också ha ett tillräckligt med luft omkring sig sett till vad specifikationen säger att den kräver. Vidare måste utrymmet vanligen vara torrt, alltså inte fuktutsatt. 

Har du ett vindsutrymme ovanför badrummet är det ofta idealiskt att placera den där. Badrumsskåpet kan också vara ett alternativ beroende på vilken IP-klassning din lösning har. Även i själva taket är ett alternativ, så länge du kan komma åt den utan större ingrepp ifall den går sönder. Varje hus har sina förutsättningar så du får utgå från de du har och se vad som blir bästa möjliga placering. Rådgör med en elektriker om du känner dig osäker.

Fiberoptisk stjärnhimmel i bastun
Fiberoptisk stjärnhimmel i bastun. Foto: Exakta Sweden

När du vet var du ska ha ljuskällan är det dags att se till att fiberoptiken kan ta sig därifrån och till rätt plats på taket i badrummet. Börja därför med att bestämma var varje stjärna/ljuspunkt ska sitta. Du kan exempelvis rita ut prickar på ett stort papper och tejpa upp detta som mall i taket.

Vissa väljer sedan att sätta upp mallen i taket och försiktigt borra hålen direkt på plats. Andra tar hellre ner gipsskivan/gipsskivorna först för att kika hur det ser ut på ovansidan. I ett nybyggnadsprojekt kanske du redan kan se in från ovansidan hur det ser ut i bjälklaget. Men i ett redan färdigbyggt hus är du kanske inte säker på var gles och annat finns. Då är det oftast enklast att ta ner gipskivan först och dubbelkolla att den lösning du tänkt dig kommer att fungera.

Nu är det dags att borra hål i gipset där varje ljuspunkt ska vara, och dessa borrhål ska förstås motsvara diametern på fiberkablarna. Det står vanligen i tillverkarens anvisningar vilken borrstorlek som ska användas för tänkt fiberoptik. Eftersom fiberstammen/fiberpiskan måste upp någonstans i närheten av ljuskällan borrar du också ett lite större hål på lämplig plats i glesen.

Därefter trär du igenom fiberoptiska kablar i varje borrhål och låter dem hänga ner en bit. Du kommer att kapa av dem i ett senare steg. De ska vanligen också limmas för att fixeras men följ exakta instruktioner från tillverkaren. Limpistol med smältlim är att föredra då det är enkelt att arbeta med och torkar fort. Dra fiberstammen genom glesen och vidare till ljuskällan. Har du inte redan monterat gipsskivan/gipsskivorna i taket gör du det nu och testkör lösningen. 

Därefter färdigställer du taket enligt sedvanliga rutiner och regler - spackla, måla, dra silikon osv. 

Slutligen kapar du fiberoptikens nedhängande trådar i önskad längd - obs klipp ej då det är risk att du deformerar kabeln då. Vissa föredrar mycket korta stumpar, andra lite längre kablar. Man ser dem knappt när de hänger ned så du kan gott testa dig fram och se vad du gillar bäst.

Alternativ lampa
Taklampa med stjärnhimmelseffekt från lamp24.se

Alternativen

Alternativ till fiberoptik är att köpa en platt lampa (tänk plafond) som ser ut som en stjärnhimmel. Ett annat alternativ är att skaffa en stjärnprojektor. Det kan dock vara svårt att hitta sådana anpassade för badrum. Se till att IP-klassningen visar att vald lösning tål våtrum och den våtrumszon som du tänkt placera dem i.