Planera belysning i badrum

I badrummet utför du många olika typer av sysslor och det gäller att ha rätt belysning för både tandborstning, rakning, sminkning och mys i badkaret. Flexibilitet blir därför ett nyckelord när du ska planera badrummets belysning.

Lampor på en rad över badrumsspegeln ger bra arbetsbelysning.

Lampor på en rad över badrumsspegeln ger bra arbetsbelysning. Foto: Marlén Eskilsson

Bra belysning är viktig i ett badrum, både dess placering, utseende, färg och styrka. Tänk flexibilitet när du planerar, för du vill förmodligen ha olika kombinationer av ljus beroende på tid på dygnet och årstid, men också beroende på vilken syssla du ska utföra.

Därför räcker det sällan med en enda ljuskälla i badrummet. Ofta måste du ha både två och tre olika ljuskällor i badrummet för att nå så bra ljusförhållanden som möjligt vid de olika aktiviteterna.

Typer av belysning du kan ha i badrummet: 

  • Dagsljus
  • Allmänbelysning – eventuellt dimbar
  • Riktad arbetsbelysning vid arbetsytor så som vid speglar, maskiner, bänkar
  • Effektbelysning, en belysning som skapar stämning

Dagsljus

Har du förmånen att bygga nytt eller bygger om huset i samband med att nya badrummet planeras, så har du fina möjligheter att planera för att få in kanske det bästa ljuset av alla – dagsljus.

Takfönster ger ljusinsläpp utan insyn. Väljer du ett vanligt fönster i en vägg med klarglas kan problemet med insyn lösas med att sätta en tunn gardin framför. Bäst av allt, men lite dyrare, är att sätta ett fönster med frostat glas. Alternativet är att klistra på en plastfilm på fönstret med klarglas, så får du också ljusinsläpp men slipper insyn.

dagsljus

Dagljus från det frostsade glaset i dörren och allmänbelysning i taket. Foto: Marlén Eskilsson

Allmänbelysning

Allmänbelysning med bara en ljuskälla bör placeras så att den lyser upp en så stor del av rummet som möjligt. Har du ett stort badrum kan du arbeta med flera mindre ljuskällor och placera ut dem mer strategiskt i taket, det ger en mer utbredd allmänbelysning vilket många föredrar eftersom du då får ett bättre fördelat ljus. 

– I badrummet ska du tänka på att få en jämn och flexibel belysning. Här fungerar spotlight väldigt bra. Använd vita profiler så blir det inte så iögonfallande. Komplettera sedan med fler ljuskällor för att kunna ändra belysningen efter tillfälle, säger Ida Nielsen som är inredningsarkitekt hos Covet.se.

När du t ex ska bada vill du kanske kunna dimma allmänbelysningen. En dimmer gör också att du kan ställa ner allmänbelysningen till en perfekt nivå utifrån materialvalet i ditt badrum. Vissa material reflekterar ljus mer än andra och dimmern gör att du kan anpassa så att du får ett snyggt slutresultat.

Helkapslad golvbelysning är också ett kul alternativ om du inte redan byggt ditt badrum, de gjuts då in i golvet. Placeringsmässigt bör du tänka som så att de inte ska kunna blända dig när du står vid arbetsytorna och jobbar. De bör dessutom vara lågspänning så att de inte blir för varma när du går på dem.

kristrallkrona

Inredningsarkitekterna på Covet.se skapar stämning med en kristallkrona i badrummet. Foto: Covet.se

Arbetsbelysning

Tänk igenom vad ditt badrum används till och var du står när du utför de olika sysslorna där du behöver bra arbetsbelysning. Den här typen av punktbelysning kan du behöva vid handfatet, vid en spegel, i duschen och vid tvättmaskin och plats för strykning om du har det i badrummet också. 

Vid spegeln ovanför handfatet där du t ex sminkar dig är det lite extra viktigt att tänka på just belysningens placering. Du vill inte ha kraftiga skuggor i ansiktet som försvårar arbetet och som gör att du ser mindre attraktiv ut. Sätter du lampan för högt skapar det skugga under ögonen och det ser ut som mörka ringar under ögonen. Sätter du den längs med spegeln på ena sidan så lyser du bara upp halva ansiktet och risken är att den andra halvan exempelvis sminkas fel. Försök att få belysningen så att den lyser upp ditt ansikte jämt och skapar så få skuggor som möjligt. Här vid spegeln kan det också vara en god idé att kombinera belysningsinstallationen med ett eluttag för rakapparaten eller den elektriska tandborsten.

Effektljus

Med effektljus i badrummet kan du skapa olika stämningar och åstadkomma olika effekter, t ex känsla av rymd. Exempel på effektbelysning: 

  • Belysning som placeras lågt i dusch- och badutrymmen skapar en dramatisk upplevelse för betraktaren.
  • Belysning som placeras på vägg men riktad mot tak skapar rymd i badrummet.
  • Belysning på vägg mot takkant skapar vackra ljusbågar på väggen.
  • Golvljus kan skapa dramatiska effekter, kombinera gärna med riktade downlights från tak eller väggar för att ge rummet liv.

stjärnhimmel

Byggahus medlem Björnbygg har satt en stjärnhimmel i badrummet. Foto: Björnbygg

En stjärnhimmel ovanför badkaret är en typ av effektbelysning som skapar stämning i badrummet. Ljuskällan placeras då utanför badrummet och du drar in fiber som ljuset kan färdas genom.

Du kan också sätta ljusslingor som för att få vissa delar av badrummet att stå ut mer än andra, delar som du på något sätt vill märka ut.

– En tydlig trend som vi ser bland våra kunder just nu är att ta in en kristallkrona, till exempel ovanför badkaret. Detta mjukar upp badrummet och ger ett fantastiskt ljus. Men ska du göra detta så glöm inte att titta på armaturen så att den är tillåten i badrum. Andra trender vi kan se är att man gärna vill möblera sitt badrum - ta in en fåtölj och en golvlampa för att mjuka upp och få mer rumskänsla, säger Ida Nielsen. 

Säkerheten främst

I badrummet finns både vatten och el, en i värsta fall dödlig kombination om den utförs på fel sätt. Därför är det viktigt att alla elektriska installationer görs av en behörig elektriker, vilket det är lag på.

Det är också viktigt att belysningsarmaturen klarar av miljön, detta ser du på dess kapslingsklass, dvs IP-beteckning. Den andra siffran i IP-beteckningen är den som förklarar hur mycket fukt och väta som produkten tål att utsättas för. Ju högre siffra desto mer tål den.

Badrummet delas in i fyra områden som du utgår ifrån när du väljer armatur. Belysning i närheten av duschutrymmet måste exempelvis vara helkapslad så att den klarar av att dränkas i vatten, medan belysning en meter bort bara behöver klara av vattenstänk. Ta gärna hjälp av en elektriker när du gör dina val.

– Redan när man planerar sitt badrum ska man ta kontakt med en fackman. Denne har kompetensen att bedöma vilken typ av belysning man får installera samt var och hur den ska monteras, säger Fredrik Sjödin som är överinspektör hos Elsäkerhetsverket.

De 4 säkerhetsområdena listade av överinspektör Fredrik Sjödin:

  • Område 0 är nere i bad- eller duschkaret. Där får i princip inga elprodukter finnas.
  • Område 1 är utanför område 0. Från badkarskanten upp till 225 centimeter ovan golvet, eller en radie på 120 centimeter från duschmunstycket. Här ska elutrustning vara fast ansluten och avsedd för ändamålet. IP-klassen är minst IP X4 (X är valfritt tal mellan 0-6). Finns det risk för vattenbesprutning ska IP-klassen vara IP X5.
  • Område 2 är utanför område 1, och 60 centimeter från bad- eller duschkarskanten eller upp till 225 centimeter ovan golvet. Här får du montera strömställare och annat, men inte uttag. IP-Klass minst IP X4. Finns det risk för vattenbesprutning ska IP-klassen vara IP X5.
  • Utanför område 2 är det så kallat oklassat område. Där får man installera uttag och annat. IP-Klass minst IP 2X.

Belysning i badrum ska vara kopplad till jordfelsbrytare så att det vid en eventuell läcka av ström inte kan orsaka skada med dödlig utgång. Det kan vara en god idé att låta våtutrymmen så som badrum och tvättstuga sitta på en egen jordfelsbrytare. Elektriker rekommenderar överlag att du delar upp huset på ett par jordfelsbrytare för att inte hela huset ska slås ut vid fel i ett rum.